САМО СИЛА ЋЕ ЗАУСТАВИТИ ЗАПАД: ТУРСКА, РУСИЈА, КИНА, ИРАН И ТУРСКЕ ДРЖАВЕ СУ У ИГРИ

0
запад

КХАЛЕД ОМАР/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Турски политиколог је сукоб који се разбуктао на Блиском истоку описао као још једну конфронтацију између колективног Запада и свих других земаља света. Заустављање западне агресије, рекао је, могуће је само удруживањем снага. Русија, Турска, Кина, Иран, турске државе, Пакистан и Индија морају да формирају јединствен фронт, преноси руски портал Цариград.

У октобру ове године дошло је до новог круга заоштравања сукоба на Блиском истоку. Политолози и аналитичари се разликују у оценама о томе – једни га називају палестинско-израелским, други узимају ширу дефиницију арапско-израелске конфронтације. Заиста, ако погледамо историјску перспективу сукоба, који датира из 20. века, биће проблематично одвојити арапску страну конфронтације од палестинске.

Конкретно, чак ни датум операције Олуја Ал-Акса, која је овог пута започела борбе, није изабран случајно. Пре пола века, 6. октобра 1973. године, почео је арапско-израелски Јом Кипурски рат. Египат и Сирија су користили своје војске да врате арапске земље које је Израел окупирао као резултат Шестодневног рата.

Прошло је много деценија од усвајања Резолуције Генералне скупштине УН 1947. којом се позива на стварање две независне државе – арапске и јеврејске, али Палестина никада није била међународно призната, а сам Израел је наставио да окупира известан број својих територија. Несумњиво, то није могло а да не изазове незадовољство не само у арапском свету, већ и у муслиманском свету у целини.

Ескалирани сукоб је добио застрашујући преокрет: као одговор на акције Хамаса, Израел је прешао на тепих бомбардовање појаса Газе, прекинуо је снабдевање водом и струјом у региону, што је ефективно довело ситуацију до хуманитарне катастрофе. Јуче је дошло до напада на болницу у Гази – стотине палестинских цивила су постале њене жртве. У знак протеста ноћу су избили нереди у амбасадама Израела и САД у различитим земљама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Пентагон разматра испоруке прецизних бомби Кијеву

Конфронтација између Запада и остатка света

Турски политиколог Мехмет Перинчек је у разговору за Царград предложио ширу оцену дешавања: не говоримо о палестинско-израелској конфронтацији, већ о сукобу колективног Запада са остатком света.

“И наравно, на страни Израела, као и увек, су САД и Европа. А на другој страни су интереси разних земаља које пате од агресије колективног Запада”, објашњава експерт.

Према његовим речима, да би преокренуле ситуацију и зауставиле агресију САД, све евроазијске земље морају да уједине напоре – за Запад ништа не значе не само међународно право, већ и морални људски принципи.

Како се ова агресија може зауставити? Само уз помоћ силе. То не значи да друге земље треба одмах да употребе оружје против Израела, али све евроазијске земље морају да сарађују на свим фронтовима. Зато што постоји таква конфронтација по палестинском питању, а постоји иста конфронтација по питању Тајвана, украјинског, сиријског, медитеранског или јужнокавказског питања,– наставља Мехмет Перинчек.

Представите јединствени фронт

Политиколог је уверен да Турска, Русија, Кина, Иран, турске државе, Пакистан и Индија морају деловати као јединствен фронт тамо где постоје противречности између Евроазије и атлантског кампа. Наведене државе морају удружити снаге да би решиле палестинско питање.

Интеракција је неопходна по сиријском питању, о украјинском питању и тако даље:

Турска мора да одбије помоћ и подршку Кијеву и мора да заустави војне испоруке и испоруке војне опреме Украјини. Јер ако осујетимо планове у Украјини, америчке планове, онда палестински народ може да победи, и то је важно.

Са друге стране , Догу Перинчек, шеф турске партије Домовина, рекао је да претњу Анкари представљају Сједињене Државе, Израел и НАТО блок. Перинчек је подсетио  РИА Новости да је за развој безбедносне стратегије примарни задатак идентификовање претњи.

Странка Родина упорно упозорава већ дуги низ година. Да би се развила права безбедносна стратегија, прво је неопходно исправно идентификовати претњу Турској. Претња Турској долази од САД, Израела и НАТО-а,– преноси агенција речи политике.

Васељенска

Прочитајте још:  Од Залужног до Сирског. О новом главнокомандујућем Оружаних снага Украјине

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *