Цинизам француске и немачке “амбасаде”: “Спомен плочу смо “само померили”

0

(фото:РТС)

Цинизам француске и немачке “амбасаде”: “Спомен плочу смо “само померили”.

Амбасаде Француске и Немачке у Приштини саопштиле су данас да је на њихову иницијативу померена спомен плоча палим српским војницима у Балканским ратовима и у Првом светском рату на војном православном гробљу у Приштини, како би на то место била постављена нова у знак сећања свим настрадалим борцима између 1912. и 1918. године.

Прочитајте још:  Немачки амбасадор у Приштини: Џафер Дева је био сарадник нацистa
У саопштењу се наводи да су француски и немачки амбасадори 11. новембра на војном гробљу заједно одали почаст својим палим војницима.

„Овај Дан означава крај Првог светског рата и као што су подвукли амбасадори Геро и Роде у свом изјавама, заједничко одавање почасти нашим војницима који су тада били непријатељи носи снажну поруку помирења. То је и Дан француских ветерана, дан сец́ања на све наше војнике који су изгубили своје живи на дужности. Последњих година, а посебно 2022., ова заједничка француско-немачка церемонија била је окаљана полемиком у појединим медијима на Косову због плоче којом се одаје почаст српским војницима који су настрадали између 1912. и 1918. Србија и Француска су биле савезнице током Првог светског рата“, наводи се у саопштењу.

Ово полемика је, каку указују, била недостојна сећања свих војника, француских, немачких и српских војника погинулих у Првом светском рату, али и 18 француских војника који су погинули током служења Кфора у заштити свих заједница на Косову.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Додик: Филм "Олуја" важан за историју српског народа (ВИДЕО)
Постављена је нова плоча која подсећа на жртву свих француских војника на Косову на иницијативу Амбасаде Француске, а потом је, како наводе из Амбасада, плоча у знак поштовања српским војницима померена само неколико метара, уз највеће поштовање након обавештења Општине.

„Ова плоча остала је потпуно видљива на истој локацији, као што свако може да види на лицу места и на приложеној слици. Амбасаде Француске и Немачке су разочаране што је овај гест погрешно протумачен и дат успон до политичке експлоатације. Амбасада Француске изразила је забринутост и у контакту је са властима. Наставићемо да одајемо почаст свим погинулим војницима током Првог светског рата“, поручују из Амбасада.

Подсетимо, терористичке власти су јуче на захтев амбасада Немачке и Француске уклониле плочу Српским херојима из Првог светског рата у Приштини.

Васељенска/Данас.рс

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *