Две антируске резолуције у Савету Европе: Како је гласала Србија?

0

www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar Украјински активисти протестују против повратка Русије у Парламентарну скупштину Савета Европе, Кијев, 2019.

Парламентарна скупштина Савета Европе је у два дана усвојила две резолуције усмерене против Русије, односно њеног председника Владимира Путина.

Резолуције су усвојене једногласно, а делегација Србије није учествовала у гласању, већ је заседање напустила раније, што је иначе уобичајено поступање наших представника у том телу, када се расправља и одлучује нешто у вези са Русијом или Украјином .

Документ који је усвојен данас позива међународну заједницу да престане са признавањем легитимитета председника Русије Владимира Путина, након окончања његовог мандата 2024. године, као и да прекине сваки контакт са њим осим “хуманитарног контакта и у потрази за миром”.

У јучерашњој резолуцији осуђује се “руски агресивни рат против Украјине” и позива се на јединствени фронт у постизању мира, што подразумева “војну, финансијску, политичку и дипломатску подршку победи Украјине и признавање природе, обима и тежине злочина које је починила Руска Федерација”.

Ипак, тај жељени јединствени фронт јуче је разбио један глас “против”. Мирослав Вујичић, представник Босне и Херцеговине у Савету Европе, једини је који је гласао против усвајања антируске резолуције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вујичић каже за наш портал да је због тога био “поносан на себе”, те да је поступао у складу са тим како сам размишља, али и како мисли 90 посто становника Републике Српске.

“Против Русије се води невероватна антируска кампања. У животу нисам доживео ту антируску хистерију, па ево сада и у телу које се зове Савет Европе, из кога су Русију избацили на силу. Ситуација ме мало подсетила на Србе деведесетих година 20. века када су били приказани као најлошији момци на планети. Сада се, нажалост, то дешава Русима”, истиче Вујичић за РТ Балкан.

Прочитајте још:  Ходаковски: Србија се напада да би се сломио њен унутрашњи отпор

Према његовим речима, заборавља се да је Русија дала немерљив допринос и да је тадашњи СССР заслужан што је фашизам у Европи срушен.

“Али овде очигледно влада наратив ‘ако ниси са мном и са мојом политиком која је у овом тренутку против Русије онда си против свих'”, оцењује Вујичић и додаје да “не може да се уклопи у такав стереотип где се етикетира један народ и једна земља без икаквог разлога и икаквог основа”.

О нацрту резолуција се, како објашњава, расправља на комитетима, али истиче да се никад није чуо ни један једини глас против.

“Наравно, представници Украјине су имали могућност да изнесу ставове који су, благо речено, антируски. Али нико није имао могућност да чује другу страну. То је један потпуни стереотип који није примерен политици Европе 21. века”, оцењује наш саговорник.

После гласања му се, наводи, нико није обратио.

“Једини сам имао другачије мишљење о тим ставовима који су крајње тендециозни. Могу слободно да кажем да сам био једини глас разума у мору антируске хистерије и антируског популизма”, закључује Вујичић.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *