Синдикати просвете прихватили Протокол Владе Србије, неће ићи у штрајк

0

(Фото: :EPA-EFE/FELIPE TRUEBA)

Синдикати просвете прихватили Протокол Владе Србије, неће ићи у штрајк.

Прочитајте још:  О висини отпремнина у Фијату ништа није договорено
Представници четири репрезентативна синдиката запослених у просвети донели су одлуку да прихвате Протокол који им је Влада Србије предложила и навели да тиме престају разлози за организовање штрајка.
„Очекујемо заједничке активности, како би потписано било и спроведено у систему образовања у циљу побољшања положаја свих запослених у просвети, а за добробит друштва у целини“, наводи се у допису који су Влади Србије упутили Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, ГСПРС Независност и Синдикат радника у просвети Србије“, наводи се у саопштењу.
Синдикати наводе и да оно што је предвиђено Протоколом треба да буде реализовано у дефинисаним роковима и истичу да ће потписивањем Протокола престати разлози за покретање штрајка најављеног за 16. октобар.
Председница Владе Србије Ана Брнабић 5. октобра се поново састала са репрезентативним синдикатима просвете и поновила да Влада ради све како би се побољшао статус свих радника у просвети, пренео је Танјуг.
Прочитајте још:  Александар Вулин: Осуда ЕУ и САД доказ да ме не желе у Влади Србије
Она је рекла и да ће влада просветарима предложити Протокол којим ће се предвидети повећање плате за разредне старешине, као и да ће се исказати тежња за изједначавање почетне плате наставника са просечном платом у Републици Србији до јануара 2025. године, саопштено је тада из Владе.
Брнабићева је истакла да је ова влада са повећањем планираним за јануар 2024. године просветним радницима подигла плате за 31 одсто, што је повећало буџет Републике Србије за просвету за чак 58 милијарди динара. Она је објаснила да су ванредна повећања од 5,5 одсто просветним радницима од 1. октобра, односно 10 одсто од 1. јануара 2024. године одлуке које је Влада Србије донела сама, а не као последица некаквих притисака.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=pyhCF3XYQQ0

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *