Америка смањује српску војску, а обучава и наоружава Шиптаре

0
агенцију

КБС (Фото: Јутјуб)

Речима да Сједињене Америчке Државе подржавају десетогодишњу трансформацију “Косовских безбедносних снага” у тзв. војску Косова, самопрозвани амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер директно је прекршио Резолуцију СБ УН 1244, која као једине снаге у јужној српској покрајини препознаје Мисију УНМИК.

– Подршка трансформацији КБС, постепена или тренутна, у тешко наоружане војне снаге, не доприноси процесу дијалога, смиривању тензија или нормализацији односа у нашем региону. Трансформација КБС у сталну војску директно је против Резолуције 1244 СБ УН и Кумановског војно-техничког споразума – истакао је, реагујући на Ховенијеров став Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД.

Он наводи да подршка трансформацији КБС у овом политичком тренутку на  Косову и Метохији само оснажује и награђује шиптарске сепаратисте, вођену етно-националистичком агендом, под чијим надзором је 11 одсто косовских Срба већ напустило покрајину:

– Дијалог остаје једини пут напред, а да би он био успешан, не треба даље да охрабрујемо оне који га отворено поткопавају.

Ховенијер је отишао и корак даље, па је нагласио да су “те снаге показале професионалну зрелост и стрпљење током сукоба у Бањској, избегавши провокације које су могле да доведу до нових ескалација”. Он је на обележавању међународне конференције “КБС и партнери 2023”, у организацији тзв. Министарства одбране, рекао да не постоји никакав проблем у континуираним напорима да “САД и Косово раде заједно како би се помогло КБС да успешно заврши процес трансформације у Војску”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Насер Маћедонци истакао је да “захваљујући интервенцији косовске полиције напад у Бањској није успео, али и да би се такви напади могли поновити све док Србија буде изводила војне вежбе у близини границе са Косовом”:

Прочитајте још:  Европски парламент врши отворен притисак на руске медије који раде у Србији

– У северном делу земље српске групе су покушале да заузму територију. Захваљући полицији, њеним јединицама и сарадњи са нашим партнерима, доказали су своју професионалност. Србија увек има хегемонистичке интересе. Косово никоме неће бити претња. Али ћемо бити партнери и за све ове године смо направили праву трансформацију. Буџет за КБС је повећан за 110 одсто. У последње две године улагали смо у систем наоружања и учествовали у војним вежбама. Поред тога, КБС је отишао на Блиски исток ради обуке и мировних операција. Такође смо поносни на центар за обуку који пружа обуку домаћих и међународних оператера.

Запад шаље оружје

Парламент тзв. Косова је 14. децембра 2018. године усвојио три закона којима се мења “мандат Косовских безбедносних снага у војску Косова”. На ово су западне земље зажмуриле. Осим тога, континуирано, уз Турску, наоружавају Приштину беспилотним летелицама, минобацачима, оклопним возилима и обучавају им кадар у Турској, Немачкој, Великој Британији и САД.

Новости / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *