Окршај америчких и сиријских снага: Нови напади на базе на Блиском истоку

0

Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad Америчко оклопно возило у Сирији

У четвртак рано ујутро на истоку Сирије избили сукоби између америчких окупационих снага и Сиријских демократских снага (СДФ) с једне и Сиријске арапске армије и њених савезника са друге стране, пренела је либанска медијска мрежа “Ал Мајадин”.

Њихов извор је истакао да се у сукобима користе различите врсте оружја, укључујући тешку артиљерију и пројектиле, напомињући да су сукоби почели убрзо након напада САД на насеља града Деир Езора.

У међувремену, америчка база на гасном пољу Коноко, источно од Деир Езора, нападнута је и дроновима и пројектилима, наводи извор “Ал Мајадина”.

Извор из Деир Езора такође је потврдио да је америчка база близу нафтног пољу Ал-Омар, источно од Деир Езора, гађана са шест пројектила као одговор на амерички напад на источне делове града.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Извор је истакао да је то други напад на америчку базу у року од сат времена, уз напомену да је први био извршен са ирачке територије.

Пентагон је преузео одговорност за ударе на источне делове Деир Езора, а амерички министар одбране Лојд Остин је у саопштењу објавио да Вашингтон ударе спровео по налогу председника Џозефа Бајдена, наводно гађајући складиште оружја које користи припадници Иранске револуционарне гарде и њима блиске групе.

“Удар на складишта оружја су извела два америчка авиона Ф-15. Сједињене Државе су потпуно спремне да предузму даље неопходне мере како би заштитиле наше људе и наше објекте”, рекао је Остин.

Додао је да је тај удар реакција на серију напада на америчко особље у Ираку и Сирији, позивајући на прекид било какве ескалације.

Прочитајте још:  Додик: Шмитова одлука неће се примењивати у Републици Српској

Исламски отпор у Ираку потврдио је да је у среду у више наврата гађао три америчке окупационе базе у Сирији: Грин Вилиџ, гасно поље Коноко и ал-Шадади.

Од када је 7. октобра избио рат између Израела и Хамаса, америчке трупе у Сирији и Ираку налазе се на готово константном удару локалних милитантних група.

Пентагон је у среду саопштио да је од 17. октобра забележен најмање 41 напад на америчке снаге у Сирији и Ираку од стране група блиских Ирану, пише “Њујорк тајмс”.

Амерички званичници за нападе на своје базе на Блиском истоку оптужују Иран, односно групе за које тврде контролише Техеран. Одговорност за нападе углавном је преузео Исламски отпор у Ираку, новоформирана коалиција више антиамеричких оружаних група у тој земљи.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *