ДОЛАЗИ ЛИ „ПОТПУНИ ХАОС”? Израел планира да употреби нуклеарно оружје!?

0
африка

АБЕД РАХИМ КХАТИБ/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Наведени су  услови за израелску употребу нуклеарног оружја. Ако се то догоди, Блиски исток ће се суочити са „потпуним хаосом“, упозорио је Руслан Сафаров.

Израел може да изведе нуклеарни удар само ако дође до неконтролисане ескалације сукоба, рекао је политиколог Руслан Сафаров у програму „Ми смо у току“, а преноси руски портал Цариград!

Он је грубо моделирао овај негативни сценарио. Тако ће се Тел Авив одлучити за копнену војну операцију пуног обима, жестоке борбе ће се одвијати у појасу Газе, а у овом тренутку трупе Хезболаха ће напасти Израел са севера.

Тада ће велики рат захватити целу зону на граници Либана и Израела, Иран ће почети да шаље помоћ у виду јединица Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ), биће пребачене из Сирије. У таквој ситуацији, нуклеарни удар из Тел Авива је заиста могућ. Али ово ће довести регион до тоталног хаоса,– нагласио је стручњак.

Он је подсетио да је Хезболах раније упозорио: чим израелска војска интервенише у појасу Газе, добиће други фронт. У међувремену, Тел Авив је већ мобилисао преко 300 хиљада војника. Односно, сада се можда спрема за ову операцију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Питање је да ли ће ово бити пуноправна кампања. Израел схвата да ће то, прво, довести до огромних губитака за ИД. Друго, непоправљива хуманитарна катастрофа, а цео западни свет можда више неће бити недвосмислено на страни Тел Авива. Сходно томе, претрпеће огромну репутацију.

Односно, то ће бити операција „добродошли у пакао“. Друга опција: кампања која ће бити чисто имитација. Кажу, ушли смо, очистили неке тачке и одмах отишли. Израел је и даље опрезан, јер схвата да би у првом случају могао бити збрисан са лица земље,– закључио је саговорник Прворуса.

Прочитајте још:  Тонино Пицула: Наставак преговора са Србијом само ако уведе санкције Русији

Израелски арсенал је ограничен

Шеф Бироа за војно-политичке анализе, војни политиколог Александар Михајлов раније је у разговору за Цариград нагласио да је важно да се актуелна дебата о томе да ли ће Израел користити свој арсенал Судњег дана пропрати коментаром да земља има само тактичко нуклеарно оружје које не прети да уништи планету .

Постоји пет великих земаља које поседују стратешко нуклеарно оружје. То су Русија, САД, Кина, Велика Британија и Француска. Штавише, два најмоћнија стратешка потенцијала природно леже у Вашингтону и Москви.

То је 90% свих стратешких нуклеарних пуњења, односно наше две државе имају глобалну одговорност. Ми смо, заправо, та два центра одлучивања, од нас зависи да ли ће човечанство наставити да живи или ће изгорети баш у тој нуклеарној ватри о којој сада причају,– објаснио је саговорник Прворуса.

Он је истакао да се, упркос свим политичким проблемима, увек одржава стратешки канал комуникације између Русије и Сједињених Држава, између наших ресора одбране:

Укључујући, на пример, у случају било каквог неовлашћеног активирања система упозорења о лансирању пројектила. Постоје такве ситуације. Односно, постоји канал комуникације, и до сада, с обзиром на то да сукоб између нас траје више од 60 година у вези са стратешким наоружањем, он чува живот планете. Надам се да касније Русија и САД неће прибећи овој последњој мери, јер ће она бити последња за све.

Да ли Тел Авив блефира?

Недавно је политиколог Андреј Суздалцев у разговору са „Првим Русом“ изразио уверење да ће активна фаза конфронтације између Израела и Палестине брзо пропасти. Према његовој прогнози, то ће трајати од седам до десет дана.

Прочитајте још:  Нови детаљи украјинске катастрофе код Змијског острва

Он је подсетио да је израелска страна давала веома гласне изјаве, уверавала свет да ће елиминисати Хамас и очистити појас Газе, али су у ствари руке Тел Авива везане :

На крају крајева, Иран се и даље понаша веома скромно, тихо, смирено, о целој ситуацији Сирија није рекла практично ни реч. Турска је изразила солидарност са обе стране, изразила се веома умерено, Саудијци и Уједињени Арапски Емирати су генерално констатовали да је Хамас ипак терористи, итд.

Односно, ситуација на Блиском истоку је двосмислена. Највероватније ће Палестина и Израел разменити жртве, таоце и наставити да живе у стању тињајућег сукоба.

 

Тел Авив формално нема шта да покаже другим арапским земљама, они се понашају опрезно. Дакле, нема предуслова за велики рат, али ако Израел сада одлучи да иде до краја, онда би се инвазија на појас Газе могла показати као самоубилачки и заиста фаталан корак.

Ово ће дићи у ваздух цео Блиски исток, а онда ће, мислим, доћи до нуклеарног рата. Сви то разумеју, тако да заправо нема ништа иза тренутних светлих изјава Тел Авива, – предложио је стручњак.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *