РЕЗОЛУЦИЈА СБ УН 2231 НЕМА ВИШЕ СНАГУ: РУСИЈА ЋЕ ДАТИ ИРАНУ РАКЕТЕ У ЗАМЕНУ ЗА БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ?

1
ирану

May 28, 2022, unknown, unknown, Iran: This handout picture provided by the Iranian Army on May 28, 2022, shows a secret underground drone base, in an unknown location in Iran. The Iranian army has given some details - but not the exact location - of an underground base for its military drones, state media reported, amid simmering tensions in the Gulf. State TV said 100 drones were being kept in the heart of the Zagros mountains, including Ababil-5, which it said were fitted with Qaem-9 missiles, an Iranian-made version of air-to-surface U.S. Hellfire. (Credit Image: Global Look Press/Keystone Press Agency)

Сва ограничења која су Ирану наметнута Резолуцијом 2231 Савета безбедности УН изгубила су снагу. Да ли Техеран сада рачуна на подршку Москве? О свему овоме опширно пише портал Цариград.

Резолуција 2231

18. октобра престали су захтеви резолуције Савета безбедности УН у вези са иранским ракетним програмом и међународном сарадњом са Ираном у овој области. Другим речима, све међународне санкције које се односе на војно-техничку сарадњу према Исламској Републици званично више не важе. Ембарго на оружје треба аутоматски укинути . И не говоримо о могућности куповине тенкова и ловаца од страних земаља, већ о ограничењима извоза у Иран и увоза из Ирана ракетних система и беспилотних летелица. Прва забрана је укинута из Техерана пре три године.

Реакција Министарства спољних послова Русије

Резолуција Савета безбедности УН 2231 била је повезана са усвајањем Заједничког свеобухватног плана акције (ЈЦПОА) о иранском нуклеарном програму, који је подразумевао укидање санкција Ирану. Споразум је постигнут између Ирана и групе држава, укључујући Русију, 2015. године. Али 2018. године амерички председник Доналд Трамп увео је додатне санкције Ирану и ствари нису ишле по плану. Као одговор, Иран није испоштовао две тачке споразума. Руско Министарство спољних послова саопштило је да су Сједињене Америчке Државе показале хронично непоштовање ове резолуције. Европска унија је заузврат одбила да укине санкције Ирану 18. октобра 2023. године, како је предвиђено одредбама ЈЦПОА.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У настојању да поравна политичке рачуне са Техераном, Запад директно циља на ЈЦПОА, отворено показујући презир према међународном праву, Повељи УН и ауторитету Савета безбедности, каже се у поруци одељења.

Прочитајте још:  Србија стала на страну Азербејџана у спору око Карабаха

Хоће ли Русија дати Ирану ракете?

Министарство спољних послова Русије је истакло да од сада за испоруку ракетних технологија Ирану и Исламској Републици Иран више није потребно одобрење УН.

Политиколог и дипломата Вјачеслав Матузов је у разговору за Царград рекао да су САД све ово време занемаривале међународно право. Али у питању војних снабдевања другим државама, Русија ће се руководити економском и војном нуждом.

Иранска ограничења су већ завршена. Иако Американци не признају укидање ове резолуције Савета безбедности. Па, ићи ће како иде. Мислим да оно што ће овде одредити није режим санкција, већ економске и војне користи од ове сарадње. Русија вероватно више неће обраћати пажњу на било каква ограничења. Али сарадња ће се, понављам, градити на билатералној, обострано корисној основи. Ако је исплативо, урадиће то, али ако није исплативо, неће“, рекао је Матузов.

Политиколог је додао да су такве резолуције на Западу почеле да добијају условну природу. Управо из тог разлога Русија повлачи ратификацију уговора о забрани нуклеарних проба.

Према речима војног историчара Јурија Кнутова , Иран би после октобра 2020, када је укинута забрана продаје конвенционалног наоружања земљи, пре свега могао да буде заинтересован за ловце наше производње.

У прилици смо да пружимо помоћ у набавци борбених авиона. По мом мишљењу, ловци као што су Су-30, Су-35, МиГ-35 могу бити од великог интереса за Иран, као и за Северну Кореју“, рекао је експерт.

Што нам треба Иран?

Верзије о куповини иранских борбених беспилотних летелица за Оружане снаге Русије већ су се више пута изговарале на Западу. Али сада се такве испоруке одвијају са становишта међународног права.

Прочитајте још:  Власти Одеске области забраниле су провајдере руских и молдавских ТВ канала

Кнутов је сугерисао да би Русија могла да купи мале количине неких врста иранског оружја као експеримент. Уколико се такво оружје успешно уведе, имало би смисла за дугорочну сарадњу у овој области.

„Моје мишљење: ако смо задовољни карактеристикама овог оружја, онда има смисла купити мале количине, а затим набавити дозволе и изградити погон за производњу оних врста оружја које би нам биле корисне“, закључио је он.

За Русију више нема проблема са законодавне тачке гледишта. Иако Запад масовно продаје оружје, укључујући и оно забрањено, и не верује да ишта крши, додао је Кнутов.

Снабдева и касетну и фосфорну муницију, што је забрањено међународним конвенцијама. Зато би било погрешно гледати ка Западу и деловати на штету својих интереса“, приметио је говорник.

Иранска ваздухопловна индустрија активно развија беспилотне системе који не само да могу да задовоље потребе оружаних снага земље, већ и успешно излазе на међународно тржиште. Узорци породице средњих беспилотних летелица Абабил имају добре карактеристике за обављање извиђачких мисија, али су за ударне сврхе велики интерес Мохаџер-6, Схахед Саегхех и Схахед 171, који, према различитим проценама, могу да носе оружје.

Осим тога, Кнутов је подсетио да би америчка помоћ Израелу могла чак и да премаши финансирање Украјине. Због тога Запад не би требало да „болно“ перципира могуће испоруке Ирану.

Може се рећи да ће јачање Ирана бити болно за Израел, а САД то могу болно да доживе. И ми смо осетљиви на снабдевање кијевског режима оружјем, али Запад на то не обраћа пажњу и ради оно што сматра да треба“, закључио је војни историчар.

Прочитајте још:  Снимак из Харкова-гори индустријска зона (видео)

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “РЕЗОЛУЦИЈА СБ УН 2231 НЕМА ВИШЕ СНАГУ: РУСИЈА ЋЕ ДАТИ ИРАНУ РАКЕТЕ У ЗАМЕНУ ЗА БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *