Бајден путује у Израел: Ваљда се неће изгубити!

0
Џозеф Бајден

Џозеф Бајден (Фото: flickr)

Председник САД Џозеф Бајден отпутоваће у среду у Израел да би се састао са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

Бајден ће се потом током блискоисточне турнеје састати с јорданским краљем Абдулахом, председником Египта Абдел Фатах ел Сисијем и с лидером палестинске самоуправе Махмудом Абасом, изјавио је саветник за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

“У среду ћу отпутовати у Израел не бих ли се солидарисао против Хамасовог бруталног терористичког напада. Затим ћу отпутовати у Јордан да се позабавим тешким хуманитарним потребама, састанем с лидерима и јасно ставим до знања да се Хамас не залаже за право Палестинаца на самоопредељење”, написао је Бајден на Иксу.

Бајденов одлазак на блискоисточну турнеју потврдио је и државни секретар САД Ентони Блинкен, који је на конференцији за новинаре рекао да ће амерички председник на Блиском истоку поново потврдити солидарност Сједињених Држава са Израелом и чврсту посвећеност безбедности те земље.

“Председник Бајден ће поново јасно ставити до знања, као што је то недвосмислено учинио након напада Хамаса и погибије 1.400 људи, укључујући најмање 30 Американаца, да Израел има право и дужност да брани свој народ и од Хамаса и од других терориста”, рекао је Блинкен.

Према његовим речима, Бајден ће саслушати шта је потребно Израелу да одбрани свој народ, а САД ће наставити да раде са Конгресом на испуњавању тих потреба.

“Председник Бајден ће подвући кристално јасну поруку сваком актеру, државном или недржавном, који покушава да искористи ову кризу за напад на Израел: Немојте то да чините. У том циљу, он је распоредио две групе носача авиона и другу војну технику у региону”, рекао је Блинкен.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Ројтерс: Палестина и Израел договорили примирје у Гази

У сусрет Бајденовом одласку у Тел Авив око 2.000 америчких војника биће спремно за распоређивање у року од 24 сата – уместо уобичајених 96 сати – у израелски регион како би пружили медицинску помоћ уколико буде потребно.

Државни секретар је потврдио и да ће Бајден наставити блиску сарадњу с израелским партнерима како би обезбедио ослобађање талаца које је Хамас отео, али да ће добити извештај о израелским ратним циљевима и стратегији.

“У том циљу, на наш захтев, САД и Израел су се договорили да развију план који ће омогућити да хуманитарна помоћ стигне до цивила у Гази што је пре могуће. Делимо забринутост Израела да би Хамас могао да заузме или уништи помоћ која улази у Газу или на други начин спречи да она стигне до људи којима је потребна”, закључио је Блинкен.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *