СЗО: Непрекидни напади на болницу Ал Шифа; три бебе умрле због нестанка кисеоника, гранатирана канцеларија УН

0

СЗО: Непрекидни напади на болницу Ал Шифа

Тридесет седми дан сукоба Израела и Хамаса. Светска здравствена организација саопштила да је због непрекидних напада на болницу Ал Шифа у Гази изгубљен сваки контакт са том здравственом институцијом. Израелски авиони извели нападе на циљеве у Сирији. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да победа у Гази нема алтернативу. Муслиманске земље траже хитан прекид војних операција у Појасу Газе.

Три новорођене бебе преминуле због нестанка кисеоника у болници Ал Шифа

Три новорођене бебе умрле су у највећој болници у Гази, која је стављена “ван функције” услед интензивних борби у тој области, саопштило је палестинско министарство здравља у Гази.

Др Мунир Ал Бурш, представник Министарства здравља рекао је за Си-Ен-Ен да су две бебе у болници Ал Шифа умрле у ноћи са петка на суботу након што је граната пала у близини, искључивши генератор који је напајао инкубаторе на одељењу неонатологије. Још једна беба је преминула у току дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Остале бебе из инкубатора су ноћас пребачене у други део медицинског комплекса, након што је у неонаталном одељењу нестало залиха кисеоника”, рекао је јутрос високи здравствени званичник у Гази Мунир ал Бурш.

Ал Бурш је изјавио за Си-Ен-Ен да су бебе премештене у болничке операционе сале, где још има залиха кисеоника.

“Кисеоник у одељењу за новорођенчад нестао је након што је генератор оштећен услед оближњег израелског напада, што је довело до смрти три бебе у инкубаторима од петка увече”, рекао је Ал Бурш.

Особље болнице Ал Шифа каже да се налазе под опсадом израелских снага и да не могу да напусте болницу, иако је портпарол израелске војске Данијел Хагари то негирао.

Прочитајте још:  Жртве агресије на појас Газе

Хагари је на брифингу за новинаре у суботу увече рекао да је болничко особље затражило помоћ да се бебе у потпуности преместе из Ал Шифе у безбеднију болницу и да ће израелска страна пружити сву потребну помоћ у вези са тим.

Није још јасно да ли је вероватно да ће до таквог трансфера доћи.

Н: Гранатирана канцеларија УН у граду Гази, има погинулих и рањених

Уједињене нације саопштиле су да је једна од њихових канцеларија у граду Газа гранатирана током ноћи, наводећи да су стигли “извештаји о погинулима и рањенима” међу цивилима који су се тамо склонили.

“Ово је погрешно у сваком смислу. Цивили, цивилна инфраструктура и неповредивост објеката УН увек морају бити заштиц́ени”, објавио је на платформи Икс (Твитер) администратор Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Ашим Стајнер.

Медији

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *