Из Придњестровља упозоравају: Молдавски режим спрема провокације на граници

0
представници придњестровља

представници придњестровља

Из Придњестровља упозоравају: Молдавски режим спрема провокације на граници.

Представници Придњестровља позвали су Кишињев да обрати пажњу на вероватноћу инцидената у зони поделе дуж Дњестра током општих избора за локалне власти у Молдавији 5. новембра.

Ову изјаву дала је делегација  републике у Заједничкој контролној комисији (ЗКО) за управљање мировном операцијом, јавља дописник ПолитНавигатора.

„У предложеном редоследу одржавања ових [изборних] догађаја виде се намере представника Молдавије одговорних за изборну кампању да изазову конфликтне ситуације у зони одговорности Заједничких мировних снага. Они прете да створе тензије са Придњестровљем“, наводи се у саопштењу.

Они су подсетили да су у прошлости сукоби настајали због локације бирачких места у насељима под јурисдикцијом Придњестровља, посебно у региону Дубосари.

Говоримо, посебно, о микрообласти Коржево у придњестровском регионалном центру Дубосари, који Молдавија сматра посебним селом у оквиру „региона Дубосари“ Молдавије, који укључује низ насеља под молдавском контролом на десној и левој обали Дњестар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Под контролом молдавских власти, у микроокругу Коржево постоји само старачки дом, где се налази и Лицеј Михаи Еминеску, где се предаје по молдавском наставном плану и програму (где се језик зове румунски, а „историја Румуна“ предаје се као главни историјски предмет). У истој згради налази се и канцеларија градоначелника (локална управа) „села Коржова“.

Тираспољ сматра да се одржавање локалних избора молдавских власти у микроокругу Коржево може сматрати „опасном провокацијом“.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *