Како ће Русија одговорити на замрзнута средства и зашто Запад губи дупло више

0
запад

Зашто се земље ЕУ плаше да поткопају руску имовину и изгубе више новца од Москве? Насловна © Гетти Имагес / Мицхаел Каппелер / дпа

Аналитичар и публициста Александар Роџерс говори о томе како се Запад плаши да игра руски рулет са Русијом и очекује велике губитке ако наша имовина буде заплењена.

Западна господа светлих лица и дугих педигреа који се састоје од пљачкаша, пирата, робовласника и дилера дроге не могу мирно да седе када се туђи новац налази на пешачкој удаљености. А овде већ другу годину виси замрзнута руска имовина, која је, испоставиће се, све ово време доносила профит. Да вас подсетим да су, према Блумбергу, земље ЕУ, укључујући Белгију, Немачку, Италију и Француску, позвале да не журе да користе замрзнута средства Русије. Зато што је потребна гаранција да је „формула за коришћење добити добијене од замрзнуте руске имовине правно исправна“.

Они то већ имају овако и онако, али не постоје законити начини да се отме туђа имовина. Урсула фон дер Лајен, бивша гинекологиња, већ је дала налог да се изради правни основ за њихово уклањање, а доведени су и најбољи специјалисти за „међународно право“, али ситуација је нерешива.

Ево нове идеје, исто тако незаконите као и претходне, да се профит од руске имовине усмери у „помоћ“ Украјини. Па, у том процесу, разумете, нешто од тога ће се залепити за знојне руке европских бирократа и политичара из Г7. Можда се то дешава у њиховој фантазији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Односно, како тачно напомиње у својој изјави председник Доњег дома парламента Вјачеслав Володин, „земље Г7 су искрено признале да желе да украду замрзнуту имовину Руске Федерације“. Ово је 100% правно тачна дефиниција.

Прочитајте још:  Хапшења у Албанији због смрти 51 особе у земљотресу

Шеф Државне думе је додао да су својим поступком земље Г7 коначно уништиле мит о неповредивости имовине на којој се заснива правни систем САД и земаља ЕУ, а наша земља има моралне и правне основе за деловање у односу на на имовину земаља Г7, која је већа од замрзнутих руских средстава .

Заиста, чак и када је читаво ово питање са санкцијама почело 2014. године (одмах по повратку Крима), тада се први пут појавила потенцијална претња крађе руске имовине на Западу. И предложен је такозвани Ротенбергов закон (иако је ово чисто новинарска етикета, а господин Ротенберг није имао никакве везе са његовим стварањем), који је предложио механизам за надокнаду украдене имовине кроз конфискацију имовине западних компанија у Русији.

Затим смо извршили експертску процену и показало се да око 420 милијарди долара руске имовине у иностранству чини око 750 милијарди долара западне имовине у Русији. Односно, ако конфискујемо „све у замену за све“, онда смо од тога имали велике користи. А ми већ имамо потенцијални законодавни оквир за ово, остаје само да се гласа.

Наравно, у последњих неколико година ситуација се значајно променила. Русија је повукла већину својих средстава на Западу, западне компаније су такође делимично напустиле руско тржиште под притиском својих политичара. Али укупан однос се није много променио: европски и амерички капитал у Русији је и даље знатно већи од наших инвестиција у иностранству.

Стога се став многих прагматичних стручњака према покушајима конфисковања руске имовине у иностранству може изразити на следећи начин: „Радујемо се томе, Русија ће имати користи од тога. Мада би, наравно, теоретски било боље не дозволити да ствари дођу до ове тачке, већ оставити могућност да се у будућности вратимо прагматичнијим трговинским односима. Јер политичари долазе и одлазе, али ми имамо једну планету – и наставићемо да живимо на њој.

Прочитајте још:  Путем Трећег Рајха: када је потребна храброст да се буде кукавица

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков је такође рекао да Русија припрема низ мера као одговор на покушаје да јој одузме имовину, укључујући и судски. Вреди подсетити, имајући у виду досадашње искуство исполитизованих одлука европских судова, када је, на пример, Гаспрому одузет новац који му припада уз аргументе типа „Украјина је сиромашна, потребнији јој је“, да одлуке западних власти нису независни. Судови треба да буду искључиво наши, пошто је и имовина наша.

Генерално, свиђа ми се формулација Г7 која звучи овако: „Имовина ће остати замрзнута све док Русија не пристане да плати компензацију Кијеву. Односно, ако више не буде Украјине, онда нико неће морати да плати? Ова опција нам савршено одговара.

Али овде се поставља контра питање. Земље Г7 морају платити компензацију за илегалну инвазију и хибридни рат: за организовање илегалног пуча у Кијеву, за пљачкашко заузимање целе земље, за финансирање нациста, за снабдевање нациста оружјем, за ратне злочине западних плаћеника . Ово није потпуна листа; листа би се могла наставити још дуго. Контролна листа потраживања је веома дуга. Време је да почнемо да пребројавамо обим ових потраживања.

Александар Роџерс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *