Епархија рашко-призренска: Тврдње да Црква немо посматра егзодус Срба, злонамерна клевета

0
епархија рашко призренска

епархија рашко призренска

Епархија рашко-призренска: Тврдње да Црква немо посматра егзодус Срба, злонамерна клевета.

Српска православна црква није политичка организација која треба да буде полигон било којим организацијама и покретима за организовање политичких скупова, поручила је Епархија рашко – призренска одговарајући на оптужбе Српског националног већа, Народног покрета Отаџбина и Српског националног фронта да ћути на њихове молбе за одржавање црквено-народног сабора Срба са Космета.

У саопштењу Епархије рашко – призренске наводи се да је СПЦ најстарија српска духовна и народна институција на овим просторима, која непрекинуто вековима делује, ширећи еванђеље, окупљајући народ око вере у Христа.

Прочитајте још:  Српски санитет пуштен после пет сати задржавања на Бистричком мосту
Свештенство и монаштво СПЦ са верним народом остаје и опстаје у најтежим условима захваљујући чврстој вери да једино поуздањем у Бога могу да остану оно што јесу, наводи се у саопштењу и додаје да су заједно са народом проживљавали сва страдања.

“На свим богослужењима позивамо народ да опстане на својим огњиштима и поред свих тешкоћа. То је примарна активност наше Цркве и апсурдно је очекивати да СПЦ која ради на очувању јединства нашег народа око духовне традиције која нас је вековима сачувала, треба да буде ангажована на страни појединих политичких организација”, истиче се у саопштењу.

Наглашава се и да, ако ко ових година после рата на Космету није ћутао то је СПЦ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  ЕКСКУРЗИЈЕ безобразно скупе, 5 ноћења НА ПЛАНИНИ 39.000: У школи на Карабурми се НИЈЕДНО ДЕТЕ није пријавило
Одговарајући на притужбе да је патријарх СПЦ прећутао одговор на питање зашто по први пут од како се обележава Видовдан, није одржано опело косовским јунацима на Газиместану, из Епархије рашко-призренске наводе да је одлука о служењу парастоса у манастиру Грачаница, где је служена и литургија, донета искључиво због безбедности верника, поводом постојеће ситуације.

“Тврдње да наша Црква на Косову и Метохији наводно ћути, да немо посматра егзодус и трагедију српског народа на КиМ или да наводно служи интересима било које политичке партије крајње је злонамерна клевета, која долази, нажалост од оних, који се сами ретко када појављују на црквеним богослужењима или оних који су своје породице склонили са Косова и Метохије и само се повремено овде појављују као наводно једини заштитници народа”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да не желе да буду увучени у међуполитичке обрачуне и стварање подела међу нашим народом, нити ће дозволити да се углед Цркве и наше светиње користе за политичке сврхе.

Прочитајте још:  Шта се дешава на Косову и Метохији?
Српско национално веће најавило је први пут одржавање Сабора у Дому културе Грачаница, који су отказали због тога што им је грачанички Дом културе отказао закуп просторије. Након тога су, како наводе, захтев за сагласност да им се просторије изнајме послали на шест адреса домова култура, северно и јужно од Ибра, као и на адресу једне од средњих школа у северном делу Митровице, а јавно су позвали владику рашко-призренског Теодосија да им буде гост.

Из тог покрета јуче су саопштили да одговор нису добили ни од Цркве и оптужују СПЦ да се у најтежим тренуцима за српски народ на КиМ у последњих 30 година придружила властима да онемогући одржавање Сабора Срба Косова и Метохије.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *