Договор Раме и Мелонијеве: Око три хиљаде миграната биће смештено у Албанији, а завршиће у Србију

0

Италија ће изградити центре у Албанији за смештај миграната који долазе морским путем, изјавила је премијерка Италије Ђорђа Мелони.

Све би то било у реду да ти мигранти на крају не заврше у Србији преко Косова и Метохије и добро познатих шиптарских канала који их кријумчаре на територију централне Србије.

Мелони је рекла да ће албански центри у почетку примити око 3.000 људи, а требало би да буду отворени у пролеће 2024.

Она је рекла да се италијанска влада нада да ће повећати своје капацитете за прихват 36.000 миграната годишње, преноси Ројтерс.

“Сматрам ово као истински европски споразум и желим да кажем да показује да је могуће радити заједно на управљању миграционим токовима”, рекла је Мелони, на конференцији за новинаре у Риму, након састанка са албанским колегом Едијем Рамом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извор у њеном кабинету рекао је да је циљ плана одвраћање миграната и спречавање трговине људима и да ће се односити само на мигранте које на мору спасе италијанска обалска стража или морнарица, а не добротворне организације.

Мелони је рекла да ће Италија изградити објекат за идентификацију миграната у албанској луци Свети Јован и центар за репатријацију у унутрашњости. Оба објекта ће радити под италијанском јурисдикцијом, додала је.

Говорећи на италијанском, албански премијер Рама је рекао да осећа дужност да помогне Риму због посебног односа између две земље, који је, између осталог, повезан географском близином и колонијалном историјом.

“Пружити руку, у овом случају, значи помоћи да се управља ситуацијом за коју сви виде да је тешка за Италију”, рекао је Рама који је данас, током ненајављене посете Риму, потписао споразум са Мелони.

Прочитајте још:  СРБИЈА НА РАСКРСНИЦИ ПУТЕВА ЗЕМЉОТРЕСА: Професор Миловановић о незапамћеном комешању тла које је погодило и Балкан

Рама и Мелони су истакли да споразум има три циља: борбу против илегалне трговине, спречавање нерегуларних токова и прихват оних који заиста имају право на заштиту.

Рама је навео да је о могућности потписивања овог споразума разговарано летос, током посете италијанске премијерке Албанији.
Више од 145.000 људи искрцало се на обалу Италије у овој години, у поређењу са око 88.000 у истом периоду 2022. године, наводи Ројтерс.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *