ПЉАЧКА ДЕЦЕНИЈЕ: Бајатовићу на ТАЈНОМ РАЧУНУ У СИНГАПУРУ Руси пронашли чак 120 МИЛИОНА ЕВРА?!

0
бајатовић

Душан Бајатовић (Фото: Јутјуб)

ПЉАЧКА ДЕЦЕНИЈЕ: Бајатовићу на ТАЈНОМ РАЧУНУ У СИНГАПУРУ Руси пронашли чак 120 МИЛИОНА ЕВРА?!

До ове невероватне суме, коју је социјалиста и директор ЈП “Србијагас” наводно депоновао у британској банци ХСБЦ, дошло се 2012, у склопу истраге у вези с корупцијом у руским државним органима

Прочитајте још:  Након што је Моцарт изгубио од Вагнера: Амерички ПМЦ регрутује мексичке затворенике за рат у Украјини!
Откривено је да се на рачунима, међу којима је и Бајатовићев, налазе новчана средства стечена нелегалним активностима у области трговине гасом и нафтним дериватима

Социјалиста Душан Бајатовић, убедљиво најплаћенији директор једног јавног предузећа у Србији с месечним примањима од чак око 35.000 евра, осим ових званичних милиона које већ 15 година трпа у џеп док истовремено ЈП “Србијагас” увлачи у дубиозу коју му држава надокнађује, има и тајни рачун у британској банци у Сингапуру, на којем је – према незваничним сазнањима до којих се дошло током истраге корупције у Русији – пронађено чак 120 милиона евра, ексклузивно сазнаје Курир!

Штетни кредити

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

До овог шокантног открића, како сазнајемо, Руси су дошли 2012. године, у склопу истраге у вези с корупцијом у тамошњим државним структурама. Дошло се, како наводи наш извор, до података да се на тајним рачунима у британској банци ХСБЦ у Сингапуру налазе новчана средства стечена нелегалним активностима у области трговине гасом и нафтним дериватима, која се, осим за Алексеја Милера, председника УО “Гаспрома”, и Александра Медведева, заменика председника УО те руске фирме, везују и за Бајатовића. Према сазнањима до којих се дошло, на рачуну који се доводи у везу с Бајатовићем наводно су била депонована новчана средства од 120 милиона евра! Управо због тога Бајатовић је, како се сазнало, наводно запретио Милеру да ће, у случају да изгуби подршку руске стране, обелоданити све малверзације у које је он умешан, а првенствено се односе на изградњу гасовода Јужни ток. Сумње у тешке злоупотребе Душана Бајатовића у ЈП “Србијагас”, којим руководи већ 15 година, од 2008, износиле су раније и бројне организације које се баве борбом против корупције, али и појединци из јавног и политичког живота, као и државне институције попут Агенције за спречавање корупције и Државне ревизорске институције.

Прочитајте још:  Где иде новац заплењен на царини: Од почетка године одузето 3,5 милиона евра
Према тврдњама нашег добро обавештеног извора блиског Бајатовићу, “Србијагас” је у дужем периоду, од 2010. па до 2016. године, своје пословање финансирао неповољним кредитним аранжманима по каматним стопама од четири до седам одсто на годишњем нивоу.

Имовинска карта

Да се заврти у глави

* Генерални директор ЈП “Србијагас” – 202.556,73 (месечно)

* АД “Југоросгаз” (члан Наџорног одбора) – 1.590.640,63 (месечно)

* Поџемно складиште гаса Банатски Двор (председник Наџорног одбора) -587.294,00 (месечно)

* ГАСТРАНС д. о. о. Нови Сад (директор) – 1.735.636,71 (месечно)

* Посланик у Скупштини – 41.897,58 (месечно)

* Пореска управа – Регионално одељење, Нови Сад (повраћај више уплаћеног доприноса за ПИО) – 36.040.576,00 (једнократно)

* Поџемно складиште гаса Банатски Двор (бонус) – 7.040.760,00 (једнократно)

* ГАСТРАНС д. о. о. Нови Сад (исплата заостале накнаде за рад за 2018) – 14.109.672,00 (једнократно)

* ГАСТРАНС д. о. о. Нови Сад (исплата заостале накнаде за рад за 2019) – 20.494.298,64 (једнократно)

* Соут Стрим Сербиа а. г. (исплата заостале накнаде за рад за период од 2017. до 2021) 285.000,00 евра (једнократно)

Подаци из имовинске карте пријављене 13. јуна 2023.

“Ти неповољни аранжмани били су последица Бајатовићевих коруптивних релација с представницима углавном иностраних банака, од којих је од 2010. године, по основу државних гаранција Србије, позајмљено око 820 милиона евра и 200 милиона динара. Веома је индикативно да руководство “Србијагаса” све до 2016. године није затражило репрограм или рефинансирање тих обавеза, иако је и на међународном и домаћем финансијском тржишту дошло до стварања услова за задуживање по знатно нижим каматама – каже наш извор, упознат с дешавањима у овом јавном предузећу. Додаје и да би, да је Бајатовић прихватио понуду две домаће банке да рефинансира око пола милијарде евра неповољних кредита по каматној стопи од два одсто, што није учинио, “Србијагасу”, чак уз плаћање пенала за превремену отплату, уштедео 150.000 евра.

Противправна корист

Прочитајте још:  Руски војни лекари почели са пријемом пацијената у Београду
Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија, коментаришући откриће о милионима на тајном рачуну директора “Србијагаса”, али и пословање овог предузећа које је социјалиста уништио, а чији је дуг од чак 1,2 милијарде евра држава Србија отписала 2019. године, каже за Курир да “тамо где је Душан Бајатовић, постоје озбиљне или чак основане сумње да ништа није потпуно чисто”.

“Ми смо истраживали то у неком временском периоду раније, било је ту разних злоупотреба. Поднели смо кривичну пријаву против Бајатовића због набавке кредита без спроведеног поступка јавне набавке у периоду кад је то било по закону обавезно, а било је ту, наравно, и других ствари. То су били кредити који су се мерили стотинама милиона евра” – каже Добрашиновић и додаје:

Наређење обезбеђењу

Избацио контролора министарства?

Прочитајте још:  ЕПС изгубио спор против пензионера из Сомбора који је две и по године без струје
Интерни контролор Министарства за енергетику, развој и заштиту животне средине Слободан Пајић, према инструкцијама тадашње министарке, наводно је 2013. године покушао да изврши увид у службену документацију “Србијагаса”, конкретно, да провери евентуалне неправилности о пословању тог јавног предузећа с приватним предузећем “Енерго систем” из Новог Сада у власништву Младена Милинковића. Бајатовић је у том тренутку био на службеном путу у Москви, те је, како сазнајемо, по добијању информације о покушају контроле својој шефици кабинета Мили Младеновић наводно телефонским путем наложио да уз помоћ припадника обезбеђења избаци Пајића и његове сараднике из просторија “Србијагаса”, истичући да они немају овлашћења да га контролишу. То је, како сазнајемо, и учињено.

“Чега има тачно у свему томе, то не знам, али ако има воље, било би добро да се испита шта се дешавало. Ако има воље и ако има тужилаштва, наравно, које би имало воље да се тиме бави. Имали смо комплетне доказе и комплетну документацију, исту ствар је утврдила и Државна ревизорска институција, није ту било никакве сумње да је прекршен закон у том тренутку и да су прибављена озбиљна финансијска средства без поступка јавне набавке, из чега основано може да произађе сумња да је фаворизован био одређени понуђач, односно одређена банка од које су узети кредити и да је на основу тога неко прибавио противправну материјалну корист.

Курир.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *