КОСОВО И МЕТОХИЈА ОД ЊУЈОРКА ДО БРИСЕЛА: Шта ће бити на столу у четвртак

2

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић)

Председник Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти позвани су на разговоре у Брисел, који ће бити одржани на маргинама самита лидера Европске уније крајем недеље, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано. Претходно је то најавио и Вучић не откривајући детаље разговора јер о томе, каже, за сада не може да говори. Задовљан је говором премијерке на седници Савета безбедности. Ипак, не верује да ће он утицати на ставове западних земаља.

На седници Савета безбедности УН уобичајене поделе између источних и западних земаља, Београда и Приштине. Иако Бањска није стала у извештај генералног секретара, готово да нема говорника који је није поменуо. И док међународна заједница тражи да се истрагом утврде чињенице, Приштина пуцњаву тумачи као покушај „анексије“ севера Косова и Метохије, пише РТС.

Премијерка Ана Брнабић је истакла да је представница Приштине Вљоса Османи изнела бруталне лажи пред форумом, где су највеће светске силе, важне земље.

„Она говори о томе како ми из Београда малтретирамо и тероришемо Србе, а они бране Србе. Али знате шта, од маја ове године две хиљаде српских породица је напустило Косово и Метохију. А где су отишли? Где су ти људи отишли? Код ових који их тероришу или код ових који их бране?“, указала је Брнабићева.

Османијева је у говору између осталог Србију оптужила да жели да дестабилизује регион по „кримском сценарију“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Србија жели територију Косова коју никада неће добити. Косово је конструктиван партнер у дијалогу који примењује преузете обавезе, а листа обавеза које Србија није применила је толико дуга да би нам требало неколико сати да је прочитамо“, рекла је Османијева.

Прочитајте још:  Ен-Би-Си: Америка шаље на КиМ осумњичене за повезаност с талибанима

Од Османијеве се чуло, приметила је Брнабићева у реплици током седнице СБ УН, да је Приштина конструктивна и посвећена дијалогу, али не и зашто није применила Бриселски споразум и формирала Заједницу српских општина више од десет година.

„То показује колико су заиста посвећени и конструктивни. Београд је испунио све обавезе из Бриселског споразума, Приштина ниједну. Дозволите да кажем још нешто. Ми седимо у Уједињеним нацијама које признају Србију у њеним границама. Њен део је и аутономна покрајина Косово и Метохија. Ово је дом Уједињених нација. Ви нисте ни члан Уједињених нација“, поручила је премијерка у УН.

„И балансираност и острашћеност против интереса Србије“

Наступом Србије задовољан је председник Вучић. Каже да је премијерка имала добре реплике, али сумња да ће то утицати на став међународне заједнице.

„Када бих био аналитичар, могао бих да коментаришем ставове сила које сте могли да чујете. Пошто нисам, то не смем да радим, јер бих својим излагањем и ставовима само наштетио или нанео штету нашој земљи. Али је била приметна негде балансираност, а негде снажна острашћеност против интереса Србије“, указао је Вучић.

Три кључне поруке говора у УН

Три кључне поруке говора издваја политиколог и доцент на ФПН Милан Крстић – да је у току тихо етничко чишћење Срба на Косову и Метохији, да је узрок пуцњаве у Бањској понашање Приштине и да Србија жели наставак дијалога.

„Можда најважнија порука у том трећем домену јесте заправо да је Београд спреман за учешће Срба на северу Косова на ванредним локалним изборима. То је порука коју смо имали прилику да чујемо већ пре десетак дана од стране Српске листе, а сад је она речена и на Ист Риверу у најзначајнијем међународном форуму“, каже Крстић.

Прочитајте још:  Нови притисак на Србију: "Косово" у НАТО четворци са Западног Балкана

О чему ће се разговарати у Бриселу у четвртак

Избори би могли да буду тема и у Бриселу, на маргинама самита лидера Европске уније, где су позвани Александар Вучић и Аљбин Курти, најавио је портпарол Уније Петар Стано.

Извори РТС-а наводе да би требало да имају одвојене разговоре са председницима чланица Уније у четвртак, без заједничког састанка.

„Како ће агенда да буде у складу са оним о чему смо разговарали са Петорком, а о чему не могу у потпуности да говорим, јер је такав договор да о томе ни једна страна не говори сасвим, али после тога ћемо имати и више информација и знати о чему се ради. Наше је да сачувамо Србију од свих могућих недаћа и мера, али и урушавања наших националних и државних интереса и верујем да ћемо томе успети“, сматра Вучић.

Претходно је у Београду и Приштини боравила „Велика петорка“, а према речима портпарола Уније, фокус разговора је био имплементација Охридског споразума.

Наводи и да се разговарало о европском предлогу Статута заједнице српских општина.

Извор: РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “КОСОВО И МЕТОХИЈА ОД ЊУЈОРКА ДО БРИСЕЛА: Шта ће бити на столу у четвртак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *