Понижавања се настављају: ЕУ тражи санкције за Србију док наш “европски пут” нема алтернативу

0
еу

еу

Понижавања се настављају: ЕУ тражи санкције за Србију док наш “европски пут” нема алтернативу.

Посланици Европског парламента требало би у четвртак да се изјасне о нацрту предлога “Резолуције Европског парламента о недавним дешавањима у дијалогу Србија-‘Косово‘”, документу који није правно обавезујући, а у који је Танјуг имао увид.

 

У документу ЕП се у прилично оштром тону, поводом напада на тзв. косовску полицију 24. септембра, Београд и Приштина позивају на смиривање тензија, а од Европске комисије и Европског савета се тражи да предузму мере против Србије уколико се утврди да је била директно умешана у та дешавања и да власти у Београду нису спремне на сарадњу.

Од Европске комисије се захтева да замрзне средства која су Србији обезбеђена у оквиру Инструмента за претприступну помоћ III, али само уколико резултати истраге покажу да је Србија била директно укључена у те нападе.

У документу се Европски савет позива да усвоји циљане рестриктивне мере, које укључују, али се не ограничавају, на замрзавање имовине и забране путовања, а усмерене су против, како се тврди, “дестабилишућих актера” на северу КиМ и наводних вођа великих мрежа организованог криминала.

“Савет се позива да следи пример Сједињених Америчких Држава и уведе циљане мере против Милана Радоичића”, наводи се у документу.

Прочитајте још:  Телеком дао за Kоперникус 200 милиона евра, а сада се задужује 200 милиона евра!
Наши “европски партнери” траже да се пружи подршка Куртијевим терористима да они спроведу истрагу и “починиоце приведу правди”, где се под починиоцима не подразумевају шиптарски терористи који су побили српски народ у Бањској него Срби који су се бранили од тероризма.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У документу се осуђује и, како тврде, распоређивање српске војске у близини административне линије и тражи од Београда да, како даље наводе, “повуче опрему, укључујући противваздушне системе и јединице тешке артиљерије”.

Уз осуду дешавања из маја ове године када је нападнут Кфор, та мисија се позива да успостави план за обуздавање нереда на северу КиМ са, како се наводи, чврстим елементима који могу деловати као одвраћање у случају даље ескалације.

Истовремено се поздравља одлука НАТО-а да опреми Кфор тежим наоружањем како би имао већу борбену моћ.

Прочитајте још:  На Србију 1999. бачено више бомби него на Енглеску током Другог светског рата!
Београд и Приштина се позивају на јачање сарадње у борби против организованог криминала, а Кфор и Еулекс да спроводе редовне заједничке безбедносне процене на северу КиМ.

Изражава се жаљење јер је београдски суд одбио позив Јавног тужилаштва у Београду за одређивање притвора Милану Радоичићу, с обзиром да, тврде европарламентарци, постоји опасност од његовог бекства, и с обзиром да је Радоичић преузео одговорност за организовање напада 24. септембра.

Прочитајте још:  „Нон пејпери“ дају Приштини столицу у УН, црвена линија за Србију је Резолуција 1244
Изражава се и забринутост због могућности да сви актери одговорни за напад у Бањској не буду изведени пред лице правде.

“Европски партнери”истовремено позивају да се укину све мере против терористичке државе а да се Београд и медији у Србији уздрже од “говора мржње према грађанима КиМ”.

О предлогу нацрта Резолуције европосланици ће се изјаснити на седници заказаној за четвртак, а овај документ као и све друге Резолуције није правно обавезујући.

Без обзира на то да ли је резолуција обавезујућа или не заиста се по ко зна који пут поставља питање да ли европски пут Србије има алтернативу или не?

Васељенска/РТ Балкан/Танјуг

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *