Коалиција ЗБЦГ спремна за договор са Спајићем

1

Коалиција ЗБЦГ спремна за договор са Спајићем.

Прочитајте још:  Велика крађа олтара: Британски посланици траже да НАТО заштити црногорске хришћане од власти
Коалиција Андрије Мандића и Милана Кнежевића За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), прихватила је, трећи пут, да с мандатаром изнова почну разговори о формирању владе.

„Неће имати додатне захтеве у вези с њиховим евентуалним учешћем у новој влади”, саопштила је функционерка и посланица коалиције ЗБЦГ Симонида Кордић, наглашавајући да у том савезу остају при ранијој одлуци да прихватају понуду Спајића.

И председник Црне Горе Јаков Милатовић позвао је Спајића да што пре формира владу и замерио му што то већ није урадио, јер су прошла два месеца од када му је поверио мандат. Спајић има још 28 дана да парламенту понуди састав нове владе.

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић казао је да ГП УРА, на чијем је челу, није добио никакав званичан позив од ПЕС-а и да су, уколико дође до позива, отворени за дијалог, јер је то „ствар политичке културе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СНП постаје ДПС: Данијела као Свето или самоукопавање Срба!
Уколико Спајић не прихвати понуду ЗБЦГ, онда ће не само спас будућег кабинета, већ и политички, морати да потражи у подршци Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића и две мањинске албанске партије.

Јавна подршка Демократске Црне Горе Алексе Бечића отказана је преласком Мехмета Зенке из коалиционог загрљаја ДПС-а у посланички албански клуб. Та кадровска комбинаторика смишљена је како би Зенка подржао Спајића као припадник мањине, а не као посланик из Ђукановићевог клуба. Ни Социјалистичка народна партија (СНП) не да бланко подршку мандатару, док Грађански покрет УРА Дритана Абазовића није ни нудио руку сарадње, јер је лидер Покрета „Европа сад” (ПЕС) Милојко Спајић у неколико наврата поновио да неће бити део његовог кабинета.

Прочитајте још:  Пензионер тужио ПИО фонд, добио преко 350.000 динара одштете: Прва пресуда због умањења пензија
Коначно је јасно да, уколико Спајић не прихвати договор са ЗБЦГ, Демократама, УРА, СНП и мањинама, без директне или индиректне помоћи ДПС-а, не може да састави владу. Да је тешко изводљива било која друга комбинација постало је јасно кад су три посланика ПЕС-а саопштила да неће гласати у парламенту за Спаићев кабинет, па се све више верује да су враћање мандата и нови избори једини излаз из постојећег врзиног кола.

„Изузетно је важно формирати истински реформску владу, која ће моћи да изнесе реформу правосуђа и успостављење основа за установљење правне државе. Остајемо при свом ставу да прихватамо понуду. Нећемо ни на какав начин користити или злоупотребљавати новонасталу ситуацију и додатним захтевима додатно компликовати ситуацију. Ми смо озбиљни људи, кад смо једном прихватили понуду, при томе остајемо”, рекла је Кордићева.

Прочитајте још:  Ал’ је Рашко, ал’ су мађије, ал’ Вук, али горе од све троје! СВИ! СВИ! СВИ!
Професор Милош Бешић каже да влада „мора бити формирана, али је питање ко ће је чинити”.

„’Европа сад’ мора да састави ову владу. Мандатар Спајић једноставно мора то да уради. Отуд и мој аргумент да ће владе сигурно бити. Јер ако не састави ову владу, ’Европа сад’ ће на следећим изборима бити преполовљена, а онда ће брзо и нестати. Ове владе мора бити, или њих неће бити.”

Истиче да „не би било изненађујуће да ’Европа сад’ подршку за формирање владе добије од ДПС-а, без обзира на то што је власт освојила управо на платформи борбе против те партије”.

Новица Ђурић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Коалиција ЗБЦГ спремна за договор са Спајићем

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *