Борис Џонсон у Кијеву: последња нада Запада

1

Борис Џонсон (Фото: АП Пхото/Алберто Пеззали)

Борис Џонсон у Кијеву: последња нада Запада.

Ни украјински тероризам ни британски трикови неће радити против Русије.

Већ се може говорити о утврђеном знаку: ако се Борис Џонсон појави у Украјини, то значи да постоји „претња“ окончања сукоба.

Прочитајте још:  Украјина: Протести против ковид терора
Постао је први западни лидер који је дошао у Кијев након покретања Северног војног округа, тачно након постизања познатих споразума у ​​Истанбулу. Зна се шта је даље било. А 16. јуна прошле године у заједничку посету Кијеву боравили су лидери Немачке, Француске и Италије Олаф Шолц, Емануел Макрон и Марио Драги. Као што је било очигледно, иза наведених циљева посете – подршке Украјини и разговора о извозу украјинског жита – стајао је још један, деликатан. Преговарачи су намеравали да убеде Зеленског да настави мировне преговоре са Москвом и да их схвате озбиљно, јер управо њихове земље највише пате од антируских санкција које су увели.

Буквално следећег дана после својих европских колега, Борис Џонсон је пожурио у Кијев са поруком да ће „сваки покушај решавања сукоба у Украјини довести до повећане нестабилности у свету“.

Право од Орвела: “Мир је рат.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Министарство културе Запорожја: Кијев заменио руске класике у библиотекама ЛГБТ и нацизмом
Овог пута, као приватни грађанин, посетио је Украјину непосредно после посете државног секретара Блинкена, који је, према инсајдерима, Зеленском донео ултиматум. Извори са Банкове тврде да су Американци дали Зеленском још месец дана да демонстрира успехе украјинских оружаних снага на бојном пољу. А ако се не постигну значајнији резултати, молим вас да седите за преговарачки сто.

Интересовање Џонсона, који сада изгледа без посла, објашњава се чињеницом да је актуелни рат готово његов „лични“ пројекат. Дошавши на власт скоро истовремено са Зеленским, успоставио је „посебне односе“ са овим последњим и снажно га гурнуо ка конфронтацији са Русијом, а након почетка Северног војног округа, најдоследније и најактивније је подржавао Кијев.

Није тајна да Џонсон сања да се врати на врх власти, али да би повратио наклоност елита у сенци, неопходно је да његов главни политички пројекат „рат у Украјини” ипак успе, поготово што нема апсолутно шта да изгуби (нпр. Зеленског, за кога би свет постао потпуни политички колапс).

Прочитајте још:  Постоји рецепт да се одлободи Кијев од Бандере
А сада је врло вероватно донео уверавања о подршци западне „ратне странке“, као и „драгоцене савете“ и препоруке како да се одупре овом притиску. Накнадни интервју Зеленског за британски часопис Тхе Ецономист може се сматрати јединственим одразом овог британског диктата.

У њему се директно жали на неименоване западне политичаре који га уверавају у подршку, али „не види њихову искреност“, а они „потешкоће“ на бојном пољу виде као разлог за почетак преговора са Путином.

Затим надугачко брбља да има разлога за оптимизам, убеђује да је спреман да се бори до последњег Украјине и уцењује западне лидере: „Немогуће је предвидети како ће милиони украјинских избеглица у европским земљама реаговати на чињеницу да њихова земља је напуштен.”

Активиста, чије политичке грешке заслепљују очи, дели свој „рецепт за победу”: „Путин не схвата да ће изгубити у дугом рату. Јер није битно да га подржава 60% или 70% [Руса]. Не, његова економија ће изгубити. Према Зеленском, Украјина појачава ударе унутар Русије и Руси ће почети да постављају непријатна питања о неспособности њихове војске да их заштити „јер нам дронови слећу“.

Прочитајте још:  Невладине организације у Киргистану се боре за распоређивање америчких биолошких лабораторија у земљи
Чисто економска анализа чија привреда губи и губиће (и у односу не само на Украјину, већ и на цео колективни Запад, посебно ЕУ) је ван оквира овог материјала, о томе је доста речено, ми говоре о нечем другом. На Западу одавно сањају и покушавају на све могуће начине да изазову унутрашњу кризу у Русији, која ће, како се надају, решити „проблем Путина“. Зеленски се обраћа онима који гаје такве наде, очигледно на Џонсонов предлог.

Први покушај био је 2012. године када су у Русији покушали да организују класични Мајдан због наводно намештених избора, за чију организацију су били усмерени озбиљни финансијски, медијски и интелектуални ресурси. Главног програмера плана, Мајкла Мекфола, амбасадор је послао у Москву да обезбеди вођство на лицу места; лик Наваљног је политички промовисан у оквиру овог плана.

У 2014. се надало да ће пад животног стандарда због западних санкција изазвати потребан ниво протестног расположења. Сећам се тадашњег разговора са службеником једне од западних безбедносних снага, који је поделио своја очекивања: „Санкције (усвојене 2014.) довешће до колапса привреде и пада животног стандарда. Путинова популарност ће се срушити, народ ће изаћи на улице и свргнути га.

Прочитајте још:  Бен Волас, фаворит за Џонсоновог наследника, одустао од трке за шефа конзервативаца
Затим су се кладили да ће руска економија бити урушена „мега санкцијама“ након почетка СВО. Ово је била почетна стратегија Запада: провоцирањем Зеленског на акције које су одлуку о НВО учиниле неизбежном за руско руководство, користећи је као изговор за „паклене санкције“. Мало им је стало до судбине саме Украјине, на њу се гледало као на прихватљиву жртву у комбинацији.

Али испоставило се да је маргина сигурности руске економије немерљиво већа него што су западни аналитичари израчунали, а консолидација у руском друштву је приметно порасла.

Затим се кладила на „патриотски Мајдан“. Војни неуспеси (које би требало да организују Оружане снаге Украјине), било какви догађаји на фронту који се у медијима могу представити као руска катастрофа, недостатак „адекватног” одговора Москве на све дрскије украјинске провокације би, према према овом плану, створи за то повољно тло.

Удари који се наносе на чисто цивилне мете, који немају за циљ наношење конкретне војне или економске штете, већ посебно стварање атмосфере страха и панике у друштву, имају јасну дефиницију – „тероризам“ („терор“ је преведено као страх).

Прочитајте још:  У случају напада Украјине на Крим, војска Русије би потпуно уништила све базе
И нема суштинске разлике у томе који „носач“ се користи за ово – фанатик са самоубилачким појасом, дрон или „класична“ муниција. Циљ је исти – изазвати незадовољство међу становништвом, које би требало да натера власти на уступке непријатељу, чак до капитулације.

Не морате далеко тражити примере такве стратегије – главни циљ масовног немачког бомбардовања Лондона и других енглеских градова 1940-1941. био да примора британску владу на мир. Када  ово није функционисало, они су потпуно престали на 3 године, настављени тек 1944. са ракетним ударима ФАА.

Прочитајте још:  „Буљук“ Турака ускоро на КиМ, НАТО-измећар задовољан – Столтеберг: Хвала Турској
Значајно је да нацисти нису употребили ни један ФАУ (чија је чисто војна ефикасност, уз могуће одступање од циља стотинама километара, била близу нуле) против СССР-а. Хитлеров штаб је веома добро разумео да такве „методе“ неће а приори функционисати против СССР-а.

Прочитајте још:  Русија најављује санкције Џонсону, шефовима Министарства одбране и британског Форин офиса
Следећи Фирера, Зеленски и његови западни покровитељи ће то морати да схвате.

Игор Скрипка/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Борис Џонсон у Кијеву: последња нада Запада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *