Нови детаљи о Мирославу Алексићу: Уплаћивали новац фантомима да би се сливао у њихов кућни буџет

1
Мирослав Алексић

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић (Фото: Јутјуб)

Нови детаљи о Мирославу Алексићу: Уплаћивали новац фантомима да би се сливао у њихов кућни буџет.

Пун Трстеник фантома. И то добро плаћених фантома, бар ако је судити по документацији и извештајима које је годинама Националној служби за запошљавање (НСЗ) слао Фонд за унапређење ресурса грађана иза којег су стајали Мирослав Алексић, један од лидера опозиције, и његов таст Љубиша Кнежевић.

Прочитајте још:  Русофилска Србија уплатила помоћ Украјини: Износ уплате већи од милион гривни
Силне паре су, кажу њихови папири, наводно исплаћене људима који их, попут новца за превоз, нису добили, силни су радови извођени, само се не зна тачно ни где ни кад, многе су обуке одржане тамо где за њих уопште није било услова. И тако даље, и тако даље…

Неке од исплата Алексићевом фонду
17. април 2012. 4.277.716

12. април 2012. 11.876.825

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

28. фебруар 2012. 4.537.899

15. јун 2011. 9.407.176

4. мај 2011. 2.060.204

29. април 2011. 3.954.141
29. јун 2009. 9.284.060

29. јун 2009. 9.328.955

* у динарима

Ало! је јуче открио шокантне детаље о томе како је функционисала хоботница опозиционара Алексића, његове супруге Марије и његовог таста. Они су преко своје приватне организације, коју је Кнежевић званично напустио кад је прешао у НСЗ, али је наставио да јој намешта послове, дословно пељешили буџет националне службе.
ИСТА МАТРИЦА

Данас ћемо видети шта су Алексић и његов таст радили од 2008. до 2012. У том периоду, како сазнајемо, НСЗ и фонд склопили су десет уносних милионских уговора о спровођењу јавних радова. Према информацијама које је наш лист добио из самог Трстеника, Фонду за унапређење ресурса грађана додељивани су послови и новац у несразмерно већим износима у односу на друге који су конкурисали, и то сасвим сигурно не може бити случајност.

Нисмо ишли на обуке нити смо добијали новац за такси

Прочитајте још:  „Russia Today“ oтвара представништво у Србији!
Након нашег јучерашњег писања, редакцији Ало! се јавио већи број људи који су били ангажовани преко Алексићевог и Кнежевићевог фонда, запрепашћени оних што су прочитали. Како су нам рекли, они су у време ангажовања били припадници Г17 плус или су се у ту странку учлањивали, јер је то био услов да добију посао. Како су навели, свим састанцима на ту тему у просторијама странке присуствовао је, уз Кнежевића, и Мирослав Алексић.

Многи од ових људи изричито су нам казали да нису присуствовали никаквим обукама, иако су по уговору морали да их прођу, а фонд је од НСЗ наплатио новац за њихово извођење. Такође, како кажу, никада нису добијали новац у готовом за превоз или довоз и одвоз са посла таксијем, иако је новац са рачуна фонда подизан у готовини са том наменом. Подсетимо, право потписивања и подизања новца имао је Мирослав Алексић

Прочитајте још:  Има је у огласима, хотелима, на улици, у комшилуку... Колико познајемо проституцију
Примера ради, како објашњава један од наших саговорника, у 2008. години је за Расински округ поднето 35 захтева за спровођење јавних радова. Од тога је одобрено 13, који су потпали под надлежност филијале НСЗ у Крушевцу. Укупно је за наведене радове ангажовано 300 људи, од чега је чак 100 добио Фонд за унапређења ресурса грађана, и за то је Алексићу и тасту плаћено 13 милиона динара, што је више од трећине укупних новчаних средстава.

Све ће вам бити јасно кад вам кажем да су другим учесницима програма, а било их је с много бољим квалификацијама од поменутог фонда, одобравани износи од милион, максимално два милиона динара, те је ангажовано највише 10-20 незапослених особа – наводи извор нашег листа из Трстеника.

Да се човек расплаче

Говорећи недавно о свом тасту Љубиши Кнежевићу, који је, подсетимо, у Националној служби шест година радио без потребних квалификација, Алексић је поручио да овај наводно једва преживљава. Како је рекао, “мој таст, за разлику од Вучићевих родитеља, мора у пензији да ради у пољопривреди да би преживео”.

Национална служба тих година је била под директном контролом странке Г17 плус, чији је истакнути функционер био Кнежевић, а онда и Алексић, па и не чуди што је њихов фонд послове добијао на мала врата и без потпуне документације. Потом је Кнежевић 2009. прешао да ради у НСЗ без потребних квалификација, односно без положеног обавезног теста, о чему смо јуче опширно писали… Ипак, како знају сви у Трстенику, наставио је и те како активно да се бави фондом који је за целу породицу био златна кока. А у име тог фонда уговоре је наставио да потписује Алексић, који је био и овлашћен да подиже новац с рачуна.

Симптоматично је да су послови додељивани њиховој приватној организацији иако су на многе конкурсе подносили непотпуну документацију, а извештаји о спроведеним активностима нису садржали детаљније податке о времену ни о конкретним местима где су радови извођени, а још мање спецификацију о томе на шта је новац тачно утрошен нити било шта слично.

Око 55 милиона им се слило у кућни буџет

Како смо већ објавили, од маском разних пројеката око 55 милиона динара се из буџета Националне службе за запошљавање (НСЗ) у којој је радио Кнежевић прелило у Фонд за унапређење људских ресурса, тј. у њихову приватну организацију, а тачније у њихов кућни буџет!

 

У извештају који је фонд поднео 15. августа 2008. наводи се, од свих података, само да је ангажовано 50 људи са евиденције НСЗ, те да је обухватио негу 233 корисника, старих и инвалидних лица у граду Трстенику и 20 села. У документу се, међутим, а можемо претпоставити и зашто, не наводе конкретни подаци и адресе где су и коме пружане услуге неге и помоћи.

ПОДИЗАЊЕ КЕША

Исти принцип примењен је и када су у питању наводне обуке и слични пројекти, али и када је реч о подизању готовине са рачуна и располагању тим новцем. Тако се у обрачунима зарада ангажованих не приказују остварени часови рада, редовног рада и одсуства, већ су њима исплаћивани пуни износи као да су сви остварили пут фонд радних сати месечно, што је апсолутно немогуће. Такође, нису приложени изводи као доказ да су исплаћене зараде ангажованим особама, нигде се у документацији не могу наћи подаци ко су били корисници услуга јавног рада нити су изнети подаци у којима би биле ближе описане појединости о времену када су извођени радови, на шта су се они конкретно односили, нити ког су дана којим конкретним особама пружали помоћ.

Ало.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нови детаљи о Мирославу Алексићу: Уплаћивали новац фантомима да би се сливао у њихов кућни буџет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *