Како је злочинац Куртај постао Куртијев херој.

Прочитајте још:  Живадин Јовановић: Ако у Бриселу уруче текст коначног споразума, биће то ултиматум Немачке, можда је реч о припреми српске јавности, или о пробном балону
Док приштинске власти јуре Србе за „случај Бањска” и оптужују их за тероризам, дотле се пресвучени терористи тзв. ОВК и њихови наследници слободно шетају, чак и кад упуцају српске дечаке.

После доласка Албина Куртија на власт у Приштини двоструко је већа лавина насиља над српским живљем на Космету, али најновије величање Азема Куртаја, припадника нелегалних косовских безбедносних снага (КБС), који је пуцао на српског дечака Стефана Стојановића (11) и његовог брата Милоша Стојановића (21), представља врхунац патолошке мржње, чак и према деци. Утолико је чудније што је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер баш у овом тренутку истакао да „САД подржавају десетогодишњу трансформацију КБС-а у војску” и нагласио да су те снаге показале зрелост и стрпљење током сукоба у Бањској, „појачавајући своју репутацију поузданог партнера”. Тиме као да је, поред свега осталог, несвесно дао ветар у једра онима који величају злочинца Куртаја, истакнутог припадника КБС-а с мрачним педигреом из терористичке тзв. ОВК. А Курти и његова идеолошка сабраћа увек су се хвалили тиме да је КБС наследник ОВК. На чело ове формације, која је илегална по Резолуцији СБ 1244, па чак и по „косовском уставу”, још 2021. постављен је Башким Јашари, синовац злогласног оснивача ОВК Адема Јашарија. Амбасадору би бар ове чињенице морале да буду добро познате.

Прочитајте још:  КИНЕСКИ АНАЛИТИЧАРИ: НАТО купује време за наоружавање "Косова"
Представници тзв. међународне заједнице годинама игноришу бројна упозорења Београда на опасност која прети из Приштине. А то је Курти увек тумачио само на један начин – као зелено светло за даље и све веће иживљавање над преосталим Србима. Зато и не чуди што је од његовог доласка на власт пре две и по године већ више од 12 одсто Срба напустило север покрајине, после више од 430 етнички мотивисаних напада. Највећу „заслугу” у томе имају баш наоружане Куртијеве снаге које месецима врше терор над Србима и чине њихов опстанак немогућим. А тај се терор, после недавне трагедије у селу Бањска, сада умногостручио. Док јуре Србе за „случај Бањска” и оптужују их за тероризам, дотле се пресвучени терористи тзв. ОВК и њихови наследници слободно шетају, чак и кад упуцају српске дечаке. То би, такође, искусним дипломатама морало да буде сасвим очигледно.

Зато не би чудило ни да починиоци гнусних злочина за своја недела буду и награђивани и одликовани из Куртијевих руку. Како другачије тумачити чињеницу да је Азем Куртај данас слободан човек. Овај активни припадник КБС-а на Бадњи дан ове године покушао је да убије Стефана Стојановића (11) и његовог рођака Милоша Стојановића (21) док су носили бадњак у селу Готовуша у општини Штрпце. Пуцао је на њих из возила у покрету (по неким тврдњама из службеног пиштоља) и обојицу их ранио. Малог Стефана метак је погодио у раме, само неколико сантиметара од срца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Север Космета освануо у графитима: Кад се војска на Косово врати (ВИДЕО)
О овом незапамћеном злочину сведочила је и премијерка Србије Ана Брнабић прошлог понедељка на седници Савета безбедности УН на којој је представљен извештај о јужној српској покрајини. Упозорила је међународну јавност на то да привремене институције у Приштини спроводе кампању систематског насиља и ускраћивања права Србима на КиМ. Брнабићева је, између осталог, навела да „оно што видимо на КиМ, а извештај генералног секретара УН јасно показује неке од ових ствари, јесте свеобухватно политичко, правно, институционално и физичко насиље над Србима”. „Људски гледано, апсолутна прекретница када су сви схватили да Приштина жели да Срби оду није био покушај убиства 11-годишњег детета Стефана Стојановића и његовог 21-годишњег рођака Милоша, док учествују у божићној литији у Готовуши, код Штрпца. Не. То је, наиме, био дан када је Азем Куртај, који је починио овај гнусни злочин пуцања на децу на Божић и који је припадник тзв. КБС (који је, иначе, нелегална формација по члану 15 Резолуције СБ УН 1244), пуштен као слободан човек”, истакла је премијерка.

Основни суд у Урошевцу прво је Куртају одредио једномесечни притвор. Потом је мера судског притвора замењена кућним, а недавно је пуштен да се брани са слободе. Приштински медији су још 6. јануара почели о њему да пишу хвалоспеве. Подсећају на то да су чланови његове породице као припадници тзв. ОВК „херојски пали за слободу”, вршећи тако хероизацију овог злочинца. „Азем Куртај потиче из породице која је жртвовала свој живот за слободу Косова. Породица Куртај дала је двојицу хероја за слободу: Аземовог оца Дануша Куртаја и стрица Џеледина Куртаја. Они који познају овог војника КБС-а каква је он особа. Азем Куртај није злочинац”, писали су албански медији након покушаја убиства српске деце. Подсетили су и да је добио одликовање од Војске Албаније.

Прочитајте још:  Русија треба да спасе Србију од велике срамоте
Његов стриц Африм Куртај (такође некадашњи припадник тзв. ОВК) у интервјуу за албанске медије изјавио је да је његов братанац пуцао „у самоодбрани” због тога што су му „непознате особе блокирале пут”. Дан након покушаја убиства у Готовуши колона возила упутила се у „махалу Куртајевих”, у насељу Грабица, у општини Качаник. Тако су одали почаст овој породици, која међу Албанцима на КиМ слови за херојску и о њој су чак испеване песме. Поставља се питање колико сличних Азему Куртају данас носи униформу оружаних формација Приштине и да ли синови „палих бораца за слободу Косова” уживају посебан статус у оквиру својих јединица, у покушају да доврше дело својих очева и протерају Србе с КиМ.

Познато је да је припадник тзв. КБС и Љуан Харадинај, син рођеног брата Рамуша Харадинаја, Шкељзена, такође припадник тзв. ОВК, који је погинуо у сукобу са српским снагама безбедности. О свему томе би се тек нешто могло наслутити из породичне историје Азема Куртаја, али и из речи које је претходних година упућивао покојном оцу. Дануш Куртај ступио је у тзв. Ослободилачку војску Косова 1998. године, у чијим редовима су била и његова браћа Џеладин, Хајруш, Африм и Раиф. Био је 1981. учесник и демонстрација у Качанику. У ОВК Аземов отац био је „стражар” са задатком да прати кретање припадника српских снага. Био је задужен и за снабдевање тзв. ОВК опремом и храном. Завршио је обуке у Албанији и учествовао у првом нападу на Качаник.

Прочитајте још:  САМО 13 СРБА ГЛАСАЛО НА КУРТИЈЕВИМ "ИЗБОРИМА"
Браћа Куртај деловала су заједно са Агимом Бајрамијем (ратни надимак Зефи), који је радио на формирању терористичких јединица на подручју Качаника. Прочуо се и као командант оперативне зоне Неродимље, а претходно је био претпостављени у оперативној зони Паштрик. У кући Куртајевих, према писању медија, одржавани су тајни састанци, припремане акције и складиштено оружје. Агим Бајрами Зефи, Аземов стриц Џељадин и извесни Бесник Бегунца, 10. августа 1998. око један после поноћи, стигли су у кућу Куртајевих. Пре тога, како наводе медији на албанском, скривали су се у планинама. Њихов улазак у село приметили су српски полицајци и следећег јутра су упали у кућу и дошло је до оружаног сукоба у коме је тешко рањен полицајац Милан Ђорђевић, а погинули су Џељадин Куртај, Агим Бајрами и Бесник Бегунца.

„Борба је трајала неколико сати, а тројица бораца за слободу херојски су стајала до последњег метка, убивши неколико српских злочинаца”, описују медији на албанском. Отац Азема Куртаја тада је ухапшен. Осуђен је на пет година затвора због тероризма. Погинуо је током НАТО агресије у затвору Дубрава код Истока када су снаге алијансе бомбардовале затворски комплекс. Азем Куртај је за његову смрт кривио Србе, писао стихове које је посветио оцу и његовом „паду за слободу”.

Када је Приштина покушала да без уставног амандмана промени мандат КБС-а и претвори га у армију, Куртај је на друштвеним мрежама упутио поруку у којој је честитао формирање војске тзв. Косова. „Оче, завршено је. Хероји сада спавају мирно. Честитам ти, оче, војску Косова. Твоја жртва и твој понос чине ме заувек поносним због ове униформе коју носим”, поручио је он. Један од адвоката из канцеларије „Кервиш и партнери”, која заступа Куртаја, изјавио је да не искључује могућност да су докази против њиховог клијента монтирани, а ова канцеларија је саопштила да ће га бранити бесплатно.

Прочитајте још:  Никола Жутић: Непојмљиво и ванразумско антисрпство дијела америчких Јевреја достиже монструозне размјере
Министарка правде привремених институција у Приштини Аљбуљена Хаџију, упитана да прокоментарише одлуку суда по којој је тадашњи припадник тзв. КБС пуштен на слободу после рањавања двојице Срба, одговорила је да њено министарство није донело такву одлуку, већ надлежни судија. Истакла је и да Куртај више није припадник тзв. КБС. Рекла је да је он суспендован или је добио отказ. По свему судећи, министарка правде тзв. Косова није нарочито заинтересована за овај случај. Тиме призива нове несреће и насиље, што им је једино преостало за одбрану сепаратистичке политике и лажне државности. И не може се рећи да страним дипломатама све то није добро познато.

Стриц школован у Задру, организовао ликвидацију командира полиције Сталетовића

Прочитајте још:  БРИТАНИЈА ОБУЧАВА ТЗВ. КБС: Оружане снаге Албаније на маршу "Камбријска патрола"
Хајруш Куртај, Аземов стриц, слови за истакнутог припадника терористичке ОВК. Завршио је средњу војну школу у Задру, у Хрватској, а потом и Филозофски факултет у Тетову, одсек историја. Био је командир првог вода и заменик команданта батерије у Тузли, од септембра 1986. до марта 1991. био је и у команди бригаде у Ђакову, у Хрватској, од марта до јула 1991. године. Обављао је функцију председника организације ветерана тзв. ОВК Качаник, а био је шеф огранка странке Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја у тој општини. Кандидовао се за председника општине. Пре три године добио је позив из Специјалног суда за ратне злочине са седиштем у Хагу. Аутор је књиге „Допринос жена у рату за слободу у Качанику и Елез Хану”. Прочуо се и по томе што је организовао напад на патролу српске полиције на улазу у селу Гајре, у општини Качаник, 1999. године. Тада је погинуо командир полиције Богољуб Сталетовић, док су рањени полицајци Зоран Ђурић, Слободан Јанковић, Ђорђија Милосављевић и Слађан Јовановић. Био је руководилац штаба шесте зоне косовског заштитног корпуса у Гњилану, а у министарству за снаге безбедности тзв. Косова руководио је одељењем за цивилно-војну сарадњу, док је у министарству одбране тзв. Косова обављао функцију директора одељења за планирање и процену.

Мина Ћурчић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *