ДРЖАВЕ ТРЕБА ДА ЗАШТИТЕ МАЛОЛЕТНИКЕ ОД НЕПОВРАТНИХ ОПЕРАЦИЈА ПРОМЕНЕ ПОЛА

0

(фото:Политнавигатор)

ДРЖАВЕ ТРЕБА ДА ЗАШТИТЕ МАЛОЛЕТНИКЕ ОД НЕПОВРАТНИХ ОПЕРАЦИЈА ПРОМЕНЕ ПОЛА.

Прочитајте још:  Амерички министар подстиче децу да промене пол
Америчка активистичка организација Do No Harm недавно је представила предлог документа чији је циљ да охрабри државе да донесу законе који штите појединце од неповратних медицинских интервенција везаних за родну збуњеност. Документ назван „Повеља права особа у детранзицији” служи као пример правног оквира који државе могу да усвоје како би заштитиле грађане који се боре с питањима родног идентитета. Овај документ ставља акценат на права грађана, укључујући и право на информисани пристанак, квалитетну медицинску негу, транспарентност, покриће из осигурања, правну заштиту и правду.

На почетку предлога предочене су чињенице које конзервативци често истичу, и које наглашавају озбиљне нежељене последице медицинских интервенција за родну збуњеност. Наиме, блокатори пубертета повезани су с могућношћу изазивања стерилитета и оштећењем развоја коштане масе, док хормони супротног пола носе повећан ризик од кардиоваскуларних проблема. У складу са све већом забринутошћу на глобалном нивоу, неколико европских земаља, укључујући Француску и Шведску, издале су упозорења о тим лековима, а америчка Адимистрација за храну и лекове додала је налепницу са упозорењем на један лек за заустављање пубертета. Осим тога, све је више студија које указују на јаку везу између родне збуњености и притиска вршњака, који се често појачава путем друштвених мрежа.

Прочитајте још:  Да ли се еутаназија користи да би се задовољила потражња за трансплантацијом органа?
Овај документ такође доводи у питање тврдње организација као што је Светска професионална асоцијација за трансродно здравље (World Professional Association for Transgender Health), које „умногоме пренаглашавају добробити хормона и операција по ментално здравље, а умањују ризике и неизвесности.” Лична сведочења особа у детранзицији, које су прекинуле процес промене пола и поново живе у складу са својим биолошким полом, указују на неодговарајуће обелодањивање ризика и недовољну испитаност физиолошких и емотивних проблема пре примене хормона и упућивања на операцију. Протеклих месеци сведоци смо великог пораста броја тужби против медицинских стручњака и организација који на родно збуњеним малолетницима изводе неповратне операције у име „афирмације (потврђивања) џендера”. Неслагања се крећу од тврдњи о притиску професионалаца до изјава о томе да здравствени радници игноришу основне узроке родне збуњености.

Предложена Повеља набраја шест права грађана у контексту медицинских интервенција за родну збуњеност. У њој је наведен услов за давање информисаног пристанка и наглашено да је за такав третман неопходно усмено и писмено обавештење о могућим негативним последицама и недостатку доказа који би подржали тврдње о добробити џендер третмана. Родитељи и старатељи морају имати приступ медицинском картону своје деце, а здравствени радници који то не омогуће могу се суочити с казном од суспендовања лекарске дозволе на највише годину дана. Родно збуњени малолетници морају имати слободан приступ медицинској нези у вези с менталним здрављем уз знање и пристанак родитеља, а медицинске организације морају водити детаљну евиденцију и годишње извештаје законодавним телима на годишњем нивоу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Леонтјев: Православље као извор надахнућа за устројство државе и друштва
Кад је реч о покрићу ових третмана из осигурања, предлог закона предвиђа да установе које користе државна средства за покриће процедура родне транзиције треба исто тако да буду одговорне и за пружање услуга приликом детранзиције. Документ такође позива на убрзање поступка за промену пола, имена, заменица и других података у личним документима која су већ једном измењена да би се ускладила с личним доживљајем џендер идентитета трансродних особа.

На крају, овај документ успоставља стриктну и личну одговорност медицинских стручњака који прекрше овај пропис, и захтева од њих да финансирају процес детранзиције малолетника током 25 година наком што су на њима извршили неповратне хемијске или медицинске интервенције.

Ифам.њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *