Вучић довео земљу на руб пропасти па измишља како га руше стране службе!

0

Председник Србије Александар Вучић гостовао је прексиноћ на телевизији Пинк, и по свему судећи, у отпочињању предизборне кампање иако избори још нису расписани, уз опозицију, за растурање државе и обарање СНС са власти, оптужио је и стране службе.

Иако није прецизирао које службе и о којим се земљама ради, казао је да „постоји план страних служби“ за свргавање владајуће странке са власти.

Међутим, саговорници Данаса су сагласни да, иако стране земље преко својих служби можда и покушавају да остваре неке своје интересе, засигурно један од њих није свргавање Вучића, с обзиром да западни партнери у њему виде веома доброг сарадника.

Бојан Елек из Београдског центра за безбедносну политику каже за Данас да ту изјаву председника види као стандардну праксу коју користи пред сваке изборе.

– До сада није било никаквих доказа, нити су они презентовани јавности, да је било умешаности страних служби за промену власти у Србији. Притом, постоји огромна подршка и западних партнера за власт у Србији али и других међународних, па се то не уклапа у генерални наратив који председник представља. Да је, с једне стране, никада боља позиција Србије у свету, а са друге стране „сви нам раде о глави“. У релативно добрим смо односима са земљама које би то могле да раде, сматра Елек.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Момир Стојановић, некадашњи шеф ВБА, сагласан је да је ова Вучићева изјава дата у предизборне сврхе.

– Свака моћна међународна сила а тиме и њихове службе у свакој земљи па и нашој би волеле да имају лојалну власт, због остварења својих интереса, и то је у међународним односима већ сасвим познато. Вучићева изјава стога није вредна пажње, нико његову власт не руши више ни мање, него што је рушио претходне и будуће власти. Тако да се може рећи да је она дата у предизборне сврхе, кампања је већ почела. И он покушава на тај начин да укаже да ће укључити у кампању и бившег председника Томислава Николића. И сва ова обилажења Србије, удружења пензионера, организација прослава, лутрија, борачких организација, у циљу је да се све стави под контролу, наводи Стојановић за Данас.

Прочитајте још:  Срби „очистили земљу од Јевреја“: Седлар поново фалсификује историју

Kако истиче, кључно је питање колико је Вучић направио амбијент и упориште за реалну подршку грађана за политику коју води, и унутрашњу и спољну. А да је то тако, и да има упориште, та изјава не би ни била пласирана у јавност.

– Али очигледно он сумња у оно што је урадио у протеклих 12 година. Верујем да ће се до краја изборне кампање служити свим и свачим, а очигледно је да је актуелна власт и СНС као окосница те власти, осетила да никада као сада нису угрожени њихови и нтереси, и никада као до сада нису били несигуррни у своју победу, истиче наш саговорник и додаје да се онда ваде сви аргументи, па и стране службе.

– Политика коју СНС води унутар земље је једна прича, друго за странце у контактима са међународном заједницом. И то је свима који се иоле разумеју у политиклу јасно. Једне информације се шаљу за унутрашњу публику, на домаћој сцени, а сасвим друге онима који пресудно утичу на међународне односе и позицију Србије, јасан је Стојановић.

И он тврди да Вучић има јаку међународну подршку, западних утицајних центара моћи.

– Да није тако, обзиром на политику коју спроводи у Србији која има обрисе ауторитаризма, обзиром какав је однос власти према медијима, опозицији, или криминалу и корупцији, одавно би се створили услови да он буде смењен. Овако, многи инострани центри моћи га држе још на власти, каже Стојановић.

Данас

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *