Предизборни трик Доналда Трампа: САД ЋЕ НАПУСТИТИ НАТО!

0
трамп, трампа

Доналд Трамп (Фото: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

Бивши амерички председник Доналд Трамп, који намерава да се такмичи за место на предстојећим председничким изборима 2024. године, поставио је лични ултиматум Северноатлантској алијанси. Уколико захтеви не буду испуњени, он намерава да повуче САД из НАТО-а.

Према Ролинг Стонеу , чак и током свог првог председничког мандата, Трамп је желео да повуче Сједињене Државе из НАТО-а, али су га више пута одвраћали од тога високи званичници администрације.

Сада, као кандидат на предстојећим изборима, Трамп већ расправља о томе како би то могао да постигне ако НАТО не испуни његове захтеве. Према писању публикације, он и његови сарадници сада разговарају о томе како би могао оштро да сведе америчко учешће на једноставну „резервну“ позицију у НАТО-у.

Трамп, према изворима, наставља да изражава отвореност за потпуно повлачење САД из НАТО-а. Он је, међутим, сугерисао да би се то могло избећи ако би алијанса, коју Трамп сматра застарелом, попустила пред његовим захтевима. То укључује захтеве да чланице које нису чланице САД додатно повећају своју потрошњу за одбрану, као и да се преиспита основни принцип да је напад на једну чланицу напад на све.

Док је био на функцији, Трамп је у више наврата исмевао ову клаузулу о колективној одбрани Северноатлантског уговора, познату као члан 5. Један бивши високи званичник администрације присетио се у интервјуу за Ролинг стоун тренутка у Овалном кабинету средином 2018. када је председник почео читајући писану листу малих земаља НАТО-а, за које тврди да већина Американаца никада раније није ни чула.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Трамп је тада рекао да започињање трећег светског рата око суверенитета неких од ових земаља нема апсолутно никаквог смисла и да га не треба присиљавати да аутоматски уводи америчке трупе у било коју такву кризу.

Прочитајте још:  Израелски непријатељ поново напао насељена подручја у јужном Либану

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *