Шпаковски: Братски односи Белорусије и Србије су проверени

0

АЛЕКСАНДАР ПАВЛОВИЧ ШПАКОВСКИ

Говор саветника – изасланика амбасаде Белорусије у Русији  Александра Шпаковског у Београду на Међународној конференцији: „Евроазијски Балкан у Великој светској игри“.

„Белоруска савезна држава и Русија у контексту уништавања изградње међународне безбедности:

приступи односима са земљама Балканског полуострва“

1. Савезна држава Белорусије и Русије је најдубљи и најразвијенији интеграциони формат на постсовјетском простору, који представља блиски војно-политички и економски савез две суверене земље.

2. На основу резултата 2022. године, билатерални трговински промет роба и услуга износио је 50 милијарди долара, што је више од обима трговине између Руске Федерације и земаља Латинске Америке и афричког континента заједно. Белорусија је стално међу првих 5 трговинских партнера Русије; Руска Федерација је главно тржиште за белоруске производе (више од 60%).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

3. Белорусија и Русија синхронизују своје политике у области одбране и безбедности, координирају акције у међународној арени. Тренутно се спроводи Програм координисаних акција у области спољне политике 2021-2023.

4. Република Белорусија дели основни принцип садржан у Концепту спољне политике Руске Федерације, а то је потреба за формирањем праведног и одрживог светског поретка.

5. По нашем мишљењу, идеја о униполарном свету и хегемонији колективног Запада на челу са Сједињеним Државама је доспела у историјски ћорсокак. Уочавамо негативне трендове у кризи глобалног економског система и уништавању архитектуре међународне безбедности.

6. Очигледно је да је неопходно побољшати стање на основу суверене равноправности држава, поштовања њиховог права на избор модела развоја, немешања у унутрашње ствари, недопустивости војне и економске агресије, као и као монопол на вођство у међународним пословима.

7. На основу наведених принципа, Република Белорусија и Руска Федерација, као субјекти државе Уније, граде своје спољнополитичке стратегије на различитим векторима, укључујући и у правцу земаља Балканског полуострва.

Прочитајте још:  Кон признао да ублажавају мере како би сатанисти Вучићу омогућили лажне изборе за Видовдан

8. С тим у вези, потребно је истаћи континуирану подршку територијалном интегритету Србије од стране Минска и Москве и перцепцију српске државе као кључног партнера у региону.

9. Белорусија и Русија јединствене су у непризнавању и осуди квазидржавног сепаратистичког ентитета у региону Косова, који је настао као резултат геополитичких авантура Сједињених Држава и њихових савезника.

10. Минск и Москва подржавају легитимне интересе Србије и осуђују ултимативни притисак колективног Запада на Београд по „косовском питању“.

11. У складу са принципом реципроцитета, рачунамо на реципрочан пријатељски однос Владе Србије, поздрављамо одбијање Србије да се придружи санкцијама Русији, упркос притисцима ЕУ и САД.

12. Истовремено, примећујемо одређене разлике у приступима Србије Белорусији и Руској Федерацији. Одбијањем да уведе санкције Русији, Београд се придружио западним ограничењима против Белорусије, што је у супротности са партнерском природом белоруско-српских односа. Минск разуме тешке спољне околности у којима се Србија налази, али одбија да прихвати ову дискриминаторну одлуку званичног Београда.

13. Санкције наносе безусловну штету свим аспектима белоруско-српских односа. Истовремено, пословни кругови две земље проналазе алате и канале за сарадњу, одржавају се трговински контакти Белорусије и Србије, а противници нису успели да паралишу економску комуникацију Београда и Минска.

14. Белорусија је подржала Србију у процесу потписивања Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, поздравља учешће српских представника у раду Парламентарне скупштине ОДКБ и позива Београд да се врати учешћу у заједничком белоруско-руско- Српске војне вежбе „Словенско братство“.

15. Минск такође очекује брз долазак у белоруску престоницу српског амбасадора, који је на ту функцију постављен у новембру 2020. године, али још није почео да обавља своје дужности.

Прочитајте још:  Трамп: Честитам Вучићу што ће до јула преселити Амбасаду Србије у Јерусалим

16. Белорусија помно прати активности разних западних емисара који покушавају да блокирају сарадњу Београда и Минска. На пример, знамо да је амерички амбасадор Хил, на пријему у част Дана независности САД, позвао Србе да „забораве прошлост“. Са своје стране напомињемо да, напротив, позивамо на очување историјског памћења, које је у основи погледа на свет словенских народа, омогућава нам да доносимо исправне одлуке и предвиђамо будућност. С тим у вези, релевантна је руска пословица „стари пријатељ је бољи од два нова“; братски односи Белорусије и Србије су проверени.

 

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *