СРБИЈО ДОКЛЕ ЋЕШ ИЗДРЖАВАТИ ШТЕТОЧИНЕ: Амбасадор добијао плату од 4.400 евра, па га протерали из Црне Горе, а сад га шаљемо у Америку

0

СРБИЈО ДОКЛЕ ЋЕШ ИЗДРЖАВАТИ ШТЕТОЧИНЕ: Амбасадор добијао плату од 4.400 евра, па га протерали из Црне Горе, а сад га шаљемо у Америку.

Прочитајте још:  Да ли српска традиција може да буде бренд?
Од персоне нон грата у Црној Гори до новог генералног конзула Србије у Њујорку, Владимир Божовић је стигао без већих проблема. На нову функцију је, после свега што се претходне три године дешавало, чекао свега четири месеца.

Божовић је на место амбасадора Србије у Црној Гори постављен 2019. године. Већ 28. новембра 2020. проглашен је персоном нон грата и тада је од њега тражено да напусти Црну Гору.

Министарство спољних послова ове државе образложило је ову одлуку на следећи начин:

“Након дужег и континуираног мешања у унутрашње ствари Црне Горе, понашања и изјава неспојивих са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције, након више усмених и писаних упозорења на неприхватљивост оваквог понашања, јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао „ослобођењем“ и „слободном вољом“ црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство“, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Спреман велики удар на ријалити програме у Србији
Они су казали да је тиме, такође, унизио и највише законодавно и представничко тело – Скупштину Црне Горе, која је 29. новембра 2018 г. усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како су рекли, укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уследио је контарудар Београда, па је амбасадор Црне Горе у Београду Тарзан Милошевић такође проглашен персоном нон грата.

Шта рече премијерка?

Прочитајте још:  Звечан: Постављена још једна барикада
Међутим, ова одлука је убрзо повучена, након хитног састанка премијерке Ане Брнабић и тадашњег министра спољних послова Николе Селаковића са председником Србије Александром Вучићем.

Премијерка је тад рекла да читава Србија стоји иза Божовићеве изјаве због које је протеран.

“Читава Србија се слаже са његовом изјавом. Пола Црне Горе се такође, могу да претпоставим, слаже са њом. Она не може никако бити повод да се амбасадор једне земље у којој позива на пријатељство и помирење, избаци“, навела је премијерка, напомињујући да то никако није за проглашавање персоне нон грата једног амбасадора у једној земљи.

Све до јула ове године Божовић је без обзира на то што није обављао свој посао уредно примао плату у вредности од чак 4.400 евра.

Прочитајте још:  Руски амбасадор: У Србију дошло 160 000 држављана Русије
Иако је у јуну прошле године тадашњи црногорски министар иностраних послова Ранко Кривокапић навео да су његовом министарству враћене дипломатске легитимације протераног амбасадора Владимира Божовића и чланова његове породице.

Сам Божовић је тада у кратком разговору за Нова.рс потврдио да је вратио дипломатску легитимацију, а пре годину пореску картицу, али да без обзира на то и даље обавља дужност амбасадора.

„То је учињено на захтев Црне Горе, с обзиром на то да су те легитимације њихово власништво. Тим чином смо желели да покажемо добро вољу. Тај чин враћања легитимација нема никакве везе са функцијом и статусом амбасадора. Ја и даље обављам дужност амбасадора Србије у Црној Гори и за то као и сви други амбасадори примам плату“, навео је он.

Прочитајте још:  Грушко: НАТО покушава да натера Србе да забораве бомбардовање 1999. године
Према подацима на сајту Агенције за спречавање корупције, Божовић се не води као амбасадор у Црној Гори од јула ове године.

Сад је постављен за генералног конзула Србије у Њујорку.

Васељенска/Глас јавности

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *