За разлику од Србије Русија предлаже стан за треће дете

0
Срби и Русија, русија

срби и русија

За разлику од Србије Русија предлаже стан за треће дете.

Председница Савета Федерације (ФЦ) Валентина Матвиенко одржала је парламентарна саслушања на тему „Актуелне одлуке за подршку фертилитета: породична политика“.

Прочитајте још:  Не би ме чудило да у Србији уведу социјални рејтинг идентичан Кинеском!
Она је истакла да је демографија један од главних фактора развоја земље, њене економије, одбрамбене способности, благостања грађана.

„Питања подршке плодности, мајчинству и детињству у Русији остају апсолутни приоритет државне политике. То је записано у Уставу и узето у обзир у националним пројектима и државним програмима“, нагласила је Матвијенко.

У овом тренутку, земља је већ изградила „кохерентан, холистички систем“ подршке деци – од трудноће мајке до почетка одраслог живота детета: то су државне и регионалне мере подршке, укључујући матерински капитал. Истовремено, како је приметио председавајући Савета Федерације, последице негативних демографских таласа, укључујући догађаје из 90-их, као и савремени друштвени трендови карактеристични за све развијене земље, и даље утичу: „Ово је и повећање године уласка у брак и смањење броја деце по жени“. Раније је министар рада и социјалне заштите РФ Антон Котјаков изјавио да се руске породице сада ређе одлучују на друго дете, а укупна стопа таквих рађања се смањује. Матвиенко је позвала на промену овог тренда, дајући, посебно, породицама неку врсту „сигурносног јастука“. По њеном мишљењу, рођење детета не би требало да доведе до смањења животног стандарда, већ да буде почетак једне просперитетније фазе у животу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Када сам био губернатор [Санкт Петербурга], чим се родило треће дете, породица је била на листи чекања, а за највише годину дана добијала је стан од државе. Овде држава треба да даје станове породицама са децом, треба да граде и обезбеђују станове. Они који су тамо имућнији, наравно, ту спадају и повлашћене хипотеке, отписи хипотека. Али у принципу, пре свега, држава би требало да побољша услове за породице са децом“, предложила је она.

Прочитајте још:  Ратни амерички брод потонуо у Атлантику
Према речима говорника, стамбено збрињавање породица са децом је један од алата за стимулисање наталитета у Русији.

„Ако породица зна да ће родити треће дете и да ће јој држава дати стан, то може бити одлучујући фактор“, сматра она.

Матвиенко сматра да посебну пажњу треба посветити питањима гаранција рада за младе мајке.

„Да би се то постигло, важно је подстаћи послодавце да се активније укључе у процес подршке породицама. Већ постоје примери да послодавци организују корпоративне вртиће и јаслице и уводе програме адаптације за жене које се враћају са породиљског одсуства. С тим у вези, председник Савета Федерације је предложио размишљање о креирању корпоративног демографског стандарда.

Прочитајте још:  Скандал: У Београду се шију маске за украјинске војнике
Поред тога, како би се створио угодан живот за породице са децом, према речима Валентине Матвијенко, важно је формулисати програм индивидуалне стамбене изградње и изградње ниских зграда, узимајући у обзир планска решења усмерена на велике породице.

„Вреди размотрити могућност проширења пореских преференција за велике породице, укључујући њихово ослобађање од пореза на доходак. И такође законски одредити статус „велике породице“, приметио је шеф горњег дома парламента.

Она се фокусирала на подршку породицама са високим потенцијалом плодности: то су жене и мушкарци старости 30–40 година, укључујући и оне који већ имају децу. Према њеним речима, потребне су и мере подршке за баке и деке који се баве подизањем и бригом о унуцима.

Прочитајте још:  Од Нове године поскупљује гориво, цигарете, вода, тв претплата, Београђанима порез на имовину већи 6%…
Председавајући Савета Федерације је покренуо иницијативу да се шефу државе упути предлог за проглашење Године породице у Русији, као и да се изради свеобухватан документ – Национална стратегија деловања у интересу породице.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *