Европска комисија тужи Хрватску

0
европска комисија

европска комисија

Европска комисија тужи Хрватску.

Европска комисија одлучила је да покрене поступак против Хрватске пред Судом Европске уније због тога што у своје законодавство није у потпуности пренела све релевантне одредбе директиве о амбалажи и амбалажном отпаду, као и службену опомену због непотпуног преношења правила ЕУ о процесним гаранцијама за децу у кривичним поступцима.
Директива о амбалажи и амбалажном отпаду има за циљ заштититу околине и да обезбеди добро функционисање унутрашњег тржишта. Према одредбама те директиве, земље чланице треба да реклицирају 65 одсто свог амбалажног отпада до 2025. године, што ће порасти на 70 одсто 2030.
Прочитајте још:  Захарова: Немачка већ дуги низ година спроводи војно-биолошке активности у Украјини
Државе чланице биле су дужне да пренесу директиву у своја национална законодавства до 5. јула 2020. године.
“Хрватска није у потпуности пренела све релевантне одредбе директиве у национално законодавство”, наводи Комисија.
Директива је законодавни акт Европске уније, који се не спроводи директно у земљама чланицама. Директивом се дефинише циљ који се жели постићи у одређеном подручју, а земљама чланицама се препушта да властитим законима обезбеде спровођење тих циљева.
Прочитајте још:  Марокански плаћеник у Доњецку тражи доживотни затвор уместо смртне казне
Стога се државама чланицама оставља рок, обично од две године, да директиву уграде у своје законе.
Комисија је у вези с овом директивом послала Хрватској службену опомену у октобру 2020, а након тога и образложено мишљење у јуну 2021. Хрватска је на то одговорила у јулу 2021, обавестивши Комисију да ће директиву пренети Законом о господарењу отпадом и Правилником за амбалажу и амбалажни отпад.
Иако је Закон о господарењу отпадом ступио на снагу 31. јула 2021, потребне законодавне мере за спровођење овог Закона нису донесене нити је о њима обавештена Комисија.
Будући да “Хрватска није саопштила да је у потпуности пренела све релевантне одредбе ове директиве у своје национално законодавство, нити је доставила довољно јасне и прецизне информације о мерама којима држава чланица сматра да је испунила различите обавезе које јој наведена директива намеће, Комисија је из тих разлога одлучила да покрене поступак против Хрватске пред Судом Европске уније”.
Прочитајте још:  „Најтајнији клуб банкара“: шта ради и шта му је прави циљ
Како преноси Хина, Комисија ће од Суда ЕУ затражити изрицање финансијских санкција Хрватској, будући да се случај односи на несаопштавање мера о преносу директиве.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=aBGJer88Wao

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *