ДОСИЈЕ ТРСТЕНИК 3 Како су Алексић и таст отели милионе радницима

0
дба

(фото:Ало)

ДОСИЈЕ ТРСТЕНИК 3 Како су Алексић и таст отели милионе радницима.

Кад зафали пара, само их подигни са рачуна који није твој. Мислите да ово не може? Кад је у питању Мирослав Алексић, један од лидера опозиције, и те како може.

Прочитајте још:  Србија довела у питање ауторитет УН због резолуције о Сребреници
Јер управо тако је рађено у време док је он са тастом Љубишом Кнежевићем, који је тада већ био високопозициониран у Националној служби за запошљавање (НСЗ) у Трстенику, ведрио и облачио Фондом за унапређење ресурса грађана, њиховом приватном организацијом која је наплатила милионе од НСЗ, то јест, од државе.

У трећем наставку досијеа „Трстеник“ Ало! између осталог објављује како је са рачуна фонда у банци подизана готовина наводно намењена трошковима превоза радника ангажованих за послове јавних радова, а ти радници ни динара од тога нису видели.

СВЕ ЈАСНО

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ако кренемо редом, 2008. је са рачуна фонда, како показују банковини рачуни, подигнуто 1.000.000 динара у готовини да би се радницима наводно исплатили трошкови превоза, у то време у износу од 2.200 динара месечно. Неколико десетина радника, међутим, посведочило је да ни динара од тог новца није видело.

Подизање готовине са рачуна на име наводног превоза радника

2008. 1.000.000

2009. 1.330.000

010. 261.000

2011. 711.000

2012. 810.000

УКУПНО 4.112.000

* у динарима

** тачан износ за 2010. нисмо успели да сазнамо

 

Идемо даље… Следеће 2009. године у готовини је са текућег рачуна фонда подигнуто 1.330.000 динара, опет на име наводне исплате путних трошкова ангажованим радницима. Ни за то не постоји ни један једини доказ да је новац стигао до оних којима је био намењен. Напротив.

Исто се понавља и 2010, а онда 2011. са рачуна фонда 711.000 динара се исплаћује добављачу „Бос петрол“ из Трстеника, под параваном да се то чини за исплату трошкова превоза ангажованих радника. Звучи познато? Потом, 2012. од фонда „Бос такси“ добија 810.000 динара, поново на име исплате услуга превоза, иако већина радника јасно и отворено каже да такси није ни видела.

Када се овоме додају крајње сумњиве исплате за наводне обуке, које по свему судећи никада нису реализоване, и друге сличне подухвате Алексића и Љубише Кнежевића, потпуно је јасно о чему се овде радило.

Ко је све располагао новцем

Уз Мирослава Алексића, још две жене из Фонда за унапређење ресурса грађана имале су депонован потпис и право да располажу новцем с рачуна. Међутим, како показују подаци, ниједна од њих није обавила ниједну трансакцију, што наводи на закључак да је једино Алексић подизао паре за наводну исплату трошкова превоза радника. Поновимо, постоји велики број ангажованих људи (њих неколико десетина) који су посведочили да никакву накнаду за превоз нису добијали.

Како показују егзактне бројке, само од 2009, када је Кнежевић напустио (такође фиктивно) фонд и прешао у Националну службу за запошљавање, национална служба је његовом фонду, у којем је Алексић имао право да располаже новцем са рачуна, исплатила чак 55 милиона динара. Подсетимо, све се то дешавало у време када је НСЗ-ом управљала странка Г17 плус, са Млађаном Динкићем на челу, чији су истакнути чланови били и Алексић и његов таст. Цео пројекат јавних радова, за који ће се, нажалост пост фестум, утврдити да је највише служио за исисавање државних пара, осмишљен је управо у тој партији.

Претходних дана прочитали сте шокантне детаље о томе како је функционисала хоботница Фонда за унапређење ресурса, која је, поновимо још једном, приватна организација звучног имена. Названа је тако, наравно, да би асоцирала да је реч о неком пројекту иза којег стоји држава. И стајала је, нажалост, али само у домену тога да им је омогућила да манипулишу.

УВЕК ПРИСУТАН

Посебно су, иначе, занимљиве приче људи из Трстеника и околине, који су били ангажовани преко Алексићевог фонда а јавили су се нашој редакцији након текстова које смо објављивали претходна два дана. Како су нам рекли, они су у време ангажовања били припадници Г17 плус или су се у ту странку учлањивали, јер је то био услов да добију посао. Истичу и да је свим састанцима на ту тему у просторијама странке присуствовао Мирослав Алексић. Многи од ових људи изричито су нам казали да нису присуствовали никаквим обукама, иако су по уговору морали да их прођу, а фонд је од НСЗ наплатио новац за њихово извођење. Такође, како наглашавају, никада нису добијали новац у готовом за превоз или довоз и одвоз са посла таксијем. То је, да не буде забуне, управо онај новац којим се бавимо у данашњем тексту.

Ало.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *