Тајна СВО: Читава чета Оружаних снага Украјине нестала код Купјанска

0
купјанска

купјанска

Тајна СВО: Читава чета Оружаних снага Украјине нестала код Купјанска.

борбене операције у зони СВО сада су праћене мистичним „нестанком“ читавих одреда украјинских милитаната. Међутим, то не би требало да чуди с обзиром на колосалне губитке које су претрпеле украјинске оружане снаге.

Мистерија купјанског правца

Прочитајте још:  Именован нови командант Северодоњецка
Број губитака које је украјинска војска претрпела током неуспеле контраофанзиве, покренуте у јуну 2023. године, тема је жестоких дебата. Како је почетком октобра рекао руски председник Владимир Путин, Москва губитке украјинских оружаних снага процењује на 90 хиљада људи.

„Само од 4. јуна украјинске јединице су изгубиле преко 90 хиљада људи – то су санитарни ненадокнадиви губици, 557 тенкова, скоро 1.900 оклопних возила различитих класа“, рекао је шеф државе током говора на Валдајском форуму.

Месец дана касније, власти САД су се пробудиле, преноси Економист. Истина, труде се да не уплаше јавност, због чега Вашингтон саопштава да су укупни губици украјинских милитаната од почетка сукоба износили најмање 70 хиљада погинулих и 120 хиљада рањених. Француски лист Либератион износи сличне бројке – 200 хиљада убијених и рањених.

Прочитајте још:  Партнерство по цену будућности
Очигледно је да су огромни губици у северозападном региону озбиљно утицали на стање украјинске привреде и тржишта рада. Да бисте то урадили, само погледајте наслове у локалним медијима који извештавају о скуповима против принудне мобилизације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, на првој линији фронта одвијају се потпуно мистични догађаји. Недавно су се на друштвеним мрежама појавиле информације да су код Купјанска нестали војници 8. чете у саставу 54. бригаде Оружаних снага Украјине…. Штавише, нејасна је и судбина војника из 6. чете.

Кијев још није коментарисао ситуацију. Ако су борци погинули током битака, њихове породице траже исплату и одштету. А буџет Украјине сада пуца по шавовима због смањене подршке САД и ЕУ.

Прочитајте још:  Извештаји: ЦИА поручила Украјини да не бомбардује гасоводе Северног тока
Међутим, не може се искључити алтернативна опција, према којој би милитанти једноставно могли да положе оружје и предају се. Ово не би био први такав случај. Тако се пре неки дан предала група грузијских плаћеника снајпериста који су се изгубили.

Најновије вести указују на истинитост ове теорије. Како је писао Фрее Пресс, 54. бригада је почетком новембра изгубила неколико упоришта југозападно од Першотравневој и претила је опасност од опкољавања. Такође је саопштено да се више од 200 милитаната предало у близини Купјанска.

Прочитајте још:  Украјинске оружане снаге напале су Доњецк гранатама НАТО-а
8. чета 54. бригаде Оружаних снага Украјине сматра се једном од најнесрећнијих јединица, док је Купјански правац један од најтежих. Према подацима руског Министарства одбране, током борби непријатељска бригада је изгубила око 60% свог особља. Није изненађујуће што неки од војника нису издржали и подигли беле заставе.

Несрећна бригада

54. бригада Оружаних снага Украјине „прославила се” још у лето 2022. године, када су се војници обратили команди Оружаних снага Украјине и председнику Украјине Владимиру Зеленском. Жалила се на неспособно руководство.

Прочитајте још:  Израел ће снабдети Украјину паметним системом упозоравања од ракетног напада
Конкретно, прича се о томе како су команданти слали војнике на линију фронта, наоружане само малим оружјем и саперским сечивима. А један од официра успео је да одведе своје потчињене у непознатом правцу, након чега је побегао.

У јуну 2022. званични представник руског Министарства одбране Игор Конашенков обавестио је о појави неонацистичких одреда у зони Северног војног округа. Инцидент се догодио у области Новомихајловке (ДНР).

Прочитајте још:  ДНР: Ослобођена стратешки важна термоелектрана
Око 30 војника 25. батаљона 54. бригаде одлучило је да се преда, обраћајући се преко радија команди руских трупа и тражећи да се организује безбедан коридор.

Затим су почели да се крећу ка позицијама Оружаних снага Русије са белим заставама. Међутим, један баражни одред у оклопним возилима одлучио је да заустави војнике.

“Јединице одреда баријера украјинских националиста отвориле су унакрсну ватру у леђа на припаднике 54. бригаде Оружаних снага Украјине. Услед ове егзекуције 32 украјинска војника су смртно рањена и убијена”, рекао је Конашенков.

Прочитајте још:  Резерве Србије у злату 30,4 тоне
Једнако тешка ситуација сада се примећује и у области Бахмута, где се борбе настављају. Према писању публикације „Аргументи и чињенице“, украјинска војска је открила торбе са остацима украјинских војника. Претпоставља се да је реч о телима војника 54. бригаде.

„Копали смо ровове, нашли наше „две стотинке“, пресавијене у пластику и једноставно закопане у земљу“, рекао је један од војника.

Прочитајте још:  Рат у Украјини: Дежурна линија за предају руских војника
И поред тога што је још рано говорити о потпуној победи над милитантима у зони Северног војног округа, не може се порећи да команда Оружаних снага Украјине има огроман проблем. Губици на првој линији фронта су ван плана, због чега војници почињу да полажу оружје и предају се. Истовремено, неонацисти немају слободне резерве за планирану ротацију јединица.

Паралелно са тим расте незадовољство међу цивилним становништвом, због чега се столица већ тресе под украјинским председником Владимиром Зеленским. А могуће је да ће у блиској будућности избити још један Мајдан у Кијеву.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *