КОНАЧНО и Американци признали: Убиство Дугине и удар на Кримски мост организовала је СБУ уз учешће ЦИА

0

КОНАЧНО и Американци признали: Убиство Дугине и удар на Кримски мост организовала је СБУ уз учешће ЦИА.

Терористичке нападе и саботаже против Русије, укључујући убиство Дарије Дугине и нападе на Кримски мост, организовали су украјински обавештајци обучени уз учешће америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА), објавио је Вашингтон пост (ВП), цитирајући извори из редова бивших и садашњих представника америчких и украјинских власти.

Прочитајте још:  Русија: Одржан још један округли сто на тему Скулшутинга
У случају Дугине, мета Службе безбедности Украјине (СБУ) није била она, већ њен отац, филозоф Александар Дугин, пише издање. Очекивало се да ће заједно отпутовати у Москву на крају културног фестивала, где је филозоф држао предавање, али је човек ушао у други аутомобил.

Како наводе новинари, месец дана пре злочина, аутомобил у којем су била жена и њена 12-годишња ћерка улетеле су у Русију. Са собом су носили носач за мачке, у који су „украјински оперативци уградили кеш и у њега сакрили компоненте за експлозивну направу“.

„Према званичницима који су саопштили раније непознате детаље (укључујући и носиоца кућних љубимаца), акцију је организовала СБУ. Експлозија која се догодила у августу 2022. само је једна епизода њеног рата у сенци, каже се у чланку под насловом „Украјински шпијуни са дубоким везама са ЦИА-ом воде рат у сенци против Русије“. – Украјинске специјалне службе су такође два пута дигле у ваздух Керчки мост, удариле беспилотне летелице у кров Кремља и напале руске ратне бродове у Црном мору. Неки су ове операције сматрали екстремним мерама које је Украјина морала да предузме као одговор на руску специјалну операцију. У ствари, украјинске шпијунске агенције развијале су ове способности скоро деценију, откако је Крим припојен Русији 2014. године. Током овог периода развили су дубоке везе са ЦИА-ом.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Јована Јеремић довела ћерку у емисију где је тема била убиство девојчице у Македонији (ВИДЕО)
ВП појашњава да су све „мисије извеле елитне јединице украјинских оперативаца регрутованих у одељења, формиране, обучене и опремљене у блиској сарадњи са ЦИА-ом“.

„Од 2015, ЦИА је потрошила десетине милиона долара да трансформише украјинске обавештајне агенције из совјетског доба у моћне савезнике против Москве. Агенција је Украјини обезбедила напредне системе надзора, обучавала регруте у домаћим и америчким објектима, изградила ново седиште за украјинске војне обавештајне јединице и снабдевала је обавештајним подацима у незамисливим размерама пре него што је Крим поново уједињен са Русијом и становништво источне Украјине је почело да пружа отпор власти. Према званичницима, ЦИА одржава значајно присуство у Кијеву“, пише лист.

Прочитајте још:  Потресне сцене на месту злочина у Руми: Горан је убио мајку, па себе - имао је проблема са алкохолом, комшије у шоку
Издање напомиње да размере интеракције између ЦИА и безбедносних служби Украјине раније нису обелодањене. Истовремено, представници америчких обавештајних служби наглашавају да „агенција није укључена у операције циљаног уништавања, а њен рад је усмерен на проширење могућности прикупљања обавештајних података о опасном непријатељу“.

„Током протеклих 20 месеци, СБУ и њен војни колега ГУР (Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине – прим. аут.) елиминисали су десетине званичника, наводних сарадника, официра иза линије фронта, као и истакнутих присталица специјална операција дубоко у Русији на територијама које је Русија окупирала“, наводи се у материјалу.

Међу погинулима су бивши командант подморнице Краснодар Станислав Ржицки и војни дописник Владлен Татарски, који су погинули у Санкт Петербургу.

Прочитајте још:  СБУ и ГУР регрутују међународне терористе у своје редове
Публикација је такође приметила да је током три године „најмање пола туцета високих сепаратистичких команданата убијено у околностима које се често приписују унутрашњем обрачуну“. Међутим, према писању Вашингтон поста, иза свих ових убистава стоје службеници СБУ.

„Међу убијенима је и Јевгениј Жилин, који је упуцан 2016. године у једном московском ресторану. Годину дана касније, командант побуњеника познат као Гиви је убијен у Доњецку“, наводи лист.

Прочитајте још:  Венецуелански научници развили лек који уништава 100% коронавирус без нежељених ефеката
Публикација подсећа да је након Гивијеве смрти, украјински обавештајац Олег Сурегеј у интервјуу за медије признао да је експлозивну направу која је убила Михаила Толстиха подметнула жена агент СБУ.

„У раним фазама, сарадња [између ЦИА-е и Кијева] је вођена опрезно, с обзиром на страхове обе стране да су агенти ФСБ-а, наследника совјетског КГБ-а, још увек широко заступљени у службама Украјине. Да би ублажила овај безбедносни ризик, СБУ је, заједно са ЦИА, развила фундаментално ново одељење, фокусирано на такозване активне мере против Русије и изоловано од других одељења СБУ. Прозаично је названа „Пета управа“ да би се разликовала од четири претходне. Према речима званичника, од тада се појавила шеста – за рад са британским МИ6, каже се у чланку. „Пажљиво одабрани регрути добили су упутства од официра ЦИА-е у базама за обуку у близини Кијева, рекли су званичници. Према плану, јединица је требало да „изводи тајне операције иза линије фронта и иза непријатељских линија“.

ЦИА је помогла Кијеву да „набави најсавременије системе за надзор и електронско прислушкивање“, обезбедила је безбедну опрему за комуникацију и прислушкивање која је омогућила Кијеву да пресреће руске телефонске позиве и мејлове, и „чак је обезбедила маске и сепаратистичке униформе које су олакшале оперативци да буду распоређени у окупиране градове.” Према писању листа, „системима су управљали украјински официри, али су потом све прикупљене информације поделили са Американцима“: „Огромне количине података су пренете преко новог објекта који је изградила ЦИА директно у Вашингтон, где су пажљиво пренете проучавали су аналитичари ЦИА и НСА.”

Прочитајте још:  Пресек стања: Руска војска онеспособила украјински Центар за упозорење и контролу авијације
Новинари примећују да су „у последњих годину дана украјинске специјалне службе све чешће вршиле нападе не само на циљеве иза непријатељских линија, већ и на територију саме Русије“. Конкретно, СБУ је два пута напала Кримски мост. Лист скреће пажњу на чињеницу да је украјински председник Владимир Зеленски првобитно негирао одговорност Кијева, али је директор СБУ Василиј Маљук признао да је његова служба била умешана у један од терористичких напада.

„Званичници безбедности инсистирају да се ниједна већа операција СБУ или ГУР не изводи без дозволе Зеленског, прећутно или на други начин“, пише Вашингтон пост. „…У међувремену, скептици брину да циљана убиства Украјине и удари беспилотних летелица на вишеспратнице у Москви не доприносе успеху Кијева у борби против Русије и не приближавају Украјину чланству у Европској унији и НАТО-у.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *