ИЗВРШИТЕЉИ ВАМ МОГУ УЗЕТИ СВУ ИМОВИНУ ЧАК И КАД НИКОМЕ НИШТА НЕ ДУГУЈЕТЕ! Ево и како, а ово је једини начин да се заштитите!

0
апр, извршитеља

(Фото: mpravde.gov.rs)

ИЗВРШИТЕЉИ ВАМ МОГУ УЗЕТИ СВУ ИМОВИНУ ЧАК И КАД НИКОМЕ НИШТА НЕ ДУГУЈЕТЕ! Ево и како, а ово је једини начин да се заштитите!

Прочитајте још:  Захарова: Решење за Косово само уз сагласност УН и у складу с интересима народа Србије
Пасивизирање адресе у конкретном случају значи да полиција дође на лице места, утврди да то лице о којем говоримо не живи на тој адреси. Њему се не одјављује пребивалиште нити боравиште, и и даље у личној карти стоји та адреса, али је уписан у евиденцији да фактички не живи на тој адреси, каже Владић.

Да ли сте знали да јавни извршитељи имају право да вам закључају и продају имовину, чак и ако нисте ви дужничка страна? Ово се може десити када је на вашој адреси пријављена особа која се налази у невољи и не може да отплати свој дуг. Уколико се нађете у овој незавидној ситуацији, шта можете да урадите да бисте заштитили своју имовину?

Прочитајте још:  ДАЛЕКА 1999. ГОДИНА И ЈЕДАН ТОМ: Када су горели наши аеродроми!
Према речима Ненада Владића из удружења “Кров над главом”, једна од опција је пасивизација адресе. Ова мера подразумева да се у евиденцији надлежног органа означи да особа која је пријављена на вашој адреси фактички не живи на њој. Међутим, ово не значи да се та особа аутоматски одјављује са ваше адресе, већ само да се у евиденцији води као неактивна. Такође, пасивизација не може да се примени уколико се ради о члану породице који живи на вашој адреси.

“Пасивизирање адресе у конкретном случају значи да полиција дође на лице места, утврди да то лице о којем говоримо не живи на тој адреси. Њему се не одјављује пребивалиште нити боравиште, и и даље у личној карти стоји та адреса, али је уписан у евиденцији да фактички не живи на тој адреси. Доноси се решење, то решење се доставља и трећем лицу. Сада, на коју адресу се шаље, то је мало упитно – рекао је у “Јутро на Блиц” Ненад Владић из удружења “За кров над главом”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Благодети визне либерализације на КиМ: Шиптари масовно одлазе, предвиђања кажу годишње и пола милиона!
Када дође до пасивизирања адресе, грађанин треба у року од осам дана да пријави стварну адресу становања или да изјави жалбу.

“Закон тако прописује, јер на такво решење постоје право жалбе. Након истека до осам дана, ви такво решење можете користити и у извршном поступку, где бисте доказивали да су то ваше ствари, да ту ви живите, да је то ваш стан и тако даље” – објашњава Владић.

Прочитајте још:  Путин упозорава: Национализација руске имовине мач са две оштрице
Кључни проблем у оваквим ситуацијама је доказивање да имовина припада вама. Уколико се на вашој адреси налази особа која дугује новац, извршитељи имају право да дођу и попишу, заплене и продају ствари као средство принудне наплате. Зато је важно да сачувате све уговоре о куповини и друге доказе који потврђују да су ствари ваше власништво.

Владић додаје да је 2011. године уведена функција јавног извршитеља, који је преузео послове које је раније обављао суд. Извршитељи су под притиском да ефикасно наплате дугове и због тога често делују на начин који изазива неповерење и страх код грађана. У пракси се дешава да се продају и једина непокретност на којој је пријављено пребивалиште, што доводи до парадоксалне ситуације у којој особа остаје без дома, али и даље има своју адресу на коју јој стижу рачуни и извршења.

Прочитајте још:  Захарова: Оптужница против Тачија доказ неоснованости шиптарске државе
Како бисмо се заштитили од оваквих ситуација, Владић саветује да будемо пажљиви са пријављивањем других људи на нашој адреси, као и да редовно одјављујемо своје пребивалиште и боравиште уколико се преселимо. Такође, важно је да чувамо доказе о својој имовини и водимо рачуна о томе да ли смо можда ненамерно постали дужници због нечије неодговорности.

Република.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *