КУРТИ СРБИМА ОТИМА ПЕНЗИЈЕ: Најстарији остали без последње принадлежности

0

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић)

КУРТИ СРБИМА ОТИМА ПЕНЗИЈЕ: Најстарији остали без последње принадлежности

Већ три недеље, откако је затворен административни прелаз Јариње, у српске средине на Косову и Метохији не стиже новац из централне Србије. Према важећим правилима, агенције за транспорт динара имају уговоре само за испоруке преко овог прелаза, тако да средства предвиђена за пензије и друга давања не доспевају до нашег народа откако је приштинска власт спустила рампу.

Због тога су банкомати у српским срединама јужно од Ибра углавном без новца, као и Комерцијална банка, једина која функционише на том простору, али је ситуација већ алармантна и на северу Косова и Метохије. Најугроженији су пензионери, нарочито они јужно од Ибра, који нису могли да подигну последње пензије. Поједини житељи су или приморани да по свој новац одлазе у прва места у централној Србији, попут Куршумлије, Бујановца, Врања…

– Данима су редови испред банке, али се у њој и овдашњој пошти новац може подићи само ако у међувремену легне нека уплата. Уместо динара се у банци могу подићи еври, што нам указује да је намера Куртија да прекине унос динара из централне Србије, а можда и да укине платни промет између централне Србије и КиМ, што би био велики скандал и потпуно угрожавање српског народа на овом простору – каже нам средовечан човек у Грачаници.

Новца нема ни у Штрпцу, у општинама Косовског Поморавља, а испред банака су редови људи који чекају да неко нешто уплати, па да евентуално дођу до новца. Оваква ситуација приморала је и наш народ да купује “на црту”, а у поједним албанским трговинама, после догађаја у Бањској, не дозвољавају да се роба плаћа платним картицама српских банака.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ЗАБРАНА KРЕТАЊА ОД СУБОТЕ У 13 САТИ ДО ПОНЕДЕЉКА У 5 САТИ

Овај финансијски удар на наш народ само је наставак добро срачунате акције, чији је циљ да се Срби на све начине отерају са КиМ. Из Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици данима упозоравају на потенцијалну хуманитарну катастрофу, јер им недостају лекови, вакцине, а кисеоник је на измаку.

Вучић: Увек уз свој народ на КиМ

МИ Вучићи ћемо увек бити уз свој народ на Косову и Метохији. Ми своју да продамо, свој народ – тај филм нећете гледати, ма колико се трудили, ма колико исти били, ови слева и ови здесна. Не постоји та санкција, та претња којом ћете да ме усмерите другачије. Затвор? Убиство? Па шта? Ситнице.

Ово је истакао председник Србије Александар Вучић у објави на “Инстаграму”, и послао поруку грађанима да не брину, јер неће бити никаквих санкција:

– Сачуваћемо мир, живеће лепо и још много боље него што смо до данас живели.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић указао је јуче да нико више не прича о трговинској блокади, упозорио је да смо на прагу хуманитарне катастрофе, јер је Приштина блокирала трговину и допремање основних намирница. Он је рекао да је и после разговора које је имао у Бриселу, тешко рећи када ће бити српске робе на КиМ. Момировић је за РТС подсетио да приштинска влада блокира ЦЕФТА споразум и трговину српским производима на територији КиМ, али да ће се Србија борити и обезбедити снабдевање за своје људе у покрајини:

– Писао сам многим својим колегама широм Европе и света, и сви се они слажу да је то неприхватљиво и да блокада мора да се укине, али се то на терену не дешава – рекао је Момировић.

Прочитајте још:  „Београд на води“ служи као параван за прање новца зарађеног трговином оружјем и ко зна чимe још!?

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *