Народи који не славе своје победе славиће туђа примирја

0

Народи који не славе своје победе славиће туђа примирја. 

На данашњи дан 1918. потписана је Београдска војна конвенција између победничке Краљевине Србије и поражене Угарске и то је био прави крај Великог рата за Србију и победа српског народа.

То је био истински Дан победе који данас на жалост и срамоту неће нико обележити јер смо пре два дана као будале већ прославили туђе примирје. Нерадно.

Као што сам већ писао:

Народи који не славе своје победе славиће туђа примирја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Нисмо обележили ослобођења српских градова 1918. нити славимо велике битке, али зато нам је дан примирја две стране силе постао празник који обележавамо нерадим даном и још га честитамо једни другима као крсну славу. Срамно и тужно, али таква је судбина покорених робова.

Да се вратим на Београдску конвенцију. Потписници су били српски војвода Живојин Мишић и француски генерал Пол Анри, а са угарске стране министар војни, пуковник Бела Линдер. Конвенцијом је било предвиђено да се угарске трупе повуку иза линије Бистрица-Мориш-Суботица-Баја-Печуј-Драва, што је и извршено. То је било и потписано примирје де јуре али де факто капитулација угарске војске пред победничком српском војском, пошто је Аустроугарска већ престала да постоји и распала се две недеље пре тога, а формално војно капитулирала десет дана пре.

31.октобра се већ десио распад Аустроугарске и створена је Мађарска демократска република. Они су тада почели преговоре са Србима и савезницима о примирју.

То је реализовано 13.новембра 1918. споразумом у 18 тачака које се односе на повлачење мађарске војске, разоружавање и распуштање, као и пуштање заробљеника, заузимање стратешких тачака.

Прочитајте још:  Данас се обележава Дан примирја у Првом светском рату

Мађари су се обавезали да ће савезничке војске, укључујући победничку српску, моћи да прођу кроз Мађарску са правом задржавања и бесплатне хране, а били су дужни и да дају 3000 људи као испомоћ за поправку пруга и путева и телеграфских и телефонских веза.

Била је то заиста капитулација и прави ДАН ПОБЕДЕ Србије.

Али Срби то не славе и не обележавају…Да не увреде Мађаре, Хрвате, и да се понизе пред данашњим окупаторима и колонизаторима из ЕУ.

Као да ето и ми славимо кад и они. Сетите се третмана у Паризу а ни данас није боље. Туга…

Ипак има нас који се и даље сећамо и поносимо српским победама.

На данашњи дан 1918. била је једна од њих.

 

Горан Давидовић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *