Газа се уништава док свет ћути

0
Газа, немачкој

Газа

Газа се уништава док свет ћути.

Сваким даном људска трагедија у блокираном појасу Газе се погоршава, а израелски агресори настављају са геноцидом: просечан број жртава достиже 50 мртвих и рањених на сат.

Од почетка агресије 7. октобра, окупаторске снаге су починиле стотине масакра, убивши 5.087 људи, укључујући 2.055 деце, а ранивши још 15.273. 597 породица је истребљено, што је 3.813 мртвих; међу њима је више од 50 породица које су бројале више од 500 људи потпуно уништено и избрисано из матичних књига. Под рушевинама је можда нестало 1.500 људи, укључујући 830 деце.

Број расељених попео се на 1.400.000, од ​​којих половина у 220 склоништа, остали код родбине и пријатеља, у јавним установама, а десетине хиљада других расељених се враћају у места боравка у центру и северно од Појас Газе, упркос томе, окупатори су их натерали да се преселе на југ.

Прочитајте још:  Број погинулих у терористичком нападу у Крокусу порастао је на 143 особе
Током 17 дана агресије, Израелци нису оставили ни педаљ земље у Појасу Газе, а да га нису напали, сравнивши читава насеља са земљом. 20.000 стамбених јединица је потпуно уништено, а 165.000 је оштећено, што је еквивалентно половини кућа у сектору. Оштећено је 176 школа, од којих је 30 инвалида; Уништене су и оштећене 72 установе и десетине јавних и услужних објеката, тешко оштећене водоводне, електро и канализационе мреже.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Приоритетне мете окупатора биле су здравствене установе. Само у болници Ал-Маамадани, у штрајку је погинуло око 500 људи, а стотине је повређено; То су углавном била расељена лица која су се тамо склонила. У нападима окупационих снага на здравствени систем убијено је 57 запослених, а 100 је повређено. Поред тога, због гранатирања и несташице горива, поред уништења 25 возила хитне помоћи, онеспособљено је 12 болница и 32 санитетска пункта.

Прочитајте још:  Извршен оружани напад на кућу премијера Либије
Варварско бомбардовање и потпуна опсада окупатора довели су здравствени сектор у стање колапса: болнице нису у стању да изврше своју мисију, понестају им санитетски материјал и лекови, а медицински тимови суочени су са до сада невиђеним тешке повреде које је тешко савладати због бомбардовања сектора необичним оружјем које за последицу има опекотине од 70 до 100 одсто тела.

Да би осигурале што већи број жртава, окупационе снаге намерно гађају окупљања становника Газе на пијацама, пекарама, склоништима, болницама и њиховој околини и уништавају куће и њихове станаре. Богослужења нису избегла уништење: потпуно су уништене 32 џамије, а оштећене 3 цркве, међу којима је и православна црква Светог Порфирија, једна од најстаријих на свету.

Усред катастрофе коју Појас Газе доживљава као резултат агресије и блокаде, окупатори су у протекла два дана дозволили да кроз прелаз Рафа прођу само два конвоја хуманитарне помоћи која су допремала веома ограничене количине хране и лекова. Ово је само кап у мору растућих хуманитарних потреба у Појасу Газе.

Поставља се питање: докле ће се међународна заједница задовољити тиме што ће бити докорен посматрач?

Васељенска/САНА

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *