Адвокатска канцеларија Радић: Да ли се књиге из школских библиотека отписују по мерилима „родне равноправности“?

1

Библиотека града Београда, као матична библиотека надлежна за вршење стручног надзора над радом свих библиотека у основним и средњим школама на територији града Београда, недавно је обавила стручни надзор над радом школске библиотеке у ОШ „Браћа Барух“ у Београду, чији је оснивач Република Србија. Тим поводом, Школа је добила налог да у року од годину дана мора да се ослободи приличног броја дотрајалих књига које су бактериолошки неисправне и опасне за децу.

Изглед вести у штампаном издању Вечерњих новости од 14. октобра 2023. (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

Према добијеним подацима, у периоду од маја 2023. до октобра 2023. године, Школа је отписала 617 књига које су наведене у пописном Листу 3, уз напомену да тај број није коначан. Након отписа, те „болесне књиге“ Школа је послала у српске енклаве на Косову и Метохији, а један део у сиромашне средине на југу Србије пошто „њима то много значи јер те установе немају богате библиотеке“, како је наведено.

Иначе, прописи допуштају да библиотеке могу да врше отпис, поклањање и продају физички дотрајалих и неупотребљивих књига, али под строго одређеним условима који морају да се наведу у записнику и извештају о извршеној ревизији, (чланови 35-37. Правилника Министарства културе):

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
  1. Број физички дотрајалих и неупотребљивих јединица.
  2. Попис дотрајалих и неупотребљивих јединица библиотечко‑информационе грађе и извора (Листа 3).
  3. Објашњење по ком основу се предлаже отпис.
  4. На крају, орган управљања и директор одлучују о отпису „дотрајалих и неупотребљивих јединица које мерама техничке заштите не могу да се доведу у стање да могу бити даље коришћене“.
  5. Након тога, отписану библиотечко-информациону грађу и изворе по основу неактуелности библиотека Школа мора понудити Народној библиотеци Србијеодносно Библиотеци Матице српске, које ће се у писаној форми изјаснити о понуди у року од 15 дана од дана достављања понуде. Уколико наведене библиотеке одбију понуђену библиотечку грађу и изворе, она се може поклонити, продати или отуђити на други начин.
Прочитајте још:  Грађани подељени у више фракција, опозиција на челу са Ђиласом покушава да преузме протест (Видео)

Није нам познато: да ли су у наведеном случају испуњени набројани услови?

Прва страна дописа Адвокатске канцеларије Радић Народној библиотеци Србије (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

Иначе, овакве активности или ревизије могу и самоиницијативно обављати све: националне, јавне, школске, високошколске, универзитетске, специјалне и библиотеке научноистраживачких института и установа, као и информациони центри при другим установама, организацијама или удружењима.

Полазећи од значаја покренутих образовних и идентитетских питања и законских овлашћења Министарства, на основу члана 15. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, ЗАХТЕВАМО од Министарства културе да нам достави, електронском поштом или на други начин, следеће информације:

  1. Да ли је, у периоду од 1. 6. 2021. па до данас, Министарство вршило „надзор над спровођењем“ Закона о библиотечко-информационој делатности код: матичних библиотека, националних библиотека, јавних библиотека, високошколских библиотека, универзитетских библиотека, библиотека научноистраживачких института и установа, специјалних библиотека, као и информационих центара при другим установама, организацијама или удружењима)?
  2. Да ли ће Министар допунити Правилник, односно Лист 3 (Попис дотрајалих и неупотребљивих јединица библиотечке грађе) шифрама које би се односиле на допуштене и оправдане разлоге отписа књига/јединица?
  3. Да ли библиотеке, приликом пописа књига, могу из свога фонда „искључити“ неподобне, бактериолошки штетне и за децу нездраве књиге као и све друге књиге за које се наведе: да се њима не остварује “gender equality” (родна равноправност), да су старе и неупотребљиве јер нису написане на gender sensitive language (родно осетљивом језику),  да поред жена и мушкараца, као биолошких појмова, нису равноправно заступљени и сви остали “gender identities” (родни идентитети као друштвени, а не као биолошки појмови) итд?

План мера за остваривање и унапређење родне равноправности ОШ ,Браћа Барухʻ у Београду“ (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

Адвокатска канцеларија Радић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Адвокатска канцеларија Радић: Да ли се књиге из школских библиотека отписују по мерилима „родне равноправности“?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *