Тајна “неупоредиво напреднијег” статута ЗСО: Шта је Лајчак показао, а шта Срби не смеју да знају?

0
зсо

зсо

Тајна “неупоредиво напреднијег” статута ЗСО: Шта је Лајчак показао, а шта Срби не смеју да знају?

Шта пише у најновијем нацрту статута ЗСО, који су прекјуче у Приштини Куртијев заменик Бесник Бисљими и Куртијева опозиција видели само из Лајчакових руку, Срби на КиМ за сада – могу само да сањају.

Лајчак је, наиме, током најновије рунде разговора, посете Приштини, избегао сусрет са представницима Срба са КиМ, а у повратку и да сврати у Београд и исти папир покаже и представницима Србије.

Прочитајте још:  Иако нема инцидената, мештани села на граници са Мађарском страхују од миграната
Остаје нејасно чему оволика тајновитост око нацрта ЗСО, ни два дана касније није јасно, чак ни да ли су Бисљими и Харадинај и остали представници опозиције видели читав текст документа или само парчиће и то у присуству Лајчака. Сам Курти, истичући “поверљивост” одбио је да каже и једно једино слово шта у том документу стоји.

И док и оно мало приштинских опозиционара као и Курти и Бисљими крију детаље нацрта статута који (ни)су видели, Србима са Косова остаје да нагађају шта им се спрема.

Оно што њих у овом тренутку, сем сазнања да је Лајчак био у Приштини са нацртом статута ЗСО, да ли оним који је у неким цртама био у оптицају крајем октобра, током преговора у Бриселу или неком новом, исправљеном и допуњеном варијантом, посебно брине јесте и Куртијева оцена да је предложени нацрт “неупоредиво напреднији”, јер, ако је за Куртија “напреднији”, за Србе на Косову мора да је “неупоредиво назаднији”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“То што се ми, Срби на Косову, за мало шта питамо, за нас и није нешто нарочито ново. Стичемо утисак, и то је проблем, да се за коначно решење све мање питају и Београд и Приштина и да ће све бити скувано у неком центру далеко одавде, у Бриселу, Вашингтону, Лондону, Берлину и да ће Приштина, наравно, као и до сада бити фаворизована, а да за нас никог није брига. За Запад постоје само Куртијеве “црвене линије”, ми смо за њих, изгледа, људи другог реда”, каже данас један Србин из Северне Митровице.

Прочитајте још:  25 ухапшених из ова три града у Србији: Оштетили буџет државе за више од 41 милион динара, а ево и шта су радили
Зоран Анђелковић, некадашњи председник Извршног већа АП Косово и Метохија за РТ Балкан каже да је “јасно да међународни преговарачи покушавају да и даље повлађују Приштини и удовољавају њиховим захтевима, а њихов захтев јесте прво, да се ЗСО никад не формира и друго, и ако би била формирана, да од тога остане само назив, а да од садржаја не остане ништа”.

По његовим речима, “ако Курти каже да је овај предлог напреднији од претходног, онда то значи да је он назадан у односу на прошли предлог за који не знамо какав је”. 

“Од почетка јасна је њихова намера да се Срби ставе пред свршен чин по варијанти узми или остави. Моје мишљење је да, ако се текст већ дорађује по примедбама Куртија, а и председник Србије је рекао да је оно што су видели у Бриселу добра основа, онда стручни тимови морају да седну и документ уподобе ономе што је договорено 2013. и нарочито 2015, када је реч о спецификацији права и обавеза које би требало да има ЗСО”, вели Анђелковић.

Прочитајте још:  Цвркут дана – tweet of the day: OldMan @OldManOnTW
На питање да ли се иза свега крије игра да се од Србије, на мала врата, у пакету са ЗСО изнуди признање Косова, Анђелковић каже да такве намере и игре нису од јуче и нису ништа ново.

“То је жеља не само Приштине него и оних који су од Приштине направили ту лажну државу. То траје три деценије, а оно што нису успели са терористичком организацијом, са бомбардовањем 1999. године, покушавају и сад. Мислим да смо сви јасно чули шта је председник Србије недавно рекао, а то је да Устав Србије јасно каже да је Косово и Метохија саставни део Србије и да Србија неће ни директно ни индиректно ни дејуре ни дефакто признати независност Косова”, закључује Анђелковић.

Јасна игра

Прочитајте још:  Откривен нови сој коронавируса: Француски сој!
Небојша Човић, бивши шеф координационог тима за КиМ у изјави за РТ Балкан каже да је “игра јасна” и да “од 2018. године упозорава  да ћемо доћи у ситуацију да некакав план о некаквој ЗСО буде представљен као велики уступак Приштине и још већи уступак ЕУ и САД”.

“Они ни један споразум који су потписали нису спровели. И сада је жеља додатно убрзање, њима се жури да то смандрљају до краја године или фебруара, марта, јер њих чекају избори у ЕУ и САД идуће године. Могу да претпоставим о каквом се плану ради, шта је замисао. Лајчак је рекао да нема времена да се види са представницима српске заједнице на КиМ. Мислим да полако долазимо у ситуацију да су они схватили да овде не постоји нико ко би потписао дефакто или дејуре некакву независност Косова и сад су то гурнули у други план а време троше, користе и баве се радњама које су директно или индиректно производ ентичког чишћења Срба са КиМ. И, кад Срба не буде, питање ће бити – шта ви тражите, чему ЗСО и чему план”, каже Човић.

По његовим речима “приближавамо се ситуацији у којој би сви представници Срба са Косова и Метохије требало да крену да бојкотују приштинске институције и да се од колективног Запада тражи да обезбеди услове за повратак великог броја интерно расељених лица као и услове за опстанак Срба на КиМ”.

“Они ЗСО треба да спроведу на основу докумената из 2013. и 2015. Ви не спроведете споразуме које сте прихватили, ратификовали 10 и више година, кажете ‘то не важи’, и онда дођу неки представници и кажу: ‘Добро, хајде да направимо Охридски споразум, хајде да направимо допунски Бриселски споразум’. Питање је куд то води, куда се то путује? Централна замисао је додатни притисак и експлоатација фактичког стања. Курти је већ окупирао север КиМ. Све друго сем бојкота косовских институција свешће се на то да ћемо из године у годину причати – отишло је пет, па десет посто Срба. Међународни фактор, јасно је, не предузима ништа за опстанак Срба, они су тамо угрожени не само безбедносно, него у сваком другом смислу, животно”, каже Човић.

Зоран Шапоњић/РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *