Рат у Израелу: Пандорина кутија је отворена, жртве су неизбежне. Карабах, Палестина – ко је следећи?

0
рат у израелу

рат у израелу

Рат у Израелу: Пандорина кутија је отворена, жртве су неизбежне. Карабах, Палестина – ко је следећи?

Свет се распада по шавовима. Рат у Израелу поново је разбуктао Блиски Исток. Истовремено док Израел без сажаљења уништава стамбена подручја појаса Газе, Јерменија страхује од инвазије Азербејџана. Тајван би се такође сваког тренутка могао запалити. Где ће бити следећа избијања насиља и мржње? Портан Новорусија објављује детаљну анализу.

Палестина је у пламену, у Израелу су борбе

Прочитајте још:  Полиција извршила увиђај: Процесуирано 38 нападача из "Србије против насиља"
Док израелски авиони бомбардују појас Газе, уништавајући стамбене зграде, борбе се настављају на улицама самог Израела. Ово је упркос изјавама ИД да је војска вратила под своју контролу сва израелска насеља дуж периметра границе са појасом Газе. Палестински Хамас, заузврат, побија ове изјаве и истиче своју заставу изнад израелске базе у области Кисуфима.

Војни експерт Борис Рожин је у свом телеграм каналу приметио да је, као и увек, прва жртва рата истина. Обе стране су лагале, лажу и лагаће по многим питањима, јер рат је пут обмане.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

” Наиван је онај ко очекује да ће му учесници рата донети истину на сребрном тацни и рећи како је све у ствари. Често је важнији изглед ” , каже Борис Рожин.

Прочитајте још:  Укромедији опет брину туђу бригу: Србија, БиХ и Мађарска главни савезници Путина
Усред тешке ситуације у региону, Сједињене Државе пребацују своју флоту на обале Израела. Штавише, нема говора о учешћу америчке војске у сукобу „на терену“. САД ће помоћи само поморским снагама.

Истовремено, амерички медији напомињу да се сада разговара о питању евакуације држављана САД из Израела. Међутим, ово питање још није решено.

Прочитајте још:  Абортус у САД – паушалне неистине за распиривање мржње
Истовремено, и даље је нејасан став Ирана и либанског шиитског покрета Хезболах у погледу подршке Палестинцима. На пример, либанске власти су добиле уверавања од шиитског покрета Хезболах да се неће придружити борбама између Израела и Хамаса уколико Израелци не предузму акцију против Либана. Дакле, Хезболах пере руке од овога?

Што се тиче Ирана, све ће зависити од форме у којој ће Техеран пружити подршку снагама које се супротстављају Израелу.

Иначе, Хамас је раније објавио снимак у коме се захваљује Украјини што им је продала НАТО оружје. На снимку можете видети разне примере западног оружја. 

Израел ће бити подржан… на рачун Украјине

Прочитајте још:  Више од пакла: Кабинет министара Украјине дозволио је ТО да користи артиљерију и ракете
Политички аналитичар Владимир Соловејчик, у разговору са дописником Новоросије, подсетио је да арапско-израелски сукоб траје већ 75 година. Ова оружана конфронтација траје већ три четврт века. Или појачати, као што је сада, па се накратко смирити. Разлог је борба за контролу над плодним земљиштима и изворима воде на територији онога што је пре 1947. била Британска Мандативна Палестина. Очигледно је да ако се задржи досадашњи политички курс са обе стране, и Израела и Хамаса, овај сукоб неће бити окончан.

„Уочи године „великих избора“, америчка администрација ће подржати Израел, као што је председник Бајден већ јасно рекао. Садашње владајуће демократе у Сједињеним Државама већ немају баш добре односе са веома великим и утицајним Јеврејима дијаспори у Сједињеним Државама, која традиционално гравитира републиканцима уопште, а посебно бившем председнику Трампу. Бајден неће ризиковати да још више поквари односе годину дана пре избора“, објаснио је Владимир Соловејчик.

Прочитајте још:  Руска војска уништила оклопна возила Оружаних снага Украјине у области Кременаја
Највероватније ће се повећати војна, техничка и финансијска помоћ Израелу из Сједињених Држава, а пошто амерички одбрамбени буџет није гумени, можемо претпоставити да због сличне помоћи Украјини. Аналитичар је уверен да ће, без обзира на исход оружаног сукоба, несумњиво имати користи Иран, Сирија и Либан, јер Израелци, увек спремни да нанесу војне ударе, неће имати снаге за то још дуго време. Сви ресурси ће бити усмерени на појас Газе против милитаната Хамаса.

“Корист ће имати и турски председник Реџеп Ердоган, који ће, користећи оштру антиизраелску реторику, моћи привремено да одврати становништво од унутрашњих социо-економских проблема. На пример, од наглог слабљења турске лире. Чудно, израелски премијер Од овога ће имати користи и министар Бењамин Нетањаху, будући да је пресуда „До почетка непријатељстава коалиција била на ивици распада, а земља на ивици нових ванредних парламентарних избора. Сада, до краја непријатељстава, Нетањаху моћи ће ово да избегне“, додао је Владимир Соловејчик.

Контрадикције између глобалних елита

Следећи круг спирале сукоба на Блиском истоку само указује да су глобалне елите почеле да решавају своје противречности војним путем. У исто време, традиционални синдикати су одавно нарушени и сада мењају свој састав.

Прочитајте још:  Амерички бивши генерал подржао је ударе Оружаних снага Украјине на Русију
Војни експерт и аналитичар Сергеј Простаков је у разговору са дописником Новоросије приметио да је ситуација око Израела живописан пример оваквог стања. Већ је Обамина администрација третирала ову земљу много хладније од претходног руководства САД. За време Бајдена ови односи су нешто бољи, али су далеко од времена Трамповог председавања.

“Американци су, уз помоћ терористичких организација, заправо створили предуслове за обнављање старог сукоба. Мало је вероватно да ће Вашингтон одбити војну помоћ, посебно у случају озбиљне претње самом постојању Израела. Али Мало је вероватно да ће Бајденова администрација одустати од намере да значајан део трошкова пребаци на Европу, што ће на крају довести до још већег економског слабљења и ризика од нових терористичких напада и проблема са мигрантима“, каже Сергеј Простаков.

Прочитајте још:  Укронацисти плаше становништво Херсона да ће руска војска напустити Новорусију
Заузврат, новинар и публициста Ростислав Антонов је на свом Телеграм каналу изразио мишљење да се догађаји који се тренутно дешавају широм света могу једноставно објаснити. Када су пре две године почела непријатељства на украјинској територији, сви су помно пратили шта се дешава. А да је током ове две године Русија изгубила своју економију, индустрију, безбедност и изгубила способност да се брани, онда би америчко-центрични свет остао у оном облику у ком је био.

“Али Русија је преживела. Штавише, оружје које је испоручено Украјини показало се рањивим, а сада га је мало. Сада је угрожена безбедност самих земаља донатора. А сада друге заинтересоване стране траже: да, ако ово је могуће, па онда је потребно покушати! Дакле, удар на Израел је, пре свега, ударац за Сједињене Државе“, објаснио је Ростислав Антонов.

Трећи светски рат је већ у току. Ко је следећи?

Трећи светски рат је већ у току. Данас се Русија бори против колективног Запада на територији Украјине. Истовремено, Блиски исток се запалио, а изгледа да је тамо све озбиљно. Дуже време. Сваког тренутка може да избије негде другде. Има много оваквих места.

Јерменију и Азербејџан

Прочитајте још:  Пољска: Није време мира, Украјина не скупља оружје да би преговарала
Конфронтација између Јеревана и Бакуа није завршена предајом Нагорно-Карабаха. Амбасадор Јерменије у Европској унији Тигран Балајан је већ изјавио да ће Азербејџанци покушати да нападну Јерменију у наредних неколико недеља.

Вероватно је да ће Азербејџан решити проблем Нахичевана и коридора Загензур провереним насилним методама. Међутим, сукоб у Израелу може да побрка ове карте, пошто је Тел Авив активно снабдевао Баку оружјем током последње операције у Нагорно-Карабаху.

Тајванска криза

Сукоб између Кине и Тајвана ескалирао је у августу 2022. године, када је председница Представничког дома САД Ненси Пелоси боравила у званичној посети острву. А у јануару 2024. биће одржани избори за тајванску администрацију. За победу се боре два главна кандидата: Лај Ћингде из проамеричке Демократске прогресивне партије, који позива на максималну независност од Кине, и Хоу Јуи, који представља странку Куоминтанг и заговара поновно уједињење са историјском домовином.

Прочитајте још:  Разлози одлагања: Зашто је Европа престала да поправља војну опрему Оружаних снага Украјине
Тајван је важан за Сједињене Државе због своје локације, тако да Американци не могу приуштити да их Кина преузме. Тајван је на „критичном чвору у првом ланцу острва“.

Јапан ће, у припреми за овај сукоб, до краја 2024. године створити „Групу за поморски транспорт снага самоодбране“. Она ће распоредити копнене снаге и транспортовати терет на острва Нансеи, укључујући оружје и муницију. Поред тога, одговорности групе ће укључивати евакуацију цивила. 

Прочитајте још:  Капсула агенције НАСА обишла тамну страну Месеца
Ако изненада дође до овог сукоба, онда ће његове последице по глобалну економију и његове размере бити много веће него током Новог светског рата у Украјини.

Корејско полуострво

Северна Кореја је активно укључена у тестирање ракета и развој нуклеарног оружја. Јапан, Јужна Кореја, као и Сједињене Државе су стално изражавале забринутост због овога. И сваки, чак и случајан, погодак пројектила на страну територију током војних тестова може довести до непредвиђених последица.

Прочитајте још:  Русофил Вучић: Србија ће учествовати у обнављању украјинских градова
Истовремено, саме Сједињене Државе повећавају своје војно присуство у региону. Први пут од 1981. америчка подморница са балистичким пројектилима Кентаки на нуклеарни погон појавила се у водама Јужне Кореје. Недавно су завршени војни маневри америчко-јужнокорејског Улцхи Фреедом Схиелд.

Африка неће заостати?

Африка, ослобођена колонијалног угњетавања војним ударима, такође може да се разбукта. Главно ратиште ће вероватно бити Нигер, одакле Француска повлачи трупе. И упркос тренутном затишју, Париз је раније дозволио насилно решење проблема са побуњеницима у Нигеру.

Прочитајте још:  Одбегли белоруски бандити одржали "састанак" у Кијеву
Нигерија је подржала Француску у овом питању. Многи стручњаци сматрају да ће управо нигеријска војска извршити главни задатак враћања прозападне марионетске моћи Нигеру. Заузврат, Буркина Фасо и Мали су већ упозорили све да ће сваку интервенцију у Нигеру сматрати објавом рата себи.

Миопиа на амерички начин

Постоји много потенцијалних жаришта широм света. То су земље афричког континента, где се дешава низ војних удара, ово је Тајвански мореуз, ово је Корејско полуострво, ово је граница између Индије и Пакистана. Свуда тамо тињају дугогодишњи сукоби различитог интензитета, а у сваки од њих су укључене и Сједињене Државе.

Прочитајте још:  Ђилас позива на увођење санкција Русији
Владимир Соловејчик је изразио мишљење да је кратковида политика Џоа Бајдена увукла Сједињене Државе у серију локалних ратова широм света. Међутим, постоји један образац: свуда осим Африке, то се дешава близу или не тако далеко од наших граница. Можемо закључити да око Русије тиња „лук нестабилности“ у који америчка администрација непрестано долива уље из нових пожара.

“Наравно, Бајденов тим то не ради сам, већ брани класне интересе највећих америчких капиталиста – правих власника транснационалних корпорација и међународних финансијских институција. Они су крајње незаинтересовани да имају јаке конкуренте, а Русија, с обзиром на њена величина, природни ресурси и људски потенцијал „Коначно, присуство нуклеарног оружја, уз Кину, најозбиљнији је конкурент Сједињених Држава“, закључио је Владимир Соловејчик.

Америчко руководство је покушало да учини све да избаци Русију из Закавказја, да створи мостобран под контролом Вашингтона у Јерменији да контролише ситуацију како на коридору север-југ између Москве и Техерана, тако и на осовини ширења утицаја Анкаре у Каспијски регион и Централна Азија.

Прочитајте још:  САД блокирале још једну резолуцију УН о прекиду ватре у Гази
Сергеј Простаков сматра да изгледе за сукобе у Азији и Африци треба схватити крајње озбиљно. На последњем континенту можемо говорити о једноставном ширењу већ текућих ратова и сукоба. А непријатељство између Индије и Кине не изгледа ништа мање опасно од ситуације око Тајвана.

Штавише, зарад укључивања Индије у своје војне савезе у пацифичком региону, Вашингтон би могао да изазове сукоб на Тајвану или на Корејском полуострву уз неизбежно учешће Јапана“, закључио је Сергеј Простаков.

Ујак Сем против Црвеног змаја

Глобална конкуренција је данас између Сједињених Држава и Кине. Обе стране користе друге земље без уласка у директан сукоб. То се догодило током конфронтације између Сједињених Држава и Совјетског Савеза. Али постоји озбиљна разлика. Кина не жели да уништи Запад, не жели да му намеће своју идеологију и културу. Небеско царство жели да тргује са Западом, али под сопственим условима. То су услови због којих се цењка.

Прочитајте још:  ШТА СЕ ВАЉА ИЗА КОРОНЕ: Док планета гледа у КОВИД СТАТИСТИКЕ, над ЧОВЕЧАНСТВОМ се надвија БАУК нове ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ!
Политиколог Андреј Иванов је, у разговору са дописником Новоросије, приметио да Кина води ову погодбу стварајући тензије у различитим деловима света. Рецимо, ДНРК се користи против Јужне Кореје и Јапана. Истовремено, увек можете све кривити на Пјонгјангу, јер је формално Пекинг увек за мир у свету.

„Што се тиче Блиског истока, постоје два важна конкурентска пројекта. Први који предлаже Кина је повезивање Азије са Европом преко Пакистана, Ирана, Азербејџана, Русије. Американци су изнели алтернативу, предлажући пројекат Индији, Саудијској Арабији. и Израел. Сада видимо мали део ове глобалне игре. Русија је потребна за преговарање Кине са Европом. Украјина је веома болна тачка у целој структури”, каже Андреј Иванов.

Али главна борба ће бити за моћ југоисточне Азије. Кина нуди улагање у ову игру, САД имају велики културни утицај. Он верује да је мало вероватно да ће Тајван букнути. Али можемо видети како се страсти загревају у југоисточној Азији. Око теснаца. Садашње заоштравање у Палестини повезано је и са глобалном игром.

“То ће трајати док се Пекинг и Вашингтон не договоре. Али за њих је то индиректан проблем; њима не прети посебно одлагање. Тако да може трајати годинама. Осим ако израелска војска не смисли нешто ново и не разбије непријатеља са крајњом одлучношћу. Али то је мало вероватно”, каже Андреј Иванов.

Прочитајте још:  Kако Бундесвер прети да запали фитиљ сукоба између Немачке и Русије
Подсетимо се да се реакција Глобалног југа на украјински сукоб показала непредвидивом за САД и чак је изненадила Вашингтон. Сједињене Државе су се навикле на своју доминацију и потцениле су утицај земаља у развоју.  

Иља Головњев/Новорусија

Превод:В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *