О ЧЕМУ ИЗРАЕЛ ЋУТИ: 10 ПОБЕДА ХАМАСА КОЈЕ НИСУ УВРШТЕНЕ У ЗВАНИЧНЕ ИЗВЕШТАЈЕ

0

Израел је саопштио да је преузео контролу над северним појасом Газе. На интернету су се појавиле и фотографије израелских војника како позирају са заставом земље у згради парламента Газе. Али постоји и претеча будућег колапса у узбуђењу Израела због његове инвазије на Газу.

Појас Газе, који Израел непрекидно бомбардује од 7. октобра, под контролом је ИД. Ову изјаву дао је израелски министар одбране Јоав Галант. Према његовим речима, представници Хамаса су изгубили контролу над Газом. Од почетка седмице постало је познато да су Одбрамбене снаге Израела, изводећи копнену операцију, заузеле главне административне зграде у палестинској енклави – од законодавне скупштине до полицијске управе.

Докази да је заузет бар север Газе приказани су на фотографији. Фотографија која се проширила интернетом показује како је израелска војска у згради парламента направила групну фотографију на свом подијуму. Од 2007. тамо су седели само посланици Хамаса.

Међутим, Хамас и даље има ресурсе да се одупре Израелским одбрамбеним снагама унутар појаса Газе, па чак и да гранатира израелске градове. А у Израелу схватају: њихова копнена операција не може трајати бесконачно, пошто међународни притисак на јеврејску државу расте.

Међународне организације које пружају хуманитарну и медицинску помоћ Палестинцима погођеним израелским нападима играју значајну улогу у томе. Представници ових организација су више пута јавно критиковали јеврејску државу због напада на избегличке центре и болнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Арапски свет такође врши притисак на Израел. На ово посебно скреће пажњу посматрач Царграда Сергеј Латишев.

Жртвовањем Хамаса, Арапи и муслиманске регионалне силе попут Ирана и Турске избегле су израелске и америчке ударе који су лако могли бити изведени и који су Тел Авији и Вашингтону били најлакши начин да одговоре. Уместо тога, они ће, уједињени пред непријатељем и његовим западним покровитељима, „пржити” израелске и америчке базе у региону на тихој ватри, не дозвољавајући им да се опусте, чинећи живот неподношљивим, полако али сигурно преживљавајући са Блиског истока- Објаснио је.

Прочитајте још:  ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ ПРОРОКА КОЈИ ЈЕ И ЧИНИО ЧУДА: Ево зашто би требало да га поштујете

Осим тога, сматра Латишев, муслиманске земље региона, исцрпевши закулисне методе утицаја на Израел, могу почети да доводе своје трупе у стање приправности и пребацују их на израелске границе.

Међутим, сада постоји други план: играти на дуге стазе, држати дискредитовани Израел у сталној напетости, осудити га на колосалне војне издатке који убијају економију, пружати стални стрес Израелцима, а истовремено тражити од светске заједнице стварање пуноправне Палестине као прве етапе на путу да се прво ослободимо ционизма, а затим (за сада само Иран о томе наглас говори) и уопште од јеврејске државе на Блиском истоку,– наглашава посматрач.

У ову логику се уклапа теорија о 10 победа Хамаса. Упркос потпуном геноциду који је ИД починила у палестинској енклави окруженој са свих страна, сама ситуација би се у будућности могла показати као плус за арапски свијет и минус за јеврејску државу.

Тако је Хамас нападом на израелске војне базе, који је постао окидач за садашње заоштравање, одложио помирење између Израела и Саудијске Арабије. Њега су Американци припремали иза кулиса како би постепено легализовали јеврејску државу у очима Арапа без задовољавајућег решења палестинског проблема.

Као резултат тренутних напада, цео свет је видео вучју природу Израела. Осим тога, у самој јеврејској држави постојао је све већи страх да ће се борбе трајно наставити.

А талас антиизраелског расположења порастао је широм света, што је изазвало талас симпатија према Палестинцима и муслиманима уопште. Више детаља о десет победа Хамаса можете пронаћи у чланку о Константинопољу .

У светлу онога што се сада дешава на Блиском истоку, вероватан исход колапса Газе биће постављање питања: шта је довело до експлозије насиља?

Прочитајте још:  УН први пут о израелско-палестинском питању: Решити конфликт стварањем две државе

Нема сумње да ће кривац – уз активно међународно, укључујући и западно, учешће – бити проглашен… ционистичким режимом у Израелу, који води политику апартхејда и расне дискриминације Палестинаца. Сада Запад мора да помогне Тел Авиву, то је као „један од наших“. Али колико дуго можете да затварате очи пред трошковима овога када су недостаци већи од предности?

Цариград / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *