Лекове за болнице на северу КиМ још увек задржавају шиптарски терористи

0

Три шлепера са инфузионим растворима и лекови које је Влада Србије у петак послала Клиничко-болничком центру Косовска Митровица још се налазе на царинском терминалу у Приштини и непознаница је када ће бити допремљени у ову здравствену установу у којој се лече Срби, Албанци, Турци, Бошњаци, Роми…

КБЦ Косовска Митровица иначе располаже капацитетом од 400 болничких лежајева. Директор КБЦ-а др Златан Елек каже за наш лист да нема никаквих информација када би лекови требало да стигну из Приштине.

„Очекивали смо да медицински материјал стигне још у понедељак, али због административних препрека које је увела Приштина наша болничка апотека је и даље празна. Довијамо се са залихама које су на крајњем минимуму, али и тако што родбина пацијената одлази у централну Србију и купује прописане лекове и инфузију”, објашњава Елек и наглашава да је ова испорука стигла захваљујући великим дипломатским напорима Београда. Али, како додаје, мора да се нађе дугорочно решење за овај проблем.

Др Елек истиче да је недостатак физиолошког раствора, антибиотика и анестетика проблем свих здравствених установа на територији Косова и Метохије које функционишу у систему Министарства здравља Србије, а све је кренуло „доласком Албина Куртија на чело привремене косовске владе, пре више од две године”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Захваљујући дипломатским напорима Београда, очекујемо испоруку, јер смо на ивици хуманитарне катастрофе. Болничка апотека је празна, јер је привремена косовска влада, на челу с Куртијем 14. јуна обуставила допремање робе са српском декларацијом, у које је уврстила и неопходне лекове и медицински материјал, што је нечувено у 21. веку”, каже за „Политику” директор КБЦ Косовска Митровица.

Три шлепера с лековима и инфузионом растворима прешла су у петак административни прелаз Јариње, али уместо да се медицински материјал допреми у овај клиничко-болнички центар и даље здравственим установама које делују под окриљем овог КБЦ-а, шлепери су отишли пут Приштине.

Биљана Радомировић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *