Да ли су Арапи издали Палестинце

0

Да ли су Арапи издали Палестинце

Та субота, 7. октобар 2023. када су терористи Хамаса са копна, мора и из ваздуха ухватили на спавању ИДФ и починили стравичан покољ, углавном цивила, већ је означен као „најгори дан у историји Израела“, у којем су се, како кажу тамошњи званичници, спојили Перл Харбур и 11. септембар.

 

Уследила је одмазда без милости, отворена су врата пакла и започет рат коме се не назире крај. А рат између Израела и Палестине практично никада није ни престао.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ко стоји иза свега, како је Хамас, за који се сматрало да је на издисају, поново васкрсао и која је њихова рачуница? Једно је сигурно, сами се не могу супротставити Израелу.

Нису сви Палестинци из Газе присталице Хамаса, ипак, порука Израела је јасна – имате 24 сата да се склоните, најављује се и копнени напад, а израелска посланица чак тражи да се нуклеарним оружјем, Јерихоном, Газа сравни са земљом.

Израел поседује најмодерније, софистицирано оружје, док на другој страни, Палестинци немају чак ни сирене за ваздушну опасност, нити склоништа.

 

Изгледа да је овај изненађујући напад покушај Хамаса да скрене пажњу на „палестинско питање“, да покрене ток историје у неком другом правцу и спречи отопљавање односа Израела са арпаским светом. Међутим, ово је само једно крило Палестинаца, то чак више није ни оно што је био ПЛО, створен на иницијативу Египта и других арапских држава.

Израел је показао слабост и то не први пут. Били су на сличан начин изненађени и пре пола века, а тада је ситуација, чини се, била много тежа по њих. У Јомкипурском рату 1973. имали су против себе коалицију арапских земаља предвођену Египтом и Сиријом. Преживели су.

Прочитајте још:  ОВО ЈЕ ИСТОРИЈСКИ ГОВОР! Абас: Палестинци ће победити и славити у Јерусалиму

Гвоздена купола је претходних година у високом проценту обарала ракете упућене ка територији Израела, међутим Хамас је огромним бројем пројектила играо на карту „засићења“ овог одбрамбеног система. Али имају ли капацитета за још оваквих напада? Тешко.

Израел ће, нема сумње, добар део Газе сравнити са земљом, али онда ће њихова војска умарширати међу рушевине, које су идеалан заклон за више од два милиона Палестинаца. То ће Хамас умети да искористи. Газа је под опсадом, Египат је једини излаз за оне који би да напусте град. Питање је колики проценат Палестинаца жели и може да се евакуише.

Отопљавање односа између Израела и низа арапских држава, преговори о међусобном признању Израела и Саудијске Арабије, говоре у прилог тези да су Палестинци препуштени сами себи. Да ли је богатим арапским земљама преко главе „палестинског питања“? Већ пет арапских земаља је признало Израел. Неки нови Блиски исток био је пред рађањем, а шта ће се сада догодити?

Амерички обавештајци упозорили на потенцијално насиље пре напада…

Ипак, ново светло на ово питање баца данашња изјава Наима Касема да је Хезболах спреман да се придружи рату против Израела „када за то дође време“. Да ли је дошло време или је то само декларативна подршка Палестинцима, вероватно ће се врло брзо показати.

У међувремену, Хамас је усамљен, а израелска војска улази у Газу.

Ненад Апостоловић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *