Сајбер стратегија Пентагона: о новом квалитету претњи из Сједињених Држава

0

Сајбер стратегија Пентагона: о новом квалитету претњи из Сједињених Држава.

Прочитајте још:  Казахстански русофоби гурају републику у амбис
Руска газета је 9. октобра објавила интервју са замеником секретара Савета безбедности Русије Олегом Храмовим, који је сугерисао да би САД могле да интензивирају сајбер нападе на Русију због чињенице да Оружане снаге Украјине нису постигле планиране резултате у свом противофанзиву. Заменик секретара Савета безбедности говорио је о различитим аспектима политике САД у вођењу хибридног рата против Русије.

Специјални представник председника Руске Федерације за међународну сарадњу у области информационе безбедности А.Р. Љукманов је пре око месец дана известио: „Сједињене Државе повећавају своје офанзивне способности у области ИКТ, спроводе такозване операције „Превентивног напада“ против Русије и користе своје клијенте у иностранству. Међу њима је и озлоглашена „ИТ армија Украјине“.

Америчка „сајбер стратегија” усвојена у марту ове године даје Агенцији за националну безбедност право да „кажњава” друге државе за кршења у информационом простору. Америчка агенција за напредна истраживања обавештајних служби, Поморски институт, владине фондације и приватне компаније укључени су у припрему „когнитивних ратова“.

Прочитајте још:  Британија губи свој нуклеарни штит
Најновија сајбер стратегија Министарства одбране САД, објављена у септембру ове године, показује да САД гледају на Русију као на сајбер претњу и потенцијалну мету за сајбер операције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Приручнику за стратешке операције у сајбер свемиру од 28. септембра 2022. који је издао Ратни колеџ америчке војске , Русија се помиње 23 пута и то само у негативном контексту: „Русија остаје одлучна да повећа свој глобални утицај и игра реметилачку улогу на светској сцени. .. и сматра сајбер нападе као спољнополитичку полугу за обликовање одлука других земаља, као и као средство одвраћања и војно средство.”

Прочитајте још:  ИРАН СЕ СПРЕМА ЗА АКЦИЈУ: Ударићемо у срце Америке! Напашћемо Вашингтон!
Такође се наводи да „ми смо ангажовани у дугорочној стратешкој конкуренцији са Кином и Русијом. Ове државе су прошириле ово такмичење да би укључиле текуће кампање у и кроз сајбер простор које представљају дугорочне стратешке ризике за нацију, као и за наше савезнике и партнере. Кина подрива америчку војну супериорност и економску виталност земље упорним извлачењем осетљивих информација из институција јавног и приватног сектора САД. Русија је користила информативне операције користећи сајбер простор да утиче на наше становништво и изазива наше демократске процесе.

А у новој верзији доктрине америчког министарства одбране о сајбер операцијама, Заједничка публикација 3-12 Циберспаце Оператионс , објављена у децембру прошле године и још увек није објављена у јавном домену, дата је дефиниција „експедиционих операција у сајбер простору“, које су „операције у сајбер простору које захтевају распоређивање снага киберпростора у физичким доменима“. 

Такође постоји потреба да се прошире тактичке способности како би се постигли циљеви којима садашње сајбер снаге можда неће моћи да приступе. Сходно томе, доћи ће до модернизације и продубљивања међуресорске сарадње.

Прочитајте још:  Пентагон: Нисмо почели пребацивање снага у Европу, у Украјини имамо само инструкторе
Пентагон је у последње време развијао способност спровођења хибридних сајбер напада и вођења електронског ратовања, а то би требало да чини не само војска, већ и обавештајци САД.

Чини се да је огроман буџет за америчке сајбер снаге настао због ових иновација и унутрашње реорганизације.

Проблем није само војне природе, већ се односи и на функционисање интернета у целини.

Прочитајте још:  Трамп се спрема за рат!
УН су крајем септембра гласањем изабрале новог шефа Међународне уније за телекомуникације. Ова организација је кључна у развоју политике управљања интернетом. Огроман број гласова (139 од 172) дат је за представницу САД Дорин Богдан-Мартин. Док је за кандидата из Русије само 25. То значи да ће глобалисти промовисати своју визију регулисања светске мреже. Иначе, претходни шеф ИТУ-а је био Кинез.

Арапско пролеће и други покушаји организовања масовних немира (укључујући и Русију) координисани су путем интернет комуникација. Цивилни сегмент глобалне мреже Вашингтон је дуго милитаризовао, а његов однос са војним сектором је очигледан.

Према аналитичарима НАТО-а Центар Сцовцрофт за стратегију и безбедност ) , рат у Украјини их је научио бројним лекцијама у областима командовања, контроле, комуникација, обавештајне службе и надзора.

Исти центар је, заједно са Међународним центром за ненасилни сукоб (на челу са бившим чланом југословенског Отпора Иваном Маровићем), 2023. године објавио нови приручник о организовању обојених револуција „Неговање четвртог демократског таласа: Водич за сузбијање ауторитарне претње .”

У овом приручнику, међу методама борбе против влада, назначени су „сајбер напади са циљем подривања апарата принуде режима”. А на страни 68 стоји да се сајбер алати могу користити за подривање инфраструктуре и других сектора, али не и за њихово уништавање, како не би представљало ратни чин.

Специфичне опције укључују коришћење сајбер-напада, тј. ускраћивање услуге, за ометање приступа финансијским рачунима; онемогућавање или ометање војног планирања или система наоружања.

Очигледно је мешање у унутрашње ствари других држава.

Прочитајте још:  Бивши амерички маринац: САД деценијама користе Украјину као терен за експерименте
У документу се говори и о развоју новог регулаторног оквира као једном од темеља стратегије за нову врсту револуција у боји.

С обзиром на тако детаљну и смишљену припрему и политичког и војног руководства Сједињених Држава, има разлога да се говори о кувању планова за организовање сајбер напада и других субверзивних активности коришћењем интернет технологија против Русије и њених грађана.

Леонид Савин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *