Тужилаштво у Хагу забранило назив Kосово и Метохија!

0
нови

Косовска Митровица (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Случај који је претходио скандалозној одлуци је да се Сефер Гоџули увредио, јер је један од двојице службеника тужилаштва, читајући документ, изговорио Kосово и Метохија.

„Погрешили смо и нећемо више“, овако се тужилаштво Специјалног суда за злочине на тзв. Kосову, са седиштем у Хагу, уплело и покушало да се извуче из потпуно апсурдне ситуације, дозвољавајући да им Албанац који је позван на информативни разговор држи лекције о томе да ли се правилно каже „Kосово“ или „Kосово и Метохија“, пишу „Новости“.

То је био повод да се обрати омбудсману суда Пјетру Спери, који је надлежан за заштиту права свих који су под капом ове институције.

Саслушани Гоџули је навео да је „употреба наведеног израза за републику Kосово изузетно увредљива, јер се у Србији тај израз користи када се о републици Kосово говори на погрдан начин“.

Из Тужилаштва је стигао одговор да је „израз Kосово и Метохија коришћен грешком“, да се неће поновити, те је тако Метохија практично забрањена у судском речнику!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Случај је закључен тако што је омубдсман одлучио да одбије притужбу, јер се тужилаштво обавезало да неће користити „Kосово и Метохија“, наводе „Новости“.

Тужилаштво је истакло да тај израз не користи у својој редовној пракси, формуларима и документима. Обавестило је омбудсмана да је предузело више корака да би се открило како је дошло до „грешке“ и спречило да се она понови.

Назив јужне покрајине, Kосово и Метохија, налази се у Уставу Србије, а Албанци стално стално покушавају да уклоне „Метохију“. Од 2012. године, власти у Приштини су забраниле и регистрацију партија које у називу имају ту реч, под образложењем да је то супротно уставу „Kосова“.

Прочитајте још:  Грегори Копли, амерички аналитичар: НАТО и ЕУ се распадају

Иначе, Метохија значи „земља под управом манастира“ и потиче од грчке ријечи метох, а Албанцима боде очи, прво јер је дио званичног назива српске покрајине, а друго јер је симбол вјековног, српског, православног, хришћанског наслеђа на том простору.

Простор од Пећи до Призрена се географски назива Метохија управо због бројних манастирских метоха који су се овђе налазили у средњем вијеку, а посебно од 12. до 15. вијека, и пада под Османско царство.

Дечанска метохија и њене међе се детаљно помињу у Дечанској оснивачкој повељи краља Стефана Дечанског 1330. године, и протезала се чак и на просторе данашње северне Албаније и простор око Плавског језера у Црној Гори.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *