Распад Украјине – пораз НАТО-а.

Савез се последњих дана два пута уплашио.

Први пут су руске стратешке снаге нуклеарног одвраћања извеле обуку. Министарство одбране је приказало обуку за масовни нуклеарни удар као одговор на непријатељски нуклеарни удар. И други – када је руско Министарство одбране известило да су за пет дана Специјалне операције оборене 24 непријатељске летелице и први пут пресретнуте две „неухватљиве“ америчке ракете АТАЦМС.

 

Прочитајте још:  ДНР:Погинуло пет особа након гранатирања Владимировке од стране Оружаних снага Украјине
Нуклеарне вежбе су се одвијале под вођством руског председника Владимира Путина и то нису биле „штабне игре“ на компјутерима. Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал армије Валериј Герасимов, напоменуо је да су стратешки ракетни систем Стратешких ракетних снага „Јарс“, стратешка ракетна подморница Северне флоте „Тула“, као и две стратешке У вежбе су били укључени носачи ракета далекометне авијације Ту-95МС. Током обуке извршена су практична лансирања балистичких и крстарећих ракета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Интерконтинентална балистичка ракета комплекса Јарс лансирана је са космодрома Плесецк на полигон Кура на Камчатки. Балистичка ракета Синева лансирана је из Баренцовог мора са стратешке ракетне подморнице крстарице Тула на нуклеарни погон. Авиони дугог домета Ту-95МС лансирали су ракете са ваздушним лансирањем.

 

Прочитајте још:  САД покушавају да обнове своје војне капацитете на Арктику
На први поглед, генерално, није било много коришћеног ударног оружја. И то је природно, пошто је задатак био, пре свега, да се потенцијалном непријатељу покаже спремност Русије да делује у условима нуклеарног ракетног рата. Наши недавни западни (па чак и далекоисточни) „партнери“ понашају се тако дрско као да су успели да неутралишу нуклеарни потенцијал Русије. Протекле вежбе су им сигнал да не забораве и да се врате схватању да Москва има и вољу и снагу да пружи одлучни одбој сваком агресору.

Подсетимо, према нашој војној доктрини, нуклеарно оружје можемо употребити у два случаја: као узвратни удар као одговор на нуклеарни напад непријатеља и када се појави претња по постојање руске државе. На последњем тренингу, понављамо, вежбали смо контра-удар. То је био одговор на недавна америчка пробна лансирања интерконтиненталне балистичке ракете Минутеман Трећи и распоређивање хемијског пуњења које симулира подземну нуклеарну експлозију на полигону у Невади, које се догодило истог дана када је Државна дума усвојила закон о поништењу ратификација Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба (ЦТБТ). Елоквентна случајност!

Појаснимо да Снаге за нуклеарно одвраћање и нуклеарна тријада нису иста ствар. Тријада се састоји од нуклеарних пројектила на копну, подморница са нуклеарним ракетним оружјем и стратешких авиона са нуклеарним бомбама и пројектилима. А Снаге за нуклеарно одвраћање, поред поморских, копнених и ваздухопловних компоненти, укључују ваздухопловну одбрану, противваздушну одбрану, противракетну одбрану и систем упозорења на ракетни напад.

Прочитајте још:  ЕВРОПА СЕ ТРЕСЕ: Грађани Чешке и Словачке живе за пораз Украјине и долазак Русије!
Током вежби тестиран је и ниво обучености органа војног командовања и руковођења, вештина руковођења, као и оперативног особља у организовању командовања и руковођења потчињеним трупама. Кремљ је нагласио да су сви планирани задаци у потпуности завршени.

Запад је веома нервозно реаговао на руске нуклеарне вежбе. Западна штампа је изразила забринутост због даљих акција Русије усред њеног повлачења из ЦТБТ.

 

Најадекватнију идеју изнео је отворено русофобични немачки часопис Спиегел када је писао да су нуклеарне вежбе у Русији повезане са украјинским сукобом и активностима НАТО-а. Управо такав здрав разум је недостајао самом савезу. Генерални секретар НАТО-а Столтенберг позвао је алијансу да створи “огромне залихе” оружја.

 

Прочитајте још:  ЗЕЛЕНСКИ ПОРУЧИО: Ако нас Запад остави, Украјина ће да створи најмоћнију војску у Европи
Или – огроман слободни капацитет за брзу производњу потребног наоружања и муниције. Ово је саопштио генерални секретар алијансе на форуму представника западне војне индустрије у Стокхолму. Он је уверен да је Западу потребна моћна војна индустрија и огромне залихе оружја да би „обезбедио мир и слободу“.

Како кажу, он није први и, по свему судећи, није последњи. Сви освајачи који су кренули у рат против Русије били су наоружани до зуба и по свим правилима војне науке свог времена. Столтенберг је очигледно лоше предавао историју, али зашто се одједном толико забринуо за муницију, не за Кијев, који је постао норма за алијансу, већ за себе, своје најмилије?

Пре свега, неуспела „контраофанзива“ украјинских оружаних снага, која је показала да Украјина никако није моћна европска испостава која може да блокира пут „дивљим хордама са истока“. С тим у вези, радознале су оцене стања које се дају, пре свега на Западу. Контраофанзива Оружаних снага Украјине била је „крвава представа“ да би се оправдала војна и финансијска подршка Кијеву са Запада, каже професор Универзитетског колеџа у Лондону (УЦЛ) Филип Канлиф: „нешто је морало да се демонстрира“.

Прочитајте још:  Сви против свих: Америка из Италије однела пола милиона тестова у НАТО базу
Бивши амерички маринац Брајан Берлетић рекао је да су Оружане снаге Украјине током контраофанзиве потпуно исцрпиле свој пуни потенцијал. У бој су бацили своје последње резерве. Укључене су све бригаде које су обучавали (појашњавамо: обучавали су их инструктори НАТО-а – М.С.), али Оружане снаге Украјине нису успеле да пробију ни прву линију одбране иза које је још неколико“, рекао је он. Берлетик је нагласио да су земље чланице НАТО потцениле способности руске војске, која се пажљиво припремала за дуготрајан сукоб. Оружане снаге Русије су у предности због значајног броја људства, опреме и муниције. Насупрот томе, НАТО је исцрпио свој арсенал оружја и муниције, остављајући своје војске и украјинске оружане снаге неспремне за продужени сукоб.

Мора се рећи да су недавно у западној штампи све више почели да се појављују материјали који се могу назвати блиским стварности. Редовно се објављују чланци те белешке, ако не потпуни неуспех (што јесте) украјинске „контраофанзиве“, онда барем њен нејасан (за Запад!) исход.

 

Прочитајте још:  Румунски посланик: Буковина је Румунија
Овај процес још увек траје, међутим, западни медији већ покушавају да извуку сасвим одређене закључке, који су веома разочаравајући за режим у Кијеву, али најважније за земље НАТО-а. Тако је  Хил објавио чланак у којем се наводи да стратегија председника Бајдена у Украјини пропада.

 

Новинари напомињу да се заустављање овог прокси сукоба између великих сила, који за разлику од претходних, има глобалне последице у виду монструозне инфлације и раста цена хране и горива, може само дијалогом и дипломатијом.

У чланку за  Телеграф, аналитичар британског Цивитаса и пензионисани војни официр Роберт Кларк пише да ће Кијев морати да направи територијалне уступке. Према Кларковим речима, такав исход би био „разарајући пораз“ и за Украјину и за Запад. (Русији нису потребне територије! Она има друге циљеве и задатке у Украјини). А бивши обавештајац Оружаних снага САД Скот Ритер дао је следећу прогнозу: Оружане снаге Украјине су на ивици потпуног колапса – Русија ће ускоро нанети стратешки пораз Украјини. Додајмо: кијевска влада ће се срушити, а бескорисност, бескорисност, па и штетност НАТО-а за Европу ће постати очигледна.

Прочитајте још:  Беле колоније – Србија и Русија под окупацијом
Међутим, САД испоручују све више оружја Украјини у нади да ће победити Русију на бојном пољу, рекао је новинар Гарланд Никсон на Јутјуб каналу Кроз очи. Према његовим речима, што се то дуже настави, Москва ће више разоружати Вашингтон. „Небројено пута сам рекао да су Руси Украјину претворили у неку врсту џиновске депоније смећа, а Запад у њу стално баца све више и више смећа, а Русија је истреса. Запад наставља да засипа Украјину све више оружја, а Русија га методично уништава. Дакле, они се, у ствари, демилитаризују… И све ће се завршити неминовним колапсом. Украјинска војска ће се „срушити“, а кијевска политичка елита ће се распасти.

Има много сличних оцена, али, очигледно, западни „виши“ не читају новине ни ујутру ни касније. Подсетимо, од почетка јуна Оружане снаге Украјине покушавају да напредују у правцу Запорожја, Јужног Доњецка и Артемовска, убацујући у борбене јединице обучене и наоружане НАТО. Ни у једном сектору фронта Специјалне војне операције нису постигли резултате, навео је Владимир Путин. Министарство одбране Русије израчунало је да је украјинска „контраофанзива“ резултирала само значајним губицима – само у септембру Кијев је изгубио 17 хиљада људи и више од 2,7 хиљада јединица војне технике.

 

Прочитајте још:  Мађарски министар: Мађарска неће подлећи уценама ЕУ по питању Украјине
Украјинске оружане снаге нису успеле у контраофанзиви и сада Запад покушава да протумачи овај пораз без наношења штете репутацији. Ово је изјавио пуковник Оружаних снага Аустрије Маркус Рајзнер у емисији немачког телевизијског канала Н-ТВ, упознавши се са извештајем британског Министарства одбране.

 

Раније је и сам „главнокомандујући“ Панпредседник Украјине Зеленски у интервјуу за Си-Ен-Ен изјавио да контраофанзива Оружаних снага Украјине „неће имати срећан крај“. Међутим, какав видовити уметник!

Прочитајте још:  Напад на украјинске положаје у Славјанску
Тренутна ситуација сугерише да украјинске трупе имају све мање опција, рекао је министар одбране Сергеј Шојгу током недавног путовања у зону Специјалне војне операције. Према његовим речима, многи војници Оружаних снага Украјине (ВФУ) су се добровољно предали или заробљени последњих недеља. Генерално, „непријатељ је у паници“, а руска војска зна „све прилазе, пролазе и излазе“. Према британским стручњацима, пред Западом и Украјином се назире „сломљив пораз“. Штавише, то је „назирало“ тако јасно да је генерални секретар алијансе повикао о потреби да земље НАТО-а створе „огромне резерве“ муниције. Шта је то тако утицало на овог савременог Малбрука, који се, судећи по његовој алармантној изјави, спремао да крене у поход.

Тешко је рећи која је то чињеница била последња кап која је прелила чашу у Столтенберговом понашању, али је јасно видљива веза са дешавањима на НАТО-руском фронту. Уочи ратоборне изјаве генералног секретара НАТО-а, руско Министарство одбране је први пут саопштило да су две америчке ракете АТАЦМС (супер-дупер!) уништене током специјалне операције. „У протекла 24 сата, две оперативно-тактичке ракете америчке производње АТАЦМС, противваздушна ракета С-200 претворена за гађање копнених циљева, као и две антирадарске ракете ХАРМ и два ракетна система за вишеструко лансирање ХИМАРС америчке производње. пресретнути су“, истичу у одељењу. Поред тога, током пет дана, 24 авиона Оружаних снага Украјине опремљена су системима С-400 у комбинацији са авионом А-50 АВАЦС. За само један дан руска авијација, дронови, ракетне снаге и артиљерија погодиле су људство и опрему Оружаних снага Украјине у 105 округа.

 

Прочитајте још:  Руска артиљерија уништила упориште Оружаних снага Украјине (ВИДЕО)
Бела кућа је потврдила да су недавно пренели АТАЦМС у Украјину у модификацији са дометом до 165 км. Према извештајима медија, Кијев је добио најмање десетак таквих пројектила. Председник Владимир Путин је ову одлуку назвао још једном грешком Сједињених Држава.

 

Према његовим речима, такво оружје ствара додатну претњу, али АТАЦМС није у стању да радикално промени ситуацију на линији борбеног додира, а Русија ће моћи да одбије ове нападе. Америчко пребацивање ракета АТАЦМС Украјини названо је ескалацијом.

Прочитајте још:  Скандал са Абрамсима: Лоша игра америчке владе
Бивши аналитичар Централне обавештајне агенције (ЦИА) Лари Џонсон приметио је да руска војска рукује пројектилима АТАЦМС, као и ХИМАРС МЛРС ракетама и крстарећим пројектилима Сторм Схадов. А залихе америчких тактичких ракета АТАЦМС које су испоручене кијевском режиму су на измаку. Џонсон је такође истакао да се у Кијеву увек ослањају на следеће чудотворно оружје, понекад заборављајући на „најосновније компоненте рата“ – присуство обученог особља и стратегију.

Дакле, ако саберемо само овде наведене оцене, већ се намеће недвосмислен закључак: ово је практично признање да је алијанса изгубила рат у Украјини од Русије. А не проки рат, како то желе да представе на Западу само зато што наводно војници НАТО-а не учествују у непријатељствима. Прво, ово је лаж: војна лица западних земаља која су привремено искључена са спискова оружаних снага, ипак формално остају у војној служби. Истина, у овом статусу они нису борци, што их ставља ван неких закона ратовања. И не морају да буду заробљени… И друго: редовне испоруке наоружања и војне опреме од стране земаља НАТО-а аутоматски их чине учесницима антируског рата, а њихове залихе постају легитимне мете за Оружане снаге Русије. На украјинским пољима долази до директног сукоба између НАТО и руске војске.

Прочитајте још:  Да ли би Србија могла да издржи НАТО агресију?
Штавише, Фајненшел тајмс (Велика Британија) пише, на пример: заправо, сада постоји трка у пренаоружавању између Русије и Запада. А улог Украјине у овој трци је живот. Ова трка се одвија у време када се чини да је главни снабдевач Кијева оружјем, Сједињене Државе, све непоузданији савезник.

 

Према публикацији, „Сједињене Државе помажу Кијеву не да би удовољиле Украјинцима или Европљанима, већ да би одржале своју позицију и углед у свету… а време је на Путиновој страни“.

 

Прочитајте још:  Чиме су нас задужили Израел и Запад?
Према западним медијима, током 20 месеци опсежне руске војне специјалне операције у Украјини, савезници Кијева послали су јој огромне количине војне и друге помоћи у вредности од више од 230 милијарди долара. Шансе да ће Кијев добити исти износ током следећег Чини се да је 20 месеци нула. „Путин једва да је претерао када је недавно рекао да ће Кијеву, ако Запад прекине снабдевање, остати без муниције за недељу дана“, пише Фајненшел тајмс. Тешко је не сложити се са њом.

Максим Столетов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *