СВЕДОЧАНСТВА: Злочини албанских квислинга на Космету током Другог светског рата!

0

СВЕДОЧАНСТВА: Злочини албанских квислинга на Космету током Другог светског рата!

Прочитајте још:  Албански сепаратисти одобрили: Ненад Рашић средио долазак патријарха Порфирија на КиМ
У Музеју Херцеговине у Требињу свечано је отворена ауторска изложба историчара др Ненада Антонијевића, музејског савјетника у Музеју жртава геноцида, под називом „Прећутани злочин: Зверства албанских квислинга над Србима и Јеврејима на Косову и Метохији у Другом светском рату“.

Ријеч је о злочинима у Другом свјетском рату, прије свега над православним Србима које су убијали и протјерали, док су Јевреје хапсили, приводили и стављали на принудни рад, а послије су они предати Њемцима и послати у нацистичке концентрационе логоре. Морам истаћи да је убијено 10.000, а протјерано 100.000 Срба и то су огромне жртве, посебно ако се упореди са геноцидом над Србима у НДХ. Ово је прича о страдању које није толико познато јавности, злочинци су албански квислинзи, страдали су прије свега цивили, али и заробљеници припадници антифашистичког покрета на територији Косова и Метохије. Албански квислинзи су злочине чинили и на простору централне Србије и територији Црне Горе, појашњава Ненад Антонијевић, доктор историјских наука.

Он је навео да је изложба до сада приказана у Крушевцу и Параћину, а треће представљање је у Требињу.

Према међународним нормама, Њемци и Италијани су сносили одговорност за окупацију, али чињенинца је да су албанске комшије извршиле највећи дио злочина. Огромно је било страдање Српске православне цркве, парадокс је да су многи манастири заштићени захваљујући Италијанима, а многе цркве оскрнављене од стране албанских квислинга. Највећи број Срба који је страдао у том периоду, њих чак око седам хиљада страдао је у директном терору албанских квислинга. Ми смо на овој изложби, поред фотографија и докумената и других музејских артефаката, приказали и дијелове народне ношње. Ови злочини албанских квислинга имају елементе геноцидности, међутим представљено је да су Срби извршили геноцид над њима што није тачно и ми овом изложбом то и доказујемо, рекао је Антонијевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Годишњица погрома над Србима на Косову и Метохији 2004. године
Директор Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић каже да нас овакве изложбе опомињу да не посједујемо елементарна знања о томе како је страдао српски народ.

Ово су злочини који су били прећуткивани све ове године, док колега из Музеја жртава геноцида није истраживачким радом прикупио додатне информације. Сам Други свјетски рат је био такав, да је он на свим подручјима бивше Југославије однио многобројне жртве, од којих нажалост и многобројне цивиле. То није била само борба против фашиста, него је била и борба за неке територије са којих су покушали истријебити наш народ, навела је Грујић.

Прочитајте још:  Ухапшен Србин из Поморавља за ратни злочин из ’99; Породица: Не знамо какве он има везе са тим
Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе Републике Србије и Фондација Музеја жртава геноцида под управом г. Станка Дебељаковића, а подржали Музеј Југославије, Војни музеј и Ансамбл народних игара и песама АП Косово и Метохија ,,Венац“.

Аутор поставке је др Никола Радосављевић, кустос у Музеју жртава геноцида, а изложба ће за посјетиоце у Требињу бити отворена до 25. новембра.

Српска24.ме/Радио Требиње

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *