Да ли Израел има нуклеарно оружје када се министри позивају на њега?

0

Бењамин Нетијанаху (Getty Images / Mario Tama)

Посланик израелског Кнесета Тали Готлиб позвао је на употребу нуклеарног оружја. Након ње, министар Јерусалима и израелске баштине Амихај Елијаху је у локалним медијима говорио о могућности његове употребе у актуелном сукобу. Након чега га је премијер Бењамин Нетањаху суспендовао са  учешћа на састанцима Кнесета на неодређено време. Пошто су такве претпоставке изазвале широк одјек у Израелу, сам премијер их је назвао „раздвојеним од стварности“. Иран је сматрао да се то може протумачити као признање да јеврејска држава има атомско оружје.

Да ли Израел заиста има нуклеарно оружје или не, није сасвим јасно, кажу стручњаци. Пошто Тел Авив није потврдио присуство нуклеарног арсенала, али га није ни демантовао, подсећа Василиј Останин-Головња, оријенталиста и истраживач на Одељењу за средњи и постсовјетски исток ИНИОН РАН.

„ Израел има постројења за нуклеарна истраживања, то је чињеница. Али ништа се не зна о присуству нуклеарног оружја и то су спекулације у корист сиромашних, сматра експерт. „ У исто време, чак и без нуклеарног оружја, размере разарања у Гази током војне операције ИД су застрашујуће са становишта хуманитарне ситуације. У принципу, ако Израел настави у истом духу, узимајући у обзир своје резерве оружја, онда неће бити потребно нуклеарно оружје за уништавање стамбених зграда.

Василиј Останин-Головња сматра да ће даља обнова овог простора зависити од међународних платформи. Која опција ће бити предложена у Савету безбедности или Генералној скупштини УН, за који сценарио ће гласати савезници Израела, за који ће гласати палестински савезници, шта ће понудити Русија и Кина и да ли ће њени најближи савезници у САД дозволити Израелу употреба таквог оружја остаје отворена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Турски цинизам: Турска ради на смиривању напетости између Србије и "Косова"

— Генерално, видимо озбиљан пораст у региону САД. Јуче је у Персијски залив ушла нуклеарна подморница, укључујући и једну која је носила ракете са нуклеарним бојевим главама. Два носача авиона дежурају у Црвеном мору и источном Медитерану. Вреди запамтити да су америчке базе садржавале термонуклеарно оружје. Међутим, тешко је рећи да ли Иран тренутно има нуклеарно оружје. Да га има, Техеран би то одавно објавио, јер је то прилично тежак аргумент у политичкој арени и веома озбиљан идеолошки елемент спољне политике, који би у великој мери могао да ојача позицију Техерана. Зато што је то оружје одвраћања које спречава агресију других држава“, напомиње Данила Крилов, истраживач на Одељењу за Блиски и постсовјетски исток Института за научне информације друштвених наука Руске академије наука (ИНИОН РАН). .

Према његовим речима, шансе да Израел употреби ово оружје су изузетно мале. Зато што је појас Газе у непосредној близини Израела. И колико год то било тактичко (нуклеарно оружје), доћи ће и до смањења израелских земаља погодних за живот. И број погинулих у Гази биће веома велики, али није чињеница да ће комуникацијама подземних утврђења бити причињена значајна штета. То ће такође допринети још већој мобилизацији и општој консолидацији исламских држава. Такав удар могао би да постане директна претња безбедности суседа у региону, укључујући и због загађења радијацијом. Штавише, тешко је предвидети реакцију Ирана.

— Још једно важно питање: неће ли такав ударац постати царте бланцхе за Сједињене Државе? Зато што су шкољке са осиромашеним уранијумом већ коришћене у сукобима на Блиском истоку и у Украјини. То ће Вашингтону дати одријешене руке у коришћењу тактичког нуклеарног оружја на другим територијама“, сматра Крилов.

Прочитајте још:  Долази време да се сведу рачуни?

Експерти сматрају да је могућност стварног коришћења тактичког нуклеарног оружја у сукобу између Израела и Палестине изузетно мала. Али ако се то догоди, то ће довести до значајне ескалације сукоба. За Израел ће последице бити катастрофалне, јер ће то погодити пре свега самог агресора.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *