Путинова порука Србима, или: Хил и Жиофре постројавају Војску Србије

0
владимир путин, видојевић

Foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Преко нам је било потребно да поруку Владимира Путина Срби чују баш сад.

Баш сад нам је, наиме, нарочито тешко. Трагедија из Бањске постала је још трагичнија. Не само што се лов Аљбина Куртија на Србе наставља тако што их хапсе и кад пођу на сахрану свог убијеног суграђанина, него су претреси и хапшења Срба постали толико свакодневни да једва и стижу да буду забележени, то јест примећени, па неки конкретни људи и њихове породице страдају у тишини изазваној нашом навиком. Као да смо сви огуглали на њихову патњу и страдање, али због тога њима није нимало лакше, напротив…

И поврх тога северу Косова све више, због Куртијеве блокаде а уз евидентан благослов његових и, кажу, наших западних пријатеља, прети и хуманитарна катастрофа; не дај Боже да нам се у Северној Митровици понови трагедија бањалучких беба, одатле већ стижу извештаји о несташици лекова у клиничком центру, недостају и вакцине за бебе. А притом нема видљивих доказа да је Србија досад ишта успела, или покушала, да предузме како би сва ова мука постала бар мало блажа.

Да би се затим на све то надовезала и следећа увреда.

Амбасадори Америке и Европске уније у Србији, Кристофер Хил и Емануел Жиофре, отишли су у “шири рејон Новог Пазара”, дакле, надомак административне линије с Косовом и Метохијом коју они сматрају за границу Србије, да се тамо “увере да јединице Војске Србије на том подручју реализују искључиво своје редовне задатке”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То уверавање су они могли да изврше, или, још боље и прецизније, могло је то да буде извршено у њихово име од стране за то стручних лица, и на много мање јаван начин, ако им је идеја била да се утврде чињенице у циљу деескалације кризе.

Прочитајте још:  Финску захватио талас банкрота: антируске санкције су сломиле економију

Ова непријатна околност даљу помоћ Запада његовом режиму у Кијеву чини све мање одрживом; да не улазимо сад у детаље, укратко, испоставља се да ни сами немају оно што им је потребно да би победили Русију, а још и мање тога имају да би наставили да бацају на узалудне покушаје да то учине. Ово је била та шанса; вреди подсетити да је онај НАТО генерал који је председник Чешке, Петр Павел, још раније упозорио да Украјина има само једну прилику да успе. Ево, није успела, па ће у наредном периоду, колико год он трајао, тај неуспех доћи на наплату на самом бојишту. При чему то онда неће бити само пораз режима у Кијеву, него и самог НАТО-а који јефтиним украјинским животима, како то рече холандска министарка одбране, сад ратује против Русије.

Нећемо сад ни о геополитичком ефекту оваквог развоја догађаја – листа земаља које се већ нису придружиле санкцијама Русији довољно говори о томе, проширење БРИКС-а да и не спомињемо – него, реч-две и о економској димензији овог рата светова.

Како је, оно, писао лорд Бајрон још у претпрошлом веку? С једне стране “мајка синова који су разрушили једну половину земљине кугле, а другу тлаче” – мислио је на Енглеску али се то очигледно односи на сав тај Колективни запад – док су са друге стране сви остали. Њихов је поменути БРИКС, штавише, убудуће у БРИКС+ формату.

Механизам тлачења свих њих, то јест, нас, у великој мери почива на економском систему какав је успостављен после Другог светског рата, кад су сви остали били разрушени па су Американци и остали Енглези то искористили у виду незаслужених екстрапрофита које остварују још од тада. Насупрот таквом стању ствари одвија се последњих година, а у последње време све брже, процес који зарад лакшег разумевања, а и није далеко од суштине, називамо дедоларизацијом, у чијем су средишту земље БРИКС-а и све остале које им гравитирају. Дакле, све које нису Колективни запад него опљачкани у мањој или већој мери, који то више неће да буду.

Прочитајте још:  Сале Коларевић : КОРОНОМ СУ СЕ САМИ РАЗОТКРИЛИ -- ДРУГИ ДЕО

Многи, и то са обиљем добрих аргумената, указују да није реч о процесу који може да буде спроведен брзо и лако; не може сложена структура која је изграђивана неколико деценија за неколико година да се замени новом. То је, вероватно, тачно.

Међутим, ова врста калкулације – о борби једног система против другог, у неравноправним условима у којима један поседује све а други поседује само жељу да то преотме – садржи у себи један кључни превид. Ствар је, наиме, у томе што се ова нова, дедоларизована и незападна структура, не бори против оне доларске која је у својој најбољој форми, већ напротив. Млади, такорећи, лав не изазива сад моћног краља лавова, него остарелог предводника који више не може оно што је могао…

А моћи ће још мање кад га удари следећа економска криза. И то је заправо кључ: дедоларизаторском, бриксовском систему тада ће бити довољно само да постоји као алтернатива ономе што се срушило под сопственом тежином, силом гравитације и неким природним законима економије, односно, алхемије.

Не може од олова злато, од којечега другог ни она пита коју је Хил јео, а не може ни новац да се штампа без покрића – биланс стања америчког ФЕД-а увећан је десетоструко од 2008, а нарочито у последњих пар година – и све је више аномалија које све више сведоче да је систем пред пуцањем.

О томе, најзад, сасвим убедљиво сведочи раст вредности камате на десетогодишње америчке обвезнице, 5 одсто и наставља да расте. Што сервисирање дугова чини све тежим, а дугови све већи; укупан амерички дуг сад је преко 32 хиљаде милијарди долара, док је пре 15 година био на свега 9 и по, присуствујемо његовом експоненцијалном расту.

Прочитајте још:  Поплаве у Србији: Нивои Ибра, Дрине и Топлице у опадању након јучерашњег максимума, рониоци у реци Рашки трагају за несталим мушкарцем

И не само то, како објашњава “Блумберг”, тих 5 и више одсто камате значе бол за све, од грађана под све већим ратама за хипотеку до привреде која не може да приушти све скупље кредите а кредити су крвоток сваке економије… И поврх тога су за лечење претходне кризе (зло)употребљени сви инструменти који постоје, од штампања новца до ниских каматних стопа, што значи да сада тога више нема, док истовремено сада све то стиже на наплату…

Што нас враћа на оно Путиново обраћање Србима и пре или касније на које нам је скренуо пажњу. Од бојног поља до економског, пре ће бити пре него касније. На нама је да се до тада не сломимо и не потчинимо. Постројени пред онима за које никад нисмо гласали да нам буду врховни командант. Зато што нас у таквом случају једино чека тужна судбина Јермена који нису окренули леђа само Русији него и себи, и ето како су захваљујући томе прошли.

Никола Врзић / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *