ЛЕКАРСКА КОМОРА КАЗНИЛА ДОКТОРКУ КОЈА ЈЕ ЈАВНО ГОВОРИЛА О АБОРТУСУ СИЛОВАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ ОД 10 ГОДИНА

0

ЛЕКАРСКА КОМОРА КАЗНИЛА ДОКТОРКУ КОЈА ЈЕ ЈАВНО ГОВОРИЛА О АБОРТУСУ СИЛОВАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ ОД 10 ГОДИНА.

Против Кејтлин Бернард, докторке из Индијане, покренут је дисциплински поступак због тога што је јавно говорила о абортусу који је урадила на десетогодишњој девојчици из Охаја, жртви силовања. Бернардова, која је абортус урадила у Индијани, оптужена је за кршење закона о приватности јер је јавно говорила о случају малолетне девојчице. Државна Лекарска комора закључила је да је докторка крива и казнила је са 3.000 долара и формалним укором.

Прочитајте још:  Лавров: НАТО Бомбардовање Југославије отворило је Пандорину кутију и згазило међународно право
Случај је доспео у јавност када је Бернардову прозвао државни тужилац Тод Рокита и оптужио је да је прекршила закон Индијане јер властима није пријавила случај силовања. Поред тога, Бернардова је оптужена да је прекршила и савезне прописе о поштовању приватности пацијента када је појединости о случају изнела у чланку у новинама Индијанаполис стар након што је Врховни суд повукао пресуду у случају Роу против Вејда.

Бернардова је доследно негирала оптужбе да је прекршила закон Индијане и тврдила да није изнела информације које би довеле до тога да девојчица буде идентификована. На саслушању у Индијанаполису, Бернардова је изјавила: „Мислим да је изузетно важно да људи разумеју стварне последица закона ове државе у вези с абортусом и другим питањима. Мислим да је важно да људи знају кроз шта пацијенти морају да пролазе због закона који се доносе.” Адвокат Бернардове бранио је њен став и изјавио за медије да она није прекршила ниједан закон, нарочито имајући у виду да није открила информације у вези са самом пацијенткињом.”

Ифам.њуз

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *