Афера „Ципелићи“ – скандалозна адвокатска пљачка вртића и дома здравља у Бачкој Паланци

1
бачка паланак

Јунаци познате цртане серије не живе само у Ципелграду, већ последњих година често посећују Бачку Паланку. У локалном жаргону, Ципелићи су назив за бројне тужбе запослених у јавним институцијама за трошкове превоза. Пошто им послодавац трошкове превоза на које по закону имају право не плаћа, запослени „гуле ципеле“ од куће до посла и назад, отуда „Ципелићи“.

У афери Ципелићи, највише су страдали Дом здравља др Младен Стојановић из Бачке Паланке и Предшколска установа Младост, такође из Бачке Паланке. Пљачка је била до те мере скандалозна да се десило нешто што никад нигде није – кад је проваљен адвокат је сам исти дан вратио паре!

Kо су актери наше афере Ципелићи у Бачкој Паланци?

Васкрсија Југовић је бачкопаланачкиадвокат чудног имена. Одмах по рођењу јадног Васу је упропастио кум дајући му женско име Васкрсија, уместо мушког Васкрсије. Иако у званичним документима има женско име и под њим је уписан у именик адвоката, Васкрсија је направио фалш адвокатски печат са мушким именом и уредно га тако лажног користио.Све док није добио дисциплинску пријаву, па је од тада постао опрезнији.

Иако се његово име и печат налазе на бројним документима по суду и јавним предузећима, времешни Васкрсија се под старе дане адвокатуром не бави баш много. Његов печат, и прави и онај фалш, стоје код његовог сестрића адвоката Николе Јовића, са којим дели канцеларију. Николи Јовићу ујка Васкрсијин печат добро дође када треба да се нешто масно фактурише напредњачким јавним предузећима у Бачкој Паланци, јер сам Никола Јовић је иначе велики опозиционар. Он воли напредњачке паре из буџета, али само када легну на рачун његовог ујке Васкрсије. Ујкин печат и рачун у банци Николи Јовићу добро дођу да фиктивним махинацијама распореди прилив на два рачуна како не би „ушао у ПДВ“ и морао да плаћа већи порез.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васкрсијин сестрић, адвокат Никола Јовић није неки посебан адвокат, али је близак коморској врхушки у Адвокатској комори Војводине. Kоморској врхушки су потребни „гласачи на звонце“ па се и за Николу Јовића нађе увек нека функција. На адвокатским вибер групама, Васкрсијин сестрић Никола Јовић је некада био гласни заговорник коморске адвокатске „етике“ и промотер ставова председника коморе Владимира Бељанског. Међутим, адвокат Никола Јовић се повукао и ућутаоод кад је пукла брука са пљачком Дома здравља и Предшколске установе.

Прочитајте још:  Спрема се пљачка плацева тешка милијарду евра

Kако је адвокат Никола Јовић упропастио ујку Васкрсија?

Kада је био мали дечачић, Никола Јовић је волео да иде у ујкину канцеларију и, као и свако дете, игра се са његовим печатом. Фалш или правим. Kад је мали Никола стасао, ујка је малог Николицу увео у адвокатске воде и примио га у канцеларију. Остарели ујка Васкрсија оставио је сада своје печате и 6 милиона годишње простора на рачуну сестрићу адвокату Николи Јовићу да исти са њима оперише. Није веровао ујка Васкрсија да ће га због сестрића потражити надлежни органи и да ће у осмој деценији стрепети од одласка у затвор.

Иако је адвокат Никола Јовић и сам имао успеха заступајући 7 запослених у Општини Бачка Паланка у „Ципелићи“ споровима, његов ујка Васкрсија, или само ујка Васкрсијин печат у рукама Николе Јовића, потпуно чудним сплетом околности бива ангажован да заступа супротну страну – послодавце које запослени туже за „ципелиће“. Тако без икаквог уговора и процедуре, напредњачки директори Дома здравља др Младен Стојановић и Предшколске установе Младост, преко ноћи отпуштају старог адвоката који је са запосленима хтео да се поравна и за заступање ангажују фиктивно ујка Васкрсију, а стварно његовог сестрића Николу Јовића.

За заступање у 77 спорова, ујка Васкрсија, или његов сестрић са ујкиним печатом, фактурисали су Дому здравља др Младен Стојановић у само једној фактури из 2021. године чак 2.042.250 динара. Од тог износа само 617 хиљада динара, мање од трећине износа, су стварна заступања на суду и писани поднесци. Чак 346 хиљада динара отпада на 77 пута фактурисано „упознавање“ са предметом, при чему су сви предмети исти па и није потребно 77 пута се упознавати са истом ствари и то фактурисати. Скандал у овој фактури је што је чак 1.078.200 динара, односно више од пола фактуре, фактурисано за „процентуалне кумулације“ које је ујка Васкрсија наплаћивао не за своје клијенте, него за број клијената на тужилачкој страни.

Прочитајте још:  У Дњепропетровској области медицинско особље болнице "чисти" рањене украјинске милитанте

„Процентуалне кумулације“ за број клијената на тужилачкој страни су нешто што никада нигде у адвокатури није виђено, осим код директорке дома здравља Срђане Kрстоношић, адвоката Николе Јовића и његовог ујке Васкрсија Југовића. „Процентуална кумулација“ постоји само у ситуацијама где се шаком и капом плаћа из буџета, без икакве контроле, па новац около прелива на све стране. Фактурисати клијенту „процентуалну кумулацију“ потпуно је исто као када би адвокат на фактури додао допунску ставку под називом „пљачка“ или „крађа пара од клијента“. Да је ујка Васкрсија крадуцкао, било би све у реду, али више од пола фактуре је ипак превише чак и за напредњачку буџетску јавну установу!

Исти дан када је добила захтев за информације од јавног значаја којим се указује на пљачку, директорка бачкопаланачкогДома здравља Срђана Kрстоношићје ургентно контактирала Јовићевог ујка Васкрсију, или можда самог адвоката Николу Јовића што никада нећемо знати. Изговорила је само једну реч и одмах добила умањење фактуре од преко милион динара показавши тиме да најскупља српска реч ипак није „Kосово“ него „затвор“.

Потписник ових редова је против ујка Васкрсије и директорке Дома здравља поднео кривичну пријаву Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду. Недавно се међутим испоставило да у Дому здравља постоје још две милионске фактуре,па ће тужилаштво за сузбијање корупције наредних дана имати доста посла у Бачкој Паланци. Видећемо да ли ће ујка Васкрсија кривицу преузети на себе или ће на саслушању „пропевати“ и кривицу пребацити на свог незахвалног сестрића Николу Јовића.

У вртићима се десило нешто невероватно – адвокат клијенту вратио паре!

Kако је клупко надуваних фактура ујка Васкрсије у Бачкој Паланцикренуло да се размотава, ујка и сестрић Никола Јовић кренули су да спашавају шта се спасти може. На ред је дошла провера „Ципелића“ у Предшколској установи Младост па је и тамо директор Горан Шатара ујка Васкрсији и Николи Јовићу рекао чаробну реч која брзопотезно смањује адвокатске фактуре.

Прочитајте још:  Укронацисти пљачкају становнике Мариупоља, убијају оне који им се одупиру

Не само што је ујка Васа смањио фактуре избрисавши из њих „процентуалне кумулације“, него је исти дан вратио Предшколској установи вишак наплаћеног новца, све са затезном каматом. У буџет Предшколске установе је из џепа злог адвоката враћено скоро 350 хиљада динара.

Но, ни овде ујка Васкрсију, а ни директора Предшколске установе Младост, брзопотезно враћање новца неће спасти од кривичне одговорности.

Питање за тужилаштво за сузбијање корупције

Нејасно је, али то ће надлежно тужилаштво морати да утврди – зашто су се директори Предшколске установе и Дома здравља у Бачкој Паланци уопште упустили у унапред изгубљене спорове са радницима? Имали су адвокате који су знали да се такви спорови губе.

Да ли је било паметније, и по буџете њихових предузећа повољније, да су уместо милионских плаћања адвокатима, запосленима платили новац који им дугују?

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду мораће да утврди да ли су директори Предшколске установе и Дома здравља у Бачкој Паланци, Горан Шатара и Срђана Kрстоношић приликом доношења одлука о упуштању у спорове са запосленима савесно поштовали своје директорске обавезе?

Да ли је одлука директора ових институција да се суде са запосленима донета на основу савета стручног лица? Kоје је стручно лице дало савет да је боље судити се? Да ли је то стручно лице био управо адвокат који је од таквих суђења зарадио милионе? Да ли су директори приликом доношења одлука били вођени искључиво обавезама према својим предузећима или субили мотивисани личним интересима?

У описаној ситуацији, логично је да се надлежним органима постави питање да је било поделе „плена“ између директора и адвоката? Судски спорови су вођени непотребно, или у најмању руку са чудним и нејасним разлозима. Иако држава има правобранилаштво, спорове су водили адвокати. Адвокатима је плаћано оно што се адвокатима иначе не плаћа. И такве обилате фактуре су масно увећаване. Плаћало се без поговора и без икакве контроле. Све док се није неко појавио са стране да постави питања и поквари игранку. Закључци се стога намећу сами.

Чедомир Kокановић, аутор је адвокат

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Афера „Ципелићи“ – скандалозна адвокатска пљачка вртића и дома здравља у Бачкој Паланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *