“Мултиетничко” Сарајево ускоро остаје без немуслиманског становништва

0
сарајево

сарајево

“Мултиетничко” Сарајево ускоро остаје без немуслиманског становништва.

Прочитајте још:  Малагурски најавио сарајевску премијеру филма и позвао Бењамину Карић на промоцију
Председник Републике Српске Милорад Додик анализирао је званичне статистичке податке за Кантон Сарајево и констатовао да је број Срба који се роди у овом „мултиетничком главном граду” БиХ тринаест пута мањи од броја Срба који умре и прогнозира да ће за 10 до 12 година то бити готово 100 одсто муслимански град. „Наиме, само 2022. године рођено је 23, а умрло 294 Срба. У граду који је имао најмање 160.000 Срба и још неколико десетина хиљада који су се изјашњавали као Југословени потпуно је јасно каква ће демографска ситуација бити у наредним годинама”, написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Град који се, каже, истиче као „мултиетнички и главни град” ће у периоду не већем од 10 до 12 година имати више од 96 одсто муслимана, Бошњака. „Имате једну апсурдну ситуацију да ће становништво у БиХ бити 50 одсто хришћанско и око 50 одсто муслиманско, а ‘мултиетнички и главни град’ БиХ готово 100 одсто муслимански. Колико је фрапантна ова чињеница о Србима у Сарајеву, показује поређење са градом Новим Садом, где су муслимани, Бошњаци, увек били испод пола процента становништва, а где се само за 2022. годину, као и за сваку годину у протеклих десет година, роди готово 200 посто муслимана, Бошњака, више него што је то случај са Србима у Сарајеву”, навео је Додик.

Прочитајте још:  Скопље ради шта му кажу: Зашто је Северна Македонија против повратка српске војске на КиМ
О апсурдности наметнуте одлуке тзв. високог представника и члана 203а Кривичног закона БиХ, који прописује кривично дело неизвршавање одлуке високог представника, каже Додик, говори и чињеница да се на овај начин могла прописати кривична одговорност за било какво поступање против било које „његове одлуке”. „Тако би у случају да се буде свесно да ће ‘мултиетнички и главни град’ бити готово 100 посто једноверски (муслимански) у земљи у којој је становништво верски хетерогено, могла бити наметнута одлука о ‘дистрикту Сарајево’, који би укључивао Кантон Сарајево и Источно Сарајево у Републици Српској, те на неки начин вештачки обезбедити мултиетичност. Наравно, онај ко би се противио овој одлуци био би кривично гоњен и завршио би у затвору”, наводи Додик, преноси Танјуг .

Политика

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *